18 Ιουνίου, 2017

Η Τουρκία είναι η χώρα - κλειδί για το προσφυγικό

Γιώργος Τσαούσης

Ο Γιώργος Τσαούσης, δικηγόρος και υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι, συμμετείχε στην εκπομπή «Μέσα σε όλα» της ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, φιλοξενούμενος της δημοσιογράφου Φένιας Κλιάτση.

Κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο αναφορικά με την επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου, ο κ. Τσαούσης είπε ότι «κάποιοι από τότε είχαν βάλει στόχο τον κ. Παπαδήμο, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα, να αναλάβει τη διακυβέρνησή της», προσθέτοντας ότι «μη μας ξενίζει, είναι ίσως στα πλαίσια μίας νέας πραγματικότητας, την οποία βιώνουμε» ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαμε δυστυχώς ειρωνικά σχόλια, όπως παλαιότερα είχαμε απαξιωτικά σχόλια απαξιωτικά και εναντίον του κ. Παπαδήμου, καλό θα ήταν αυτά να αποφεύγονται».

Συζητώντας στη συνέχεια για την οικονομία και συγκεκριμένα για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, το στέλεχος του Ποταμιού επεσήμανε ότι «από το Eurogroup περιμένουμε ότι είναι δυνατόν καλύτερο, μετά τη συμφωνία που επήλθε» ενώ για τα αντίμετρα τόνισε ότι «δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι θα εφαρμοστούν, δεδομένου ότι η εφαρμογή των αντιμέτρων εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των μέτρων αλλά και από την κατάσταση ανά υπουργείο», καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «δεν ξέρω αν θα αντέξουμε να φτάσουμε μέχρι τα αντίμετρα για να τα δούμε, για να τα ζήσουμε»!

Στην ερώτηση της κ. Κλιάτση για το ενδεχόμενο να έχουμε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, εντός του 2017, σε σχέση μάλιστα με το γεγονός ότι αμέσως μετά, το 2018, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα, ο Γιώργος Τσαούσης είπε ότι «είναι μία κίνηση στρατηγικής η οποία απασχολεί το επιτελείο του πρωθυπουργού, είμαι δε εξ αυτών που πιστεύουν ότι μέσα στο 2017 ή αρχές του 2018 θα έχουμε εκλογική αναμέτρηση, άλλωστε ίσως έτσι η κυβέρνηση κάτι μπορέσει να περισώσει», συμπληρώνοντας ότι «'αν θέλει να πάει σε εκλογές, θα βρει έναν λόγο για να το κάνει».

Περνώντας στο προσφυγικό, ο υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού σχολίασε αρχικά ότι «το κλείσιμο των camps και η προώθηση των ανθρώπων σε διαμερίσματα θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, είμαστε ήδη δύο χρόνια μετά την έξαρση των προσφυγικών ροών», συμπλήρωσε ότι «έχουμε συνεχώς αναδιοργάνωση των δομών ανά την Ελλάδα, με άλλες να ανοίγουν και άλλες να κλείνουν», επίσης ότι «δυστυχώς, κονδύλια που μπορούν να έρθουν στη χώρα μας και να αξιοποιηθούν για το προσφυγικό, δεν μπορούν τελικά να εισπραχθούν» και κατέληξε λέγοντας «το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που πρέπει πραγματικά να αγκαλιάσει η Ευρώπη, ειδικά αν της προσπάθειας αυτής ηγηθούν χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία».

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό, ο κ. Τσαούσης χαρακτήρισε τη γείτονα «χώρα - κλειδί», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η διακίνηση γίνεται όχι μόνο με την ανοχή αλλά και με τη συνεργασία του τουρκικού κράτους» και μιλώντας για το απευκταίο σενάριο: φανταστείτε τι έχει να γίνει αν η Τουρκία, χωρίς πλέον καμία σύνδεση με την ΕΕ, αρχίζει να διοχετεύει κόσμο προς την Ευρώπη».

Συζητώντας στη συνέχεια για την πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος και στην Ελλάδα, το στέλεχος του Ποταμιού επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να το αποκλείσουμε, παρά το γεγονός ότι οι αραβικές χώρες ήταν πάντα φιλικές προς τη χώρα μας, θα πρέπει επομένως η Ελλάδα να είναι προετοιμασμένη» ενώ η κουβέντα ολοκληρώθηκε με αναφορές σε ζητήματα πίστης αλλά και θρησκευτικού φανατισμού, με τον Γιώργο Τσαούση να τονίζει, για το ειδικό ζήτημα της δημιουργίας τεμένους στην Ελλάδα: «στο Ποτάμι έχουμε την άποψη ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν έναν οργανωμένο και νόμιμα λειτουργούντα τόπο λατρείας, άλλωστε ποτέ δε θα σταματήσουν να υπάρχουν στον κόσμο άνθρωποι που θα χρησιμοποιούν το θρησκευτικό φανατισμό για να εκτονώσουν βίαια ένστικτα».

Δείτε το βίντεο :

* Ο Γιώργος Τσαούσης είναι υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού