18 Σεπτεμβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Η τιμωρία των κομμάτων εξουσίας είναι να βρουν μπροστά τους το Ποτάμι

Ποτάμι

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα έχει την υπογραφή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πάνω που δημιουργήθηκε η ελπίδα, εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας και τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Και τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ τους έχουμε πληρώσει ακριβά και δεν πρέπει να τους επιβραβεύσουμε ψηφίζοντας τους», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο STAR και την Πόπη Τσαπανίδου.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στον ρόλο του Κινήματος λέγοντας «Εμείς ζητάμε να βάλει ο κόσμος στο παιχνίδι έναν νέο παίκτη. Ζητάμε από τον λαό το 10%. Η τιμωρία των κομμάτων εξουσίας είναι να βρουν μπροστά τους το Ποτάμι γιατί εμείς θα τους πούμε ότι οι θέσεις ευθύνης θα μοιραστούν στον ελληνικό λαό και όχι στα κομματικά τους στελέχη». Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα των εκλογών, σημειώνοντας «Την Κυριακή το βράδυ πρέπει να ξεχάσουμε την προεκλογική περίοδο και να γίνει μια πολιτική συμφωνία των κομμάτων. Πρέπει να πούμε ότι εκλογές θα γίνουν ξανά μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια. Να συμφωνήσουμε για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας», ενώ παράλληλα κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει την «ψήφο του χαβαλέ», τονίζοντας
«Θα ήθελα οι νέοι να μην απέχουν και να μην κάνουν πλάκα με την ψήφο τους. Αν θέλουν να πάει μπροστά η χώρα, ας κοιτάξουν τα προγράμματα των κομμάτων κι ας αποφασίσουν αξιοκρατικά. Να μην αφήσουν όμως τους άλλους να αποφασίσουν για εκείνους».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι τα εξής:

-Εμφανίσαμε την προηγούμενη Τετάρτη οκτώ οικονομολόγους οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις και λύσεις. Τα άλλα κόμματα πετούν συνεχώς τη μπάλα στην εξέδρα. Εγώ θα κάνω ένα δώρο στον επόμενο Πρωθυπουργό, είτε είναι ο κ. Τσίπρας, είτε ο κ. Μεϊμαράκης: Θα τους δώσω μια πινακίδα που θα λέει «100.000 θέσεις για κάθε χρόνο για τα επόμενα δέκα χρόνια». Αυτό πρέπει να είναι το ευαγγέλιο της επόμενης κυβέρνησης για να επιστρέψουμε στο επίπεδο που βρισκόμασταν το 2008.

- Χρειάζεται απελευθέρωση της εργασίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απελευθέρωση από τα δεσμά του κράτους και της γραφειοκρατίας. Μπορούμε να κάνουμε τις κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Κάποιοι βέβαια επιμένουν σ' ένα Δημόσιο των κομματικών εγκάθετων και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε.

-Η πολιτική είναι δύσκολη υπόθεση και μερικές φορές βρόμικη. Το Ποτάμι όμως έχει αντέξει και στις φωνές των συμφερόντων και στις φωνές των συντεχνιών. Βεβαιώνω λοιπόν ότι το Ποτάμι αυτή τη στιγμή είναι ο αθώος της υπόθεσης. Δεν έχουμε εμπλακεί σε καμιά βρόμικη υπόθεση.

- Η εκτίμησή μας είναι ότι θα προσεγγίσουμε τον στόχο μας που είναι το 10%. Αν δεν έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό, όλα θα είναι χειρότερα την επόμενη μέρα για τη χώρα. Αν έχουμε μικρότερο ποσοστό από τις προηγούμενες εκλογές θα είναι μια ήττα για εμάς και θα φανεί ότι ο κόσμος βγάζει ακόμη μία λευκή κάρτα, θα δίνει δηλαδή άφεση αμαρτιών, στα κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

- Ο εκλογικός νόμος με το μπόνους των 50 εδρών ορίζει ουσιαστικά ότι κυβέρνηση στην Ελλάδα κάνει το πρώτο κόμμα. Πρέπει λοιπόν να σκεφτεί ο κόσμος πέρα από το πρώτο κόμμα και να αποφασίσει τι κυβέρνηση θα έχει η χώρα. Θέλουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ; Εμείς λέμε να βάλει ο κόσμος στο παιχνίδι έναν νέο παίκτη και ζητάμε από τον λαό ένα 10%. Η τιμωρία των κομμάτων εξουσίας είναι να βρουν μπροστά τους το Ποτάμι. Γιατί εμείς θα τους πούμε ότι οι θέσεις ευθύνης θα μοιραστούν στον ελληνικό λαό και όχι στα κομματικά τους στελέχη. Αυτό σημαίνει ότι οι χιλιάδες θέσεις ευθύνες, στο Νομικά Πρόσωπα, στις Γενικές Γραμματείς κ.ο.κ. δεν θα μπουν κομματικά στελέχη. Θα κάνουμε για τις θέσεις αυτές ανοικτούς διαγωνισμούς.

- Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Ένας Πρωθυπουργός που δεν έχει εκλεγεί από τον λαό, θα έχει και μια ασταθή κυβέρνηση. Νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος θέλει σταθερότητα.

- Αυτό που ενδιαφέρει τα κόμματα εξουσίας είναι να βάζουν τα δικά τους παιδιά στο δημόσιο, στις υπηρεσίες και τις θέσεις ευθύνης. Τους ενδιαφέρει να υπογράφουν οι δικοί τους τις συμβάσεις. Αυτό είναι που δεν θέλουμε και αυτό είναι που ενώνει τα άλλα κόμματα εναντίον μας.

-Το Ποτάμι φαίνεται να πείθει τον κόσμο με τις θέσεις του. Ο κόσμος όμως πιστεύει ότι λόγω του συναινετικού μας χαρακτήρα, τη δύσκολη στιγμή θα είμαστε εκεί και θα στρίψουμε το τιμόνι για να μην πάει η χώρα στα βράχια. Εμείς λέμε ότι το Ποτάμι δεν μπορεί να είναι ο καλός Σαμαρείτης.

- Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, προσπαθήσαμε και επιμείναμε να μην κάνουμε εκθέσεις ιδεών αλλά να κάνουμε διάλογο με ιδέες και προτάσεις για το καλό της χώρας. Όταν όμως πετούν λάσπη στο Ποτάμι, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε.

- Την Κυριακή το βράδυ πρέπει να ξεχάσουμε την προεκλογική περίοδο και να γίνει μια πολιτική συμφωνία των κομμάτων. Πρέπει να πούμε ότι εκλογές θα γίνουν ξανά μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια. Να συμφωνήσουμε για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια σοβαρή κυβέρνηση που θα καταθέσει μια συνολική αντιπρόταση για τη χώρα που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Που θα λέει ότι περιορίζουμε το κόστος του πολιτικού χρήματος και παράλληλα θα ζητάμε κάποια πράγματα από την Ευρωζώνη ώστε να ανακουφίσουμε τους χαμένους των μνημονίων και να αποκαταστήσουμε τις κοινωνικές αδικίες. Αν υπάρξει μια σοβαρή πρόταση, η Ευρώπη θα συζητήσει.

-Πρέπει να πείσουμε τ' άλλα κόμματα ότι πρέπει να αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης οι άξιοι Έλληνες. Οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης είπαν ότι έκαναν λάθη, αλλά δεν πρότειναν ένα διαφορετικό πρόσωπο. Λένε ότι έκαναν λάθη, αλλά δεν άλλαξαν ούτε ένα πρόσωπο στις λίστες τους. Το νέο δεν είναι ηλικιακό. Είναι θέμα μυαλών και ιδεών.

- Το Ποτάμι έχει πει από την αρχή ότι κανένας που χρωστάει δεν θα χάσει το σπίτι του. Το θέμα όμως είναι τι σχέδιο έχουμε για να μην κάνουμε ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών. Εμείς έχουμε το επιτελείο και τις προτάσεις. Η έννοια μας για την επόμενη μέρα είναι να μην χάσουν άλλο οι μεγάλοι χαμένοι των μνημονίων. Οι άνεργοι κυρίως και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα έχει την υπογραφή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πάνω που δημιουργήθηκε η ελπίδα, εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Και τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ τους έχουμε πληρώσει ακριβά και δεν πρέπει να τους επιβραβεύσουμε ψηφίζοντάς τους.

- Θα ήθελα οι νέοι να μην απέχουν και να μην κάνουν πλάκα με την ψήφο τους. Αν θέλουν να πάει μπροστά η χώρα, ας κοιτάξουν τα προγράμματα των κομμάτων κι ας αποφασίσουν αξιοκρατικά. Να μην αφήσουν όμως τους άλλους να αποφασίσουν για εκείνους.

Δείτε εδώ το βίντεο:

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σταύρος Θεοδωράκης κοντά μας. Σταύρο καλή σου μέρα. Καλώς ήρθες.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τι γίνεται; Θα μιλάμε πληθυντικούς;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όπως το καθορίζετε εσείς.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έγινε κουβέντα ουσιαστική;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έγινε μονόλογος. Δηλαδή εννοώ ότι εμείς είπαμε, όπως ξέρετε, την προηγούμενη Τετάρτη, κάναμε την πολύ τολμηρή κίνηση να εμφανίσουμε οκτώ οικονομολόγους, να εμφανίσουμε ανθρώπους της δουλειάς και να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά που θεωρούμε εμείς σημαντικά για την προεκλογική περίοδο.

Αλλά τα κόμματα και κυρίως τα κόμματα εξουσίας, πέταγαν συνεχώς αλλού τη μπάλα. Πάντως, επειδή είδα το θέμα σας, ξέρετε είπα ότι θα κάνω ένα δώρο στον επόμενο Πρωθυπουργό όποιος κι αν είναι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τι δώρο θα είναι αυτό;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας το πω. Ή ο κ. Μεϊμαράκης, ή ο κ. Τσίπρας, θα πάρει από εμένα ένα δώρο. Θα είναι μια επιγραφή η οποία θα λέει 100.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό είναι το ευαγγέλιο της επόμενης κυβέρνησης. 100.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια.

Εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στο επίπεδο του 2008, όχι για να πάμε στο μέλλον. Δηλαδή το φαντάζεστε ότι πρέπει να έχουμε 1.000.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα 10 χρόνια;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πώς θα γίνει αυτό; Έχει γίνει κουβέντα πάνω σε αυτό; Η βασική ερώτηση όλων είναι αυτή. Αν έχει παρουσιάσει κάποιος ένα πρόγραμμα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάντως δεν θα γίνει με μαγικά, βγες τζίνι, δεν θα γίνει με συνθήματα. Αυτά μάλλον δεν πιάνουν. Θα γίνει μόνο εάν αποφασίσουμε να απελευθερώσουμε την εργασία. Και απελευθέρωση της εργασίας τι σημαίνει;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Απελευθέρωση εργασίας μέχρι στιγμής πάντως δείχνει να έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Εγώ δεν είπα να επιβεβαιώσουμε τις εργασιακές σχέσεις. Προσέξτε με. Απελευθέρωση της εργασίας τι σημαίνει; Πρώτον, τα δεσμά τα κρατικά, της γραφειοκρατίας. Δηλαδή δεν μπορεί, πήγα προχθές σε κάτι νέους που καινοτομούν. Η έδρα τους είναι στην Αμερική. Του λέω γιατί είναι η έδρα σου στην Αμερική; Μου λέει την έκανα σε ένα απόγευμα μέσω internet. Στην Ελλάδα βασανιζόμουνα περίπου ένα μήνα και δεν είχα πάρει το πρώτο χαρτί.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αλήθεια είναι αυτό.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι μείζον για κάποιους, αλλά για τους νέους που θέλουν να κάνουν κάτι είναι το μείζον. Άρα απελευθέρωση από τα δεσμά του κράτους, από τα δεσμά της γραφειοκρατίας.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ακούγεται εύκολο αυτό. Το πατάσσω τη γραφειοκρατία, ακούγεται εύκολο.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κ. Καρκατσούλης, τον ξέρετε, βραβευμένο και ως καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στον κόσμο, που ήταν και βουλευτής μας, όταν του είπα ότι είναι δύσκολο, μου είπε ότι είναι εύκολο. Έχουμε αριθμήσει και τις κινήσεις, τις 70 κινήσεις που πρέπει να κάνουμε. Μπορούμε να τις κάνουμε. Απλώς δεν μπορείς να την κάνεις, αν στο μυαλό σου έχεις ότι θέλεις ένα δημόσιο, κυρίως των κομμάτων, των κομματικών εγκάθετων. Εάν απελευθερώσεις το δημόσιο μπορεί να γίνει.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτό το λέτε τώρα κ. Θεοδωράκη που είσαστε αθώο κόμμα;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό είναι αυτό.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και δεν μου λέτε, αυτή η δήλωση, εμένα με προβλημάτισε. Είπατε ψηφίστε τώρα Έλληνες Ποτάμι, όσο είναι ακόμη αθώο κόμμα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι είναι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δηλαδή τι θα κάνετε μετά; Μετά θα πονηρέψετε και εσείς; Θα πάψετε να είστε αθώοι; Και θα γίνετε τι;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Δεν έχω υποκριθεί στη ζωή μου ποτέ κανένα ρόλο. Η πολιτική είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και μερικές πλευρές της είναι και πολύ βρώμικες. Το Ποτάμι μέχρι σήμερα έχει αντέξει, είτε στις φωνές των συμφερόντων, είτε στις φωνές των συντεχνιών, είτε ακόμη και στις φωνές της πραγματικότητας.

Δηλαδή μας λένε ότι σε προεκλογική περίοδο λες άλλα πράγματα. Πρέπει να προσεγγίσεις μεγάλα κοινά, να υποσχεθείς και εσύ κάτι στους αγρότες. Όταν εμείς αυτά αποφεύγουμε να τα κάνουμε, πρέπει κάποια στιγμή να μας επιβραβεύσει ο κόσμος. Εάν δεν μας επιβραβεύσει, θα αυξηθούν οι φωνές που λένε Σταύρο εάν θέλεις να πας μπροστά συμβιβάσου. Με κάθε ειλικρίνεια είπαμε στον κόσμο εμείς …

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα συμβιβαστείτε δηλαδή;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσωπικά μπορεί να μη συμβιβαστώ και μπορώ να πάρω το δισάκι μου και να φύγω, αλλά λέω ότι αυτό που μπορώ να βεβαιώσω τώρα, είναι ότι το Ποτάμι αυτή τη στιγμή είναι ο αθώος της υπόθεσης. Ένα κόμμα που δεν έχει εμπλακεί σε καμία λοβιτούρα, δεν έχει κάνει καμία υποχώρηση, δεν έχει γραφεία πουθενά στην Ελλάδα. Ξέρετε τι μας στοιχίζει αυτό; Λένε διάφοροι το Ποτάμι ….

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν προσεγγίζετε τον κόσμο εύκολα λέτε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι. Όταν δεν έχει αυτό που λένε κομματική συσπείρωση το Ποτάμι στη Λαμία, μα το Ποτάμι στη Λαμία δεν έχει γραφεία.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν είχε όμως και στις προηγούμενες εκλογές που κατέβηκε. Δεν είχε και στις ευρωεκλογές.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γι’ αυτό είχαμε χαμηλή συσπείρωση. Και στις προηγούμενες εκλογές υπήρχαν δημοσκοπήσεις που μας δίνανε μια εβδομάδα πριν την Κυριακή, σας θυμίζω, 4,5% ως όριο και πήγαμε 6%.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Άρα δεν τις πιστεύετε αυτές τις δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν να έχετε πέσει σε ποσοστά;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, τις πιστεύω. Και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτές που γίνονται τις τελευταίες δυο μέρες -γιατί ξέρετε κι εσείς ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αυτές που δημοσιεύονται μόνο, γίνονται κάθε στιγμή κάθε μέρα- μας δίνουν πάνω από το ποσοστό των εκλογών του Ιανουαρίου.

Η εκτίμησή μας δηλαδή ότι θα προσεγγίσουμε στο στόχο μας. Και ο στόχος μας σας λέω είναι 10%. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να ρωτήσω γιατί επιμένετε τόσο πολύ στο 10%; Δηλαδή εάν δεν πιάσετε 10% τι θα γίνει;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα είναι όλα δυσκολότερα, θα είναι όλα χειρότερα. Θα έχουμε ένα πρώτο κόμμα, θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η Ν.Δ.; Να το δούμε. Ας μη μαλώσουμε γι’ αυτό.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ποιο θέλετε εσείς, αλήθεια, να είναι το πρώτο; Με ποιο είστε πιο κοντά; Με ποιον συνεννοείστε καλύτερα; Με Τσίπρα ή με Μεϊμαράκη;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν με γοητεύει ούτε ο κ. Μεϊμαράκης, ούτε ο κ. Τσίπρας.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κάποιον πρέπει να διαλέξετε όμως.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Γιατί να διαλέξω εγώ; Αυτοί πρέπει να διαλέξουν εμένα. Συγνώμη, αυτοί έτσι κι αλλιώς θα πάρει ένας από τους δυο την πρώτη θέση. Ο εκλογικός νόμος ορίζει ότι ο πρώτος κάνει κυβέρνηση στην Ελλάδα, λόγω αυτού του bonus των 50 εδρών που ζητήσαμε να καταργηθεί και που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τελικά να καταργηθεί.

Ο πρώτος κάνει κυβέρνηση. Αυτό που πρέπει να σκεφτεί ο κόσμος είναι αυτό. Ότι πέρα από το πρώτο κόμμα, πρέπει να δω τι κυβέρνηση θα έχω. Θα έχω μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που την έχω ζήσει; Θα έχω μια κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Μεϊμαράκης; Γιατί είναι εύκολο γι’ αυτούς. Έχουν προχωρήσει αγκαζέ κάποια χρόνια.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Που και αυτή την έχουμε ζήσει. Έχουν βρει τις συνεννοήσεις τους, τα πατήματά τους. Και οι μεν και οι δε.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Την έχουν ζήσει. Έχουν βρει τις συνεννοήσεις τους, μοιράσανε τον κρατικό μηχανισμό. Τα ξέρετε αυτά, δεν είναι της ώρας να θυμώσω πολύ, αλλά ο κόσμος τα ξέρει και έχει θυμώσει πολύ με τη συμπεριφορά των κυβερνώντων σε σχέση με τον κυβερνητικό μηχανισμό.

Ή θα πει ο κόσμος να μπει ένας νέος παίκτης που είναι ο μόνος από το πολιτικό σύστημα που δεν στηρίζεται στη λογική του κομματικού μηχανισμού. Και ίσως εδώ αυτή είναι η διαφοροποίηση

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κι αυτό το ρόλο θέλετε να παίξετε εσείς δηλαδή; Τη σφήνα ανάμεσα στις δυο συμφωνημένες συμμαχίες.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι. Θέλω να τους χαλάσει ο κόσμος

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, αλλά με ποιους όρους θα μπείτε; Και πού είναι πιο κοντά σας το κλίμα για να χωρέστε καλύτερα;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η τιμωρία των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει, του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., είναι να βρούνε την Κυριακή το βράδυ μπροστά τους το Ποτάμι και να μην μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γιατί; Τι θα τους κάνετε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι θα τους κάνω;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον, θα τους πω ότι το ελληνικό δημόσιο και οι θέσεις ευθύνης θα μοιραστούν στον ελληνικό λαό και όχι στα κομματικά σας στελέχη. Η φασαρία κυρία Τσαπανίδου ….

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τι σημαίνει αυτό δηλαδή;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω. Ξέρετε τι σημαίνει, απλώς προσποιείστε.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όχι δεν προσποιούμαι. Θέλω να το εξηγήσετε για να το καταλάβει και ο κόσμος.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσποιείστε άγνοια και θα σας πω ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι ερώτηση και ζητάει απάντηση.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο. Γίνομαι εγώ Πρωθυπουργός αύριο. Δεν είναι το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Υπουργικό Συμβούλιο είναι 15, 30, 40, εδώ το έχουν κάνει και 50, αλλά ….

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτό είναι σχήμα λόγου, δεν το εννοείτε.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θέλετε την πρωθυπουργία άραγε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί να μην τη θέλω; Όταν μπαίνει κάποιος στην πολιτική, διεκδικεί να αλλάξει τη χώρα του, να κυβερνήσει. Είναι σαφές ότι δεν βάζω υποψηφιότητα αυτή τη φορά, αλλά βεβαίως όταν ιδρύσαμε το Ποτάμι, είπαμε ότι εμείς θα κυβερνήσουμε.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν θέλετε Πρωθυπουργό αυτόν τον επικεφαλής του πρώτου κόμματος;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα συζητούσατε και ένα άλλο πρόσωπο;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γι’ αυτή την εκλογική μάχη έχουμε πει τίμια πράγματα. Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Δεν μπορεί να είναι κανείς άλλος.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τώρα ανοίγω μια παρένθεσε σε αυτά που μας λέτε, αλλά κατεβάζει ένα σενάριο το BBC, σύμφωνα με την οποία θα έχουμε την επομένη μέρα μια οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό το Δραγασάκη.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ας αφήσουμε τώρα τους Άγγλους στο δικό τους κόσμο. Εμείς ξέρουμε καλύτερα και τις αντιθέσεις και τις αντιστάσεις των κομμάτων κλπ. Και νομίζω ότι ένας Πρωθυπουργός που δεν έχει εκλεγεί από το λαό, έχει μια ασταθή κυβέρνηση. Κάθε μέρα θα αμφισβητείται και από το ίδιο του το κόμμα. Θα κάνει κάτι ο Δραγασάκης και θα βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα λέει εγώ δεν συμφωνώ.

Εγώ νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος θέλει σταθερότητα. Άρα θέλει πρωθυπουργό από το πρώτο κόμμα. Αυτό λέει η νομιμότητα στην Ελλάδα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Εσείς τώρα; Σαν σφήνα λοιπόν τι θα κάνατε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μου λέτε τι θα κάνουμε εμείς. Η κυβέρνηση είναι 40 – 50 άτομα και είναι άλλοι 5 σύμβουλοι σε κάθε Υπουργό;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πέντε; 30 – 40 ακούμε.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για μας λέω. Για μας. Είναι 5. Από εκεί και πέρα όλες οι άλλες θέσεις, οι χιλιάδες θέσεις ευθύνης στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στις Γενικές Γραμματείες, στα νοσοκομεία, παντού, εμείς λέμε ότι δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα στο κόμμα εξουσίας να βάλει τα στελέχη του και αυτό είναι το μίσος απέναντι στο Ποτάμι. Το κοινό τους μίσος. Τους το λέμε.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τι θα κάνετε; Θα εξετάζετε κομματικές ταυτότητες και θα τους εξαιρείτε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέω. Θα τους εξαιρούμε βέβαια. Αυτό λέω. Ότι θα κάνουμε ανοιχτούς διαγωνισμούς. Θα επιστρέψουμε στα καλά, λίγα, ελάχιστα καλά που πήγαν να γίνουν στο παρελθόν. Ο Παπανδρέου πήγε να το κάνει αυτό το πράγμα, τα θυμάστε με τη Διαύγεια, με τη διαφάνεια στις θέσεις. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και τώρα το πήρανε όλοι πίσω και το ΠΑΣΟΚ το πήρε πίσω και η Ν.Δ. το πήρε πίσω. Γιατί; Τι τους ενδιαφέρει; Τους ενδιαφέρει στα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τον δικό του Πρόεδρο στο νοσοκομείο.

Να υπογράφει αυτός τις προμήθειες. Ο φίλος του βουλευτή. Εμείς τι λέμε; Στα Χανιά θα μπει ένας Χανιώτης που θα έχει δώσει εξετάσεις. Μικρό ΑΣΕΠ σε όλες τις περιοχές, αδιάβλητος διαγωνισμός και τα κόμματα έξω από το δημόσιο. Και αυτό είναι, σας λέω, που τους ενώνει εναντίον μας, γιατί; Θα το δεχτείτε, ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ κάποτε, της Ν.Δ. κάποτε και του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι χθες, είχαν ως πρώτο στόχο αυτές τις θέσεις.

Σας θυμίζω την επίσημη συμφωνία 4 – 2 – 1 της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ τότε πήρε θέσεις. Αυτό την ενδιέφερε. Αυτό ενδιέφερε το ΠΑΣΟΚ. Να πάρει τις θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Με εμάς δεν θα πάρουν αυτές τις θέσεις.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κύριε Θεοδωράκη τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν καταφέρετε να πείσετε τον κόσμο; Αν δηλαδή αποτυπωθεί και στην πράξη αυτό που η δημοσκόπηση βγάζει ως αποτέλεσμα κυριακάτικο, εάν δεν συγκεντρώσετε το προηγούμενο ποσοστό σας, αν πέσετε σε ποσοστό, τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για σας;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν πέσουμε από το προηγούμενο ποσοστό;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα είναι άλλη μια λευκή κάρτα στα παλιά κόμματα. Αυτό θα είναι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Για σας όμως τι θα είναι; Θα είναι η αρχή ενός τέλους του Ποταμιού;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα είναι μια ήττα. Το πώς θα τη διαχειριστούμε, θα το πούμε την επόμενη μέρα. Αλλά επειδή είμαστε πολύ κοντά στη νίκη, δεν θέλω να μιλάω για την ήττα. Αλλά ξέρετε δεν είμαστε από αυτούς εμείς που κρυβόμαστε να αισθανόμαστε την αποδοκιμασία ως επιδοκιμασία.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση τι συμβαίνει στην κοινωνία.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πείθετε, πιστεύετε, εσείς;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς πείθουμε.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τον κόσμο τον πείθετε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω πώς φαίνεται αυτό;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πώς;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δείτε τις πίσω σελίδες των δημοσκοπήσεων. Οι πίσω σελίδες των δημοσκοπήσεων που ρωτάνε επί παραδείγματι, με ποιες θέσεις συμφωνείτε για το μεταναστευτικό; Με ποιες θέσεις συμφωνείτε για την ανεργία; Το Ποτάμι πάντα έχει ένα διπλάσιο ποσοστό από αυτό που έχει. Από το 6%, έχει 13%, έχει 14%, που σημαίνει ότι πείθει το Ποτάμι.

Τι συμβαίνει όμως; Έχει μια ασφάλεια ο κόσμος, ότι το Ποτάμι λόγω του συναινετικού του χαρακτήρα, έτσι κι αλλιώς τη δύσκολη στιγμή θα είναι εκεί και θα στρέψει στη σωστή κατεύθυνση το τιμόνι του Αλέξη ή το τιμόνι του Βαγγέλη.

Εμείς λέμε στον κόσμο επειδή είμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο, το Ποτάμι δεν μπορεί να είναι καλός Σαμαρείτης χωρίς να του δώσετε εσείς τη δύναμη να στρέψει το τιμόνι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μιλάτε για το τιμόνι του Αλέξη. Άκουγα σήμερα το πρωί κιόλας νομίζω στο MEGA στον Καμπουράκη και τον Οικονομέα, τον κ. Σκουρλέτη να σας την πέφτει πάλι και να λέει - το σημείωσα κάπου για να μην το ξεχάσω – επί λέξει ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη στήθηκε στα γραφεία της διαπλοκής. Είναι αιχμές εναντίον σας ευθείες βολές, όχι αιχμές. Κατ’ αρχάς τι απαντάτε σε αυτό που σας λένε; Και δεύτερον, πώς θα καταφέρετε να συνεργαστείτε με ανθρώπους οι οποίοι προεκλογικά σας την πέφτουν; Σας κυνηγάνε; Σας λένε ότι είσαστε μπροστάρηδες αλλωνών.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι την τελευταία προεκλογική μέρα που είναι η σημερινή, η Παρασκευή, δεν θα επιστρέψω τα ανάλογα βέλη.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Το κάνατε χθες όμως.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Είπα τελευταία μέρα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και χθες την πέσατε εσείς σε αυτούς.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Προσέξτε. Κάνετε ένα λάθος εδώ. Το Ποτάμι από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου προσπάθησε να κάνει μια κουβέντα για τα προβλήματα της χώρας. Διαφωνούμε; Διαφωνούμε. Κάποιοι διαφωνούν. Αλλά αυτό κάναμε και είδατε ότι το επιμείναμε, μπήκαμε στην τελευταία ευθεία, την Τετάρτη που όλοι μας λέγανε μόνο ο αρχηγός μιλάει και όλοι οι άλλοι αυτό κάνανε και είπα ότι εμείς δεν θα κάνουμε μια έκθεση ιδεών του αρχηγού. Θα κάνουμε τα στελέχη μας τι λένε για τη χώρα.

Προσπαθούμε δηλαδή να βάλουμε το διάλογο εκεί. Αλλά αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως μια αδυναμία. Όταν πετάνε λάσπη στο Ποτάμι. Όταν προσπαθούν να περιορίσουν την εμβέλεια του Ποταμιού στο νεανικό κοινό, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε. Δεν έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε αυτή την κουβέντα μέχρι την Κυριακή. Να σας πω γιατί; Την Κυριακή πρέπει να ξεχάσουμε την προεκλογική περίοδο.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αναφέρεστε στους πολίτες; Πρέπει να ξεχάσουμε την προεκλογική περίοδο;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλοι πρέπει να το ξεχάσουμε έτσι κι αλλιώς. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να την ξεχάσουμε και να μην έρθει καινούργια προεκλογική περίοδος για τα επόμενα χρόνια. Να αρχίσουμε να δουλεύουμε λίγο.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αυτό;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπορεί. Αυτό λέω εγώ. Ότι την Κυριακή το βράδυ πρέπει να γίνει μια πολιτική συμφωνία των κομμάτων που ψήφισαν την τελευταία σύμβαση με την Ευρώπη. Και να πούμε εκλογές μετά από τρία χρόνια. Και να πούμε ολική αντιπολίτευση, σύγκρουση δηλαδή όχι. Σταθεροποίηση.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και σε αυτή την τριετία, τι καλείται να κάνει η καινούργια κυβέρνηση που θα προκύψει; Να εφαρμόσει το μνημόνιο έτσι ως έχει; Να το διαπραγματευτεί ξανά; Τι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο, γιατί έχουμε ένα πολύ βαρύ δρόμο μπροστά μας.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει να κάνουμε το εξής απλό πράγμα. Το φωτογραφίσαμε εμείς την Τετάρτη. Πρέπει μια σοβαρή κυβέρνηση, σας παρακαλώ ο τόνος να είναι στο σοβαρή, μια κυβέρνηση δεν αρκεί, μια κυβέρνηση Τσίπρα – ΑΝΕΛ δεν αρκεί και φάνηκε. Μια κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ φάνηκε πως δεν αρκεί, εννοώ στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν απέναντί τους μια σοβαρή κυβέρνηση που θα τους κάνει μια συνολική αντιπρόταση για τη χώρα. Δηλαδή δεν θα πάει να τους πει κοιτάξτε αφαιρέστε τους εστιάτορες γιατί πιστεύουμε ότι εκεί έχουμε μια πρόσβαση.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δηλαδή εσείς πιστεύετε ότι μπορεί ακόμη να το συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση; Μια σοβαρή κυβέρνηση.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, όχι να σκίσει το μνημόνιο.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να το συζητήσει.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπορεί μια σοβαρή κυβέρνηση.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γιατί ακούγοντας τους έξω, το κλείνουν το παραθυράκι αυτό, λένε δεν αλλάζει τίποτα, πάρτε το, εφαρμόστε το, αυτοί είστε.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει μια δεύτερη παράγραφος σε αυτό που λένε. Είναι ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Είμαστε οι τελευταίοι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Είμαστε οι τελευταίοι σε όλα. Και στη μεγαλύτερη ανεργία τελευταίοι, στις επενδύσεις τελευταίοι. Τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να πάμε στην Ευρώπη και να τους πούμε, εμείς κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, εμείς μειώνουμε έτσι το κράτος, εμείς περιορίζουμε το κόστος του πολιτικού χρήματος, πολύ μεγάλη υπόθεση την οποία υπερασπίζεται το Ποτάμι και ζητάμε και αυτές τις αλλαγές στο κείμενο που έχουμε υπογράψει.

Εάν τους δώσεις μια βεντάλια που δείχνει ότι αντιμετωπίζεις την Ευρώπη με σοβαρότητα, θα σε ακούσουν. Εάν πηγαίνεις απλώς να λες ότι είστε εκμεταλλευτές, κόψτε μου κάτι, δεν θα σου κόψουν τίποτα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αν μπείτε στην κυβέρνηση της επόμενης ημέρας, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα ζητήσετε να γίνει; Η πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης που θα προτείνετε εσείς;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πρώτο πράγμα είναι να πείσουμε τα άλλα κόμματα ότι πρέπει να μπούνε στη θέση ευθύνης οι άξιοι Έλληνες. Και το δείξαμε κυρία Τσαπανίδου και εδώ είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, που ευθύνονται, νομίζω και οι δημοσιογράφοι, δεν ήταν τόσο απαιτητικοί απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Τσίπρα.

Βγήκανε και οι δυο και είπανε συγνώμη για τις προηγούμενες διακυβερνήσεις. Δεν το έχουν πει με ένα τρόπο; Και ο Μεϊμαράκης είπε κάναμε λάθη και ο Τσίπρας. Είπανε ένα πρόσωπο διαφορετικό; Ένα; Εμείς είπαμε 30. Ένα πρόσωπο διαφορετικό. Δηλαδή λέει ο κ. Τσίπρας, έκανα λάθη, δεν επέλεξα τους σωστούς ανθρώπους και λέω κι εγώ πάει, θα πάρει όλο το χαρτί, θα κάνει καινούργιους συνδυασμούς με καινούργια πρόσωπα. Καμία αλλαγή. Μπαλτά στην παιδεία πρώτος.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν έχετε και εσείς ό,τι πιο νέο κυκλοφορεί. Και εσείς έχετε ανθρώπους οι οποίοι έχουν περάσει και από θέσεις του παρελθόντος. Έχετε ανθρώπους που προέρχονται από άλλα κόμματα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα, τι λέμε; Το νέο είναι ηλικιακό; Ο κ. Διαμαντούρος δηλαδή δεν είναι νέος στην πολιτική, επικεφαλής στο Επικρατείας;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν έχετε μόνο νέους. Έχετε και παλιούς.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχετε πάρει και ανθρώπους από το βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιο είναι το βεβαρημένο;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δηλαδή με συγχωρείτε, ο κ. Θεοχάρης δεν ήταν Γραμματέας Εσόδων;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και εκδιώχθηκε επειδή πήγε να κάνει μερικά πράγματα. Μα, δεν είμαστε αλεξιπτωτιστές στη χώρα. Έχουμε δημιουργήσει, έχουμε συγκρουστεί. Αυτό είναι προς τιμήν μας. Ότι εμείς παίρνουμε το καλό παλιό μαζί μας είναι προς τιμήν μας.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ένα θέμα βεβαίως είναι τα πρόσωπα που ασκούν την πολιτική. Το ουσιαστικό για τη χώρα αυτή βεβαίως είναι τι είδους πολιτική μπορεί να ασκήσει κανείς. Και όταν αυτή είναι απαγορευμένη από τους ξένους και από τα μνημόνια, αναρωτιέμαι ….

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν συμφωνώ με την ουσία του ερωτήματός σας.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μην το λέτε αυτό. Όταν σας ρώτησα τι είναι το πρώτο που θα κάνετε αν βγείτε, μου απαντάτε αλλαγή προσώπων. Δεκτό. Επί της ουσίας τι θα κάνετε; Γιατί εάν μπείτε στην κυβέρνηση της Δευτέρας, Τρίτης ή Τετάρτης, μόλις σχηματιστεί, θα έχετε να αντιμετωπίσετε μια λίστα με τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου που έχετε ψηφίσει, περάσανε από τη Βουλή κλπ, μεταξύ των οποίων είναι θέματα που αφορούν την τσέπη όλων μας και την επιβίωση όλων μας.

Δηλαδή να κατεβάσετε το ακατάσχετο για τις κατασχέσεις. Μέχρι σήμερα προστατεύετε ένας λογαριασμός μισθοδοσίας μέχρι τα 1.500 ευρώ. Έχετε υπογράψει και έχετε δεχτεί και έχετε ψηφίσει να κατέβει αυτό ακατάσχετο στα 1.000 ευρώ. Θα ανοίξετε τις κατασχέσεις ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Όλα αυτά πώς θα τα αντιμετωπίσετε εσείς; Γι’ αυτό σας λέω, ποια είναι η προτεραιότητά σας; Είναι η προστασία του πρώτου σπιτιού; Είναι η προστασία ενός ελάχιστου ορίου, ενός εισοδήματος ελάχιστου για να ζήσει ο κόσμος; Είναι η ανεργία; Ποιο είναι το πρώτο;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αρχικά το Ποτάμι από πολύ αρχή έχει βάλει το ζήτημα, ότι κανείς άνθρωπος που έχει ένα σπίτι, δεν χάνει το σπίτι επειδή χρωστάει. Αυτές οι κόκκινες γραμμές υπάρχουν και είναι ευκολονόητες. Κανείς από αυτούς που μπαίνουν στην πολιτική δεν θα ήθελε να κάνει πιο δυσάρεστη τη ζωή των πολιτών.

Αλλά το θέμα είναι τι σχέδιο έχεις για να μην κάνεις δυσάρεστη τη ζωή. Εμείς λέμε ότι έχουμε το οικονομικό επιτελείο για να προωθήσουμε αλλαγές προς όφελος των πολλών. Η έγνοια μας, αν θέλετε, η πρώτη στην κυβέρνηση της 21ης Σεπτεμβρίου είναι να μην επιβαρυνθούν άλλο τίποτα οι χαμένοι των μνημονίων.

Και οι χαμένοι των μνημονίων μπορεί να είναι όλοι, αλλά είναι κυρίως δυο κατηγορίες. Είναι οι άνεργοι, συμφωνούμε; Και είναι και οι μικρομεσαίοι που χάνουν τις επιχειρήσεις τους. Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν κοίταγε το ρολόι του και πήγε και έκλεισε τις τράπεζες.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πιο πολύ κλίνετε προς τον κ. Μεϊμαράκη για να συνεργαστείτε, ενδεχομένως.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι βρίσκετε;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μέχρι στιγμής σας έχω ακούσει να την πέφτετε στον Τσίπρα, στο Μεϊμαράκη δεν άκουσα να την πέσετε και πολύ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λάθος κάνετε. Είπα και πριν ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα, έχει την υπογραφή κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Και απλώς εκεί που υπήρχε η ελπίδα να αλλάξει κάτι με το ΣΥΡΙΖΑ, τα έκανε χειρότερα.

Ξέρετε τι; Αυτός που παίρνει τις βολές, είναι αυτός που έρχεται τελευταίος και λέει θα τα διορθώσω όλα και δεν κάνει τίποτα. Αυτό είναι. Το μένος του κόσμου είναι σε αυτόν που υποσχέθηκε τελευταίος ότι θα τα αλλάξει όλα και δεν άλλαξε τίποτα. Το ότι η εικόνα είναι ισότιμη η ευθύνη, το παρελθόν είναι δικό τους, το προηγούμενο καθεστώς είναι δικό τους, η κοινή επιγραφή για μας είναι ότι τους έχουμε πληρώσει ακριβά. Έχουμε πληρώσει ακριβά και τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Το γεγονός ότι το 10% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι ακόμη, εσάς πρέπει να σας επηρεάζει ακόμη περισσότερο έτσι; Δηλαδή γυρνάς την πλάτη σου στα μεγάλα κόμμα, αλλά έχεις καινούργιο μπροστά σου. Γιατί δεν πείθεται; 10%, 680.000 άνθρωποι.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαι ο μόνος πολιτικός αρχηγός, έκανα ένα μικρό βιντεάκι στο youtube για την αποχή. Και θέλω να το πω στα παιδιά. Δεν με ενδιαφέρει εάν θα ψηφίσουν Ποτάμι. Θα ήθελα όμως να μην απέχουν και να μην κάνουν πλάκα με την ψήφο τους, γιατί συναντώ παιδιά που λένε ότι θα κάνουμε πλάκα με την ψήφο μας. Θα ψηφίσω συνδυασμούς απλώς και μόνο για να διαλυθεί η Βουλή.

Θα διαλυθεί η χώρα. Σε αυτή τη χώρα θέλουν να ζούνε. Αν θέλουν να φύγουν από τη χώρα, ας κάνουν πλάκα με την ψήφο τους. Αν θέλουν να συνεχίσουν να ζούνε στη χώρα, ας μπούνε στον κόπο να κοιτάξουν λίγο τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και να αποφασίσουν.

Θυμάστε στα φοιτητικά μας χρόνια τι λέγαμε; Ένας να ψηφίσει βγάζει πρωθυπουργό. Ακόμη και να μην πάει κανείς άλλος, ένας που θα ψηφίσει θα βγάλει Πρωθυπουργό. Αυτός ο ένας να μην είναι η γιαγιά σου, λέμε εμείς στο νεαρό, να είσαι και εσύ.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν εδώ. Καλή επιτυχία εύχομαι με το Ποτάμι.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ.