4 Νοεμβρίου, 2018

Είμαστε η πολιτική συμμαχία του «ΑΛΛΙΩΣ»

Ποτάμι

Η ομιλία του Σταύρου στο 3ο συνέδριο του Ποταμιού αμέσως μετά την επανεκλογή του

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας εδώ:

«Θέλω την Ελλάδα αλλιώς» είπαμε και νομίζω το συζητήσαμε αρκετά αυτές τις 15-20 ώρες που βρεθήκαμε εδώ. Όπως θα είδατε, έμεινα σχεδόν όλες τις ώρες μέσα στην αίθουσα, άλλο ένα δείγμα της σημασίας που δίνω στο λόγο των μελών, των εθελοντών, των φίλων.
Κατέγραψα πάρα πολλά από αυτά που είπατε, άκουσα τις απόψεις σας όπως και ο Γιώργος Μαυρωτάς τις άκουσε και οι Βουλευτές τις άκουσαν και νομίζω ότι πολλά από αυτά που έχουν ειπωθεί, έχουν μπει στο κείμενο της πολιτικής απόφασης. Και θεωρώ ότι η πρόταση του Γιώργου Αμιρά, είναι κατ’ ουσία μια συμπληρωματική πρόταση στο κείμενο που έχουμε καταθέσει.
Τα 7 σημεία λοιπόν που θα καθορίσουν τις μετεκλογικές μας συνεργασίες είναι:
1. Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους οριζοντίως και καθέτως.
2. Ανάδειξη της μεσαίας τάξης σε κεντρική λεωφόρο ανάπτυξης.
3. Σύγχρονη, ανοιχτή παιδεία χωρίς τις ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα.
4. Σεβασμός όλων των ατομικών δικαιωμάτων χωρίς εκπτώσεις.
5. Προστασία της γης, της θάλασσας, των ζώων, ως ιστορική μας υποχρέωση.
6. Διαγενεακή δικαιοσύνη ως πυξίδα για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις.
7. Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία με τελικό στόχο την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.
Αυτά είναι τα σημεία για τα οποία εμείς αγωνιζόμαστε και θ’ αγωνιστούμε το επόμενο διάστημα.
Είμαστε η πολιτική συμμαχία του «αλλιώς». Αυτή τη μάχη θα δώσουμε. Θα συνεχίζουμε να ταρακουνάμε την κοινωνία με καινοτόμες ιδέες, με τολμηρές, αλλά πάντα μελετημένες προτάσεις, με στόχο να κερδίζει η Ελλάδα.
Λίγα λόγια θέλω για τα εσωκομματικά μας: Δε μ’ ενδιαφέρουν οι υποσημειώσεις στο καταστατικό και θέλω να το πω ευθέως, για να μην κρύβομαι. Δε μ’ ενδιαφέρουν τα βερμπαλιστικά κείμενα. Δε μ’ ενδιαφέρουν οι σχεδιασμοί στην άμμο. Θέλω όμως και το νέο καταστατικό το εξασφαλίζει απολύτως, ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών και των φίλων, στις σημαντικές αποφάσεις και στην πορεία του κινήματος.
Και θα πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό το Κίνημα. Τολμάμε και κάνουμε όσα κανείς άλλος δεν τολμά να κάνει στο πολιτικό και κομματικό σύστημα. Και με αυτά τα μέτρα θα πρέπει να μετρηθούμε. Κάναμε τρία εσωκομματικά δημοψηφίσματα: Για τις πολιτικές αποφάσεις, για την οργάνωση του Κινήματος και για τις απόψεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ερωτήματα, και τελικά απαντήσεις, που μας ξεβολεύουν, που δε μας χαϊδεύουν και που στέλνουν μηνύματα και στην ηγεσία και προφανώς σε όλους μας. Αυτό, δεν τολμά να το κάνει κανένα κόμμα, να θέσει δηλαδή σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπου η ψήφος δεν είναι φανερή, δεν είναι «σήκωσε τα καρτελάκια να δω τί καρτελάκια σηκώνεις», να θέσει σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, σε μυστική ψηφοφορία όλες τις σημαντικές επιλογές, είτε αφορά πρόσωπα, είτε αφορά πολιτικές.
Αυτό, πρέπει να το θεωρείτε ως μια μεγάλη νίκη του Κινήματός μας, ότι το έχουμε κατορθώσει, ότι το κάνουμε και δε φοβόμαστε να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δε φοβόμαστε την κριτική, δε φοβόμαστε την αντίθετη άποψη, δε φοβόμαστε τις συγκεκριμένες αντίθετες προτάσεις σε αυτά που σκεφτόμαστε.
Είπα και στην πρωτομιλία μου, το Ποτάμι είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με ατέλειες και λάθη, τα οποία βαραίνουν μας όλους μας. Προφανώς τον επικεφαλής, ευτυχώς τώρα και τον Αντιπρόεδρο, και όλους εσάς. Είναι όμως ένα Κίνημα που ποτέ δε βολεύτηκε με τη σιωπή, με την ακινησία, με το συντηρητισμό που διέπει και την Αριστερά στη χώρα μας, όχι μόνο τη Δεξιά.
Ανέλαβα την ευθύνη και νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο - γιατί κάποιος με ρώτησε αν είναι ξεκάθαρο - ανέλαβα την προσωπική ευθύνη για τις συνεργασίες του 2017. Δεν κρύβομαι, δε θα κρυφτώ, και στα δύσκολα και στα λάθη.
Αλλά, ούτε εσείς πρέπει να κρυφτείτε. Κι εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα. Πρέπει να δώσετε το μήνυμα στην κοινωνία, ότι το Ποτάμι δε γυρίζει πίσω, ότι το Ποτάμι είναι εδώ και να καλέσουμε τους πολίτες και ειδικά τους πολίτες που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα, τους πολίτες που είναι ανήσυχοι για την πορεία της χώρας, να στηρίξουν αυτούς που τους ταιριάζουν στην πολιτική.
Και αυτοί, είναι το Ποτάμι. Αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει στ’ αυτιά όλων των φίλων. Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή, το πιστεύω. Θα συνεχίσω. Έχουμε βέβαια πολλή δουλειά να μοιραστούμε, όλοι εμείς και όλοι εσείς. Και σας καλώ ν’ αναλάβετε την ευθύνη για την επιτυχία του Κινήματός μας.
Να κάνουμε τη χώρα «αλλιώς». Η εσωκομματική συζήτηση τελείωσε. Θα τα ξαναπούμε όλα αυτά, θα ξαναμετρήσουμε τα λάθη μας, θα ξαναμαστιγωθούμε, μετά τις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Από δω και πέρα, η μόνη συζήτηση που θέλουμε να γίνεται, είναι πώς το Ποτάμι θα κερδίζει κάθε μέρα μία ψήφο. Αυτός είναι ο στόχος, αυτή είναι η διαδρομή και νομίζω ότι πολύ σύντομα, πολύ πριν τις εκλογές, με τελική ημερομηνία το Μάρτιο, αυτό έχω θέσει μέσα μου, το Μάρτιο, θα δούμε ότι το Ποτάμι έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο και βαδίζει για μια δυνατή κοινοβουλευτική, ενωμένη πορεία.
Θέλω να ευχαριστήσω, επιτρέψτε μου, κάποιους που δεν είναι εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω πολλούς φίλους που είναι το Ποτάμι, που είναι μαχητές και που μου έστειλαν τις τελευταίες μέρες ότι μήνυμα ότι «εγώ δε μπορώ να είμαι στην Αθήνα, για οικονομικούς λόγους».
Υπάρχει πολύς κόσμος, πολλά στελέχη μας που είναι παρόντες, αγωνίζονται από το υστέρημά τους, δε μπορούσαν σήμερα να είναι εδώ, δε μπορούσαν να είναι στο συνέδριό μας, αλλά πρέπει να τους τιμούμε.
Θέλω λοιπόν, όταν επιστρέψετε στις Περιφέρειές σας, να τους αντιμετωπίσετε σα να ήταν παρόντες. Αν είχαμε βέβαια δάνεια κι αν είχαμε χρηματοδότες, θα μπορούσαμε να στέλνουμε λεφτά όπως στέλνουν τ’ άλλα κόμματα, για να κάνουν φιέστες. Τα δικά σας λεφτά όμως, είναι αυτά που συντηρούν το Ποτάμι. Κι αυτό είναι άλλη μια υπερηφάνεια που πρέπει να έχετε!
Γιατί αυτό, είτε νικήσουμε, είτε χάσουμε, είναι ένα δίδαγμα για την κοινωνία. Ότι εμείς δε δανειζόμαστε, δεν εξαγοραζόμαστε, και με τον κόπο το δικό μας χτίζουμε ό,τι χτίζουμε. Και με τα λάθη μας.
Σας φιλώ !