18 Οκτωβρίου, 2015

Ηλεκτρονικές υποσχέσεις: άλλη μία κυβερνητική αποτυχία

Νίκος Ορφανός

Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κυβερνάει σαν σε προεκλογικό αγώνα, με υποσχέσεις. Και με εξαγγελίες που παραπέμπονται στο άμεσο μέλλον, τη στιγμή που στο αποδιαλυμένο κράτος που διαχειρίζονται, κάθε εισπρακτικό μέτρο πλην της αύξησης του ΦΠΑ χρειάζεται μήνες όχι μόνο για να σχεδιαστεί, αλλά και για να ξεκινήσει η παραμικρή είσπραξη.

Το πυροτέχνημα που σαν φαντεζί καραμέλα ακούμε εσχάτως συχνά είναι το περιβόητο ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους ως ισοδύναμο ακόμη και του 23% στα φροντιστήρια!

Να θυμίσουμε όμως τα εξής:

  1. Ότι παρά τις απανωτές εξαγγελίες, ο διαγωνισμός που προκυρήχθηκε την περασμένη άνοιξη από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν προσέλκυσε ούτε έναν μειοδότη. Καμία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει από την αγορά σε μία ηγεσία που επεμβαίνει με κομματικά κριτήρια παντού. Τι πιθανώς να αλλάξει στο μέλλον;
  2. Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την πιστοποίηση και τις σαφείς προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι αρχαιολογικοί μας χώροι και τα μουσεία. Θα πάμε το εισιτήριο από τα 6€ στην Ολυμπία π.χ., στα 20; Και τα σκουπίδια και η υποβάθμιση του γύρω τοπίου θα μείνουν ως έχουν;
  3. Κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για την πραγματική ανάδειξη της ομορφιάς και της σπουδαιότητας των αρχαιολογικών μας χώρων, ως τοπία ύψιστης αισθητικής και στοχασμού. Καμία πρόβλεψη δεν υφίσταται για τη διάθεση έστω ενός μέρους του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, για τη σωστή συντήρησή τους.
  4. Η ίδια μνημονιακή υποχρέωση υπήρχε και στις προτάσεις Βαρουφάκη. Τι έγινε έκτοτε; Απολύτως τίποτα. Προτάσεις πεταμένες χύμα στα χαρτιά, αυτές είναι οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της κυβέρνησης. Ιδού και η σχετική μας ερώτηση προ εξαμήνου.

Είμαστε υπέρ του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η εφαρμογή του και μόνον θα αυξήσει τα έσοδα άμεσα, προτού γίνει η οποιαδήποτε αύξηση του αντιτίμου. Θα καταπολεμήσει φαινόμενα διαφθοράς από ευκαιριακούς αρχαιοφύλακες, όπως έδειξε η πρόσφατη περίπτωση της Κνωσσού. Και θα ελεγχθούν τα χαριστικά ελευθέρας, που κατά βούληση δίνει το υπουργείο με άγνωστα κριτήρια.

Αλλά αυτά θέλουν σχεδιασμό με σαφείς στόχους, χρονοδιάγραμμα, τρόπους αξιολόγησης και επαναπροσδιορισμού και βεβαίως όραμα για την αρμόζουσα διαχείριση της ιδιαιτερότητας του ελληνικού αρχαιολογικού τοπίου.

Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σε καμία ενέργεια της σημερινής κυβέρνησης.

Τα εισπρακτικού χαρακτήρα πυροτεχνήματα που εξαγγέλλονται, φοβούμαστε ότι θα σβήσουν άδοξα, με πενιχρότατα οικονομικά αποτελέσματα. Και έτσι θα χαθεί άλλη μία ευκαιρία να αναμορφωθεί αξιοκρατικά το Ταμείο διαχείρισης Αρχαιολογικών χώρων, σε μία συγκυρία που δε συγχωρούνται άλλες ολιγωρίες.

*Ο Νίκος Ορφανός είναι πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού