23 Δεκεμβρίου, 2016

Οι τροπολογίες είναι το μονοπάτι από το πολιτικό σύστημα στο πελατειακό σύστημα

Γιώργος Μαυρωτάς

Το βράδυ της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς βρέθηκε στο κανάλι ACTION24 συμμετέχοντας στο πάνελ της εκπομπής x2, με το Γιάννη Πολίτη.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στη στάση του Ποταμιού έναντι των προσφάτων παροχών από πλευράς Κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους. Εξήγησε πως το Ποτάμι στάθηκε αρνητικά στις κινήσεις εντυπωσιασμού και στα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα που μόνο σκοπό είχαν τη μετάβαση των βουλευτών στις περιφέρειές τους με κάποιο αφήγημα παροχών. Διερωτήθηκε εάν οι συνταξιούχοι αποτελούν ευπαθέστερη ομάδα έναντι των μακροχρόνια ανέργων, στο σπίτι των οποίων δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ, και επεσήμανε πως η παροχή ανακοινώθηκε χωρίς να έχει γίνει καμία μελέτη εισοδηματικών κριτηρίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την είσπαρξη ενοικίων.

Αναφερόμενος στο προσφάτως ψηφισθέν σχέδιο νόμου περί χωρικού σχεδιασμού ανέδειξε την κατάθεση 38 τροπολογιών σε ένα σχέδιο μόλις 17 άρθρων, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν χαρακτήρα ρουσφετιού, καθώς αφορούσαν τακτοποιήσεις χρεών και ρυθμίσεις προστίμων. Το Ποτάμι απεχώρησε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου κρίνοντας πως η νομοθέτηση μέσω τροπολογιών εκφυλίζει το πολιτικό σύστημα σε πελατειακό, γεγονός που το Ποτάμι θα προσπαθήσει να αποτρέψει εντός Κοινοβουλίου. Χαρακτήρισε δε υποκριτική τη στάση αυτών που εξεγέρθηκαν μπροστά στις κάμερες κατά του πλήθους των τροπολογιών αλλά στη συνέχεια υπερψήφισαν τις μισές.

‘Εκρινε πως, παρά τη δημοσκοπική καθήλωση, οι πολίτες επιθυμούν να ακούγεται η φωνή του Ποταμιού στη Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται από τα σχετικά υψηλά ποσοστά δυνητικής ψήφου που του αποδίδονται. Αναφερόμενος στις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, επεσήμανε πως οι θέσεις του Ποταμιού δεν έχουν αλλάξει και παραμένουν ως προϋποθέσεις συμμετοχής του η δημιουργία ενός πραγματικά καινούργιου σχήματος και οι εκλογές από τη βάση, παραπέμποντας στη δήλωση Obama πως ο σημαντικότερος κρίκος στη Δημοκρατία δεν είναι ο Πρόεδρος, αλλά ο πολίτης. Διερωτήθηκε εάν στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει όντως βούληση ένωσης του χώρου ή αρκείται στην περιχαράκωση γύρω από τα ποσοστά του.
Ανέδειξε το ζήτημα των 2047 μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν σε κυβερνητικές θέσεις και πως το σχέδιο νόμου περί δημόσιας διοίκηση έχει δημιουργήσει υψηλό αριθμό νέων θέσεων.

‘Εκρινε πως τρία πράγματα χρειάζονται για την έξοδο από την κρίση: παραγωγή, παραγωγή, παραγωγή, καθώς το ζήτημα δεν είναι η μοιρασιά της φτώχιας αλλά η αύξηση του παραγομένου πλούτου. Χρειάζεται να δημιουργηθεί επενδυτικό κλίμα και να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς η χώρα είναι πρακτικά χρεοκοπημένη και χρειάζεται κεφάλαια. Χαρακτήρισε ψυχολογικό ορόσημο την ημέρα που θα μπουν οι πρώτες μπουλντόζες στο Ελληνικό.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, που θα αντιστρέψει τη διαρροή ελληνικών επιχειρήσεων σε ώρες όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία. Διαπίστωσε πως πριν τον ανασχηματισμό υπήρχε εχθρικό περιβάλλον έναντι των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων από μέλη της Κυβέρνησης και έξέφρασε την ελπίδα να έχουν γίνει σοφότεροι ώστε να επιτευχθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, να ακολουθήσει η ποσοτική χαλάρωση, η έξοδος στις αγορές έτσι ώστε να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα. Αν το κλείσιμο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο, θα γίνει υπό δυσμενέστερες συνθήκες για τη χώρα μας εξαιτίας των διαδοχικών εκλογών που ακολουθούν σε χώρες της Ε.Ε. Ολοκλήρωσε λέγοντας πως πρέπει να δοθεί επιτέλους προτεραιότητα στην οικονομία και όχι στη μικροπολιτική.