16 Οκτωβρίου, 2017

«Η βία στα Πανεπιστήμια δυστυχώς τείνει να γίνει συνήθεια»

Γιώργος Μαυρωτάς

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε περιστατικά άσκησης βίας, καθώς έχουμε δει κατ’ επανάληψη να ματαιώνονται εκδηλώσεις και να εκδιώκονται άνθρωποι από τον χώρο του Πανεπιστημίου, διαπίστωσε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Τώρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με την Άννα Μπουσδούκου.

Εξήγησε πως αντί το πανεπιστημιακό άσυλο να διασφαλίζει ένα ελεύθερο βήμα για όλους, μετατρέπει το χώρο σε φέουδο κάποιων μειοψηφιών. Διαπίστωσε πως δεν βοηθά το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και σύμφωνα με το οποίο η αυτεπάγγελτη είσοδος της αστυνομίας προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής, αποκλείοντας έτσι την άμεση αντίδρασή της σε περιστατικά σαν και αυτό με την επίθεση κατά του ομιλητή ΑμεΑ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Και αυτό διότι η Πρυτανεία θα έπρεπε να συγκαλέσει Πρυτανικό Συμβούλιο, μια χρονοβόρα διαδικασία που επιτρέπει σε κάποιους να μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε φέουδά τους.

Όπως τόνισε ο κ. Μαυρωτάς, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αυτοματοποίηση του τριπτύχου Υπουργείο-Πρυτανικές Αρχές-Αστυνομία, έτσι ώστε η τελευταία να μην εισέρχεται στον χώρο των Ιδρυμάτων για ασήμαντη αφορμή, αλλά από την άλλη πλευρά σε περιπτώσεις καταφανούς καταστρατήγησης του νόμου και, βεβαίως, κινδύνου σωματικής ακεραιότητας να αντιδρά άμεσα και να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα κατά της μετατροπής του πανεπιστημιακού χώρου σε άντρο παραβατικότητας.
Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως η στάση των πολιτικών θα πρέπει να είναι εντονότερα καταδικαστική απέναντι σε φαινόμενα βίας που πλήττουν όχι απλώς μεμονωμένα άτομα αλλά την ίδια τη δημοκρατία μέσα στα Πανεπιστήμια, καθώς η ελευθερία έκφρασης δεν μπορεί να έχει συγκεκριμένο πρόσημο.

Δείτε το βίντεο:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου