16 Μαΐου, 2018

Ίσες αποστάσεις δεν σημαίνει προτεραιότητα στη Νέα Δημοκρατία και αποκλεισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Σπύρος Δανέλλης

«Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ακόμη ενιαίο κόμμα, αλλά μια «ομπρέλα» συνύπαρξης κομμάτων, για αυτό πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο ανεκτικοί, μέχρι δηλαδή να έχουμε την απαραίτητη όσμωση για την παραγωγή του ενιαίου πολιτικού μας λόγου», τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος και στον δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη, συμπληρώνοντας ωστόσο πως οι συμμετέχοντες στο ΚΙΝΑΛ μοιράζονται κοινές αξίες και κοινούς κώδικες.

«Στρατηγικός μας στόχος πρέπει να είναι πείσουμε την κοινωνία και όχι μόνο τα δικά μας στελέχη. Δηλαδή το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα μένει ανέστιο, είτε το αποκαλούμε Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είτε Κεντροαριστερά, είτε φιλελεύθερη Κεντροδεξιά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να ενδιαφέρει το ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας πως το να αποκλείεις αφοριστικά ένα κόμμα από το διάλογο, σημαίνει πως αποκλείεις και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Άλλωστε, «οι ίσες αποστάσεις σε καμία περίπτωση δεν δίνουν προτεραιότητα στη Νέα Δημοκρατία, αποκλείοντας τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο βουλευτής Ηρακλείου τόνισε πως ανέκαθεν σε ορισμένα ζητήματα το Ποτάμι συμφωνούσε με πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υφίσταται κάποιο πλάνο ένταξης ή στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Πρέπει να τελειώνουμε με το Μακεδονικό, να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, την έξοδο από τα Μνημόνια, καθώς και την επόμενη μέρα […] Εκεί δεν πρέπει να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση;» αναρωτήθηκε, ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να περιμένει η έξοδος από το Μνημόνιο. «Αν είχαμε αυτή την πολυτέλεια του χρόνου ή αν οι εκλογές έλυναν αυτή την ιστορία θα συναινούσαμε».

Ο Σπύρος Δανέλλης υπενθύμισε πως έφυγε από την Ανανεωτική Αριστερά, όταν ο Συνασπισμός έπαψε να αποτελεί την έκφραση του Ευρωπαϊσμού και της Ανανέωσης στην Αριστερά, και προσέγγισε τις λογικές και τις πρακτικές της κινηματικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Δεν με εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώ με πάρα πολλά. Όμως, δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να έρθει μια ρεβανσιστική δεξιά έως ακροδεξιά Νέα Δημοκρατία».

Μια Ν.Δ.. που σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού είναι ακόμη έρμαιο των λογικών της πατριδοκαπηλίας, λογικών που δεν την αφήνουν να ωριμάσει ως πολιτικός χώρος και να μετακινηθεί από τον συντηρητισμό στον φιλελευθερισμό, που είναι το ζητούμενο και που είναι χρήσιμο για όλη την κοινωνία.

Ακούστε τη συνέντευξη:

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος