22 Μαΐου, 2015

"Η ζωή επιβραβεύει τους λαούς που τολμούν να λύνουν τα προβλήματά τους"

Το θέμα της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Kerim Uras στην συνάντηση που είχαν στα γραφεία του Ποταμιού. Ο πρέσβης συμφώνησε με την ανάγκη να ανοίξει άμεσα η Σχολή σημειώνοντας ότι «δεν έπρεπε να είχε κλείσει». Ο Σταύρος Θεοδωράκης που την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε στον πρέσβη ότι η Τουρκία έχει πολλά να κερδίσει από την απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον σεβασμό της ορθόδοξης κοινότητας.

Το θέμα της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Kerim Uras στην συνάντηση που είχαν στα γραφεία του Ποταμιού. Ο πρέσβης συμφώνησε με την ανάγκη να ανοίξει άμεσα η Σχολή σημειώνοντας ότι «δεν έπρεπε να είχε κλείσει». Ο Σταύρος Θεοδωράκης που την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε στον πρέσβη ότι η Τουρκία έχει πολλά να κερδίσει από την απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον σεβασμό της ορθόδοξης κοινότητας. «Οι σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία πρέπει να διέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και οι όποιες εκκρεμότητες πρέπει να λύνονται με βάση τα ισχύοντα στην Ευρώπη» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε στην εποχή των ξέφρενων στρατιωτικών εξοπλισμών. «Η κηροζίνη που έχει καεί στο Αιγαίο θα αρκούσε για να χτίσουμε πολλά σχολεία στην Ελλάδα και την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Τουρκίας με ρεαλισμό παρατήρησε ότι όντως το μέλλον της Τουρκίας είναι συνδυασμένο με τα ευρωπαϊκά της βήματα. Ερωτώμενος για το κύμα της προσφυγιάς στην περιοχή ο Kerim Uras είπε ότι στο έδαφος της Τουρκίας υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία και1 εκατομμύριο πρόσφυγες από το Ιράν και το Ιράκ ενώ συμφώνησε με τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι πρέπει να συγκρουστούμε με τα κυκλώματα των «δουλεμπόρων» ενώ το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπισθεί συντονισμένα σε συνεργασία με την Ευρώπη αλλά και τον Δυτικό κόσμο.

Οι δύο συνομιλητές συμφωνήσαν επίσης ότι η παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων γεννά ελπίδες για την επιτάχυνση των συνομιλιών και τη λύση του προβλήματος, ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν στην ανάγκη για ομαλότητα στο Αιγαίο, παρά τις διαφορετικές τεχνικές εκτιμήσεις της κάθε πλευράς.

Ο κ. Uras αναφέρθηκε στη ανάγκη λειτουργίας τεμένους στην Αθήνα ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού τον ενημέρωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής έδωσε και πρόσφατα την έγκριση της για την επίλυση του θέματος.

Η συνάντηση έκλεισε με την κοινή διαπίστωση ότι θα είναι μεγάλα τα οφέλη για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο αν στην ευρύτερη περιοχή μας επικρατήσει ουσιαστική ειρηνική συνύπαρξη και πνεύμα συνεννόησης. «Η ζωή έχει τον τρόπο να επιβραβεύει τους λαούς που τολμούν να λύνουν τα προβλήματά τους» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Από πλευράς Ποταμιού, παρευρέθησαν ο Πρέσβης ε.τ. Γιώργος Κακλίκης, πολιτικός υπεύθυνος Βαλκανικών & Τουρκικών Θεμάτων, ο Ιλχάν Αχμέτ, υποψήφιος βουλευτής του Ποταμιού στη Ροδόπη, η Οντίν Λιναρδάτου, Δ/ντρια Διεθνών Σχέσεων και ο Γιώργος Σκέμπερης, Διπλωματικός Σύμβουλος.

Τον Tούρκο πρέσβη συνόδευαν ο Πληρεξούσιος Υπουργός Πρεσβείας κ.Barış Kalkavan και ο Α’ Γραμματέας κ.Salim Kırcalıali.

ST_TR_11
Ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Kerim Uras.
ST_TR_2
Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Α’ Γραμματέας κ.Salim Kırcalıali και ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Kerim Uras.

22 Μαΐου 2015