31 Οκτωβρίου, 2015

«Η σημερινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποπληρώνει τα έξοδα της θερινής σας επανάστασης»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρελάσαμε προχθές εν πλήρη τάξη και ειρήνη, ευτυχώς. Τίποτα δεν θύμιζε την 28η Οκτωβρίου του 2011. Τότε, που ένα πλήθος «αγανακτισμένων» και απολύτως καθοδηγούμενων πολιτών – οι οποίοι θα πρέπει να σημειωθεί ότι από πέρυσι τον Ιανουάριο αγνοούνται - διέλυαν τις παρελάσεις και χαλούσαν την επέτειο, στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Ήταν τότε, που λέγατε πως «το μήνυμα ήταν σαφές. Να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας, να σταματήσει ο κατήφορος της πατρίδας μας, να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια μας». Και ήταν τότε που μαζί με τη ΝΔ, που περνούσε τότε την αντι-μνημονιακή της περίοδο, αφενός ενισχύατε τα άκρα και αφετέρου σπέρνατε τη διχόνοια, χωρίζοντας ψευδεπίγραφα τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε Μνημονιακούς και αντι-Μνημονιακούς. Σε προδότες και σε πατριώτες.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Πέραν του επίκαιρου και της αναγκαιότητας επιδίωξης αυτογνωσίας, ώστε και να καταλάβουμε πώς φτάσαμε ως εδώ, και να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, η συζήτηση του σημερινού Ν/Σ αποτελεί μια επιπλέον στροφή σας 180 μοιρών, σε ένα θέμα υψηλής λαϊκιστικής εκμετάλλευσης.

Σήμερα, συζητώντας την τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος, την οποία εσείς εισηγείστε, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν προσκυνημένοι από τη μία και αδούλωτοι πατριώτες από την άλλη. Υπάρχει μόνο η πραγματικότητα από τη μια και οι ιδεοληψίες από την άλλη.

Γιατί αυτή η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση είναι αποτέλεσμα αφενός του τυχοδιωκτισμού του κ. Βαρουφάκη και αφετέρου της άγνοιας και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης συνολικότερα. Δεν ήρθε από τον ουρανό.
Είναι αποτέλεσμα της δεκάμηνης διακυβέρνησής σας και φορτώνει κάποιες δεκάδες δις επιπλέον στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Επιπροσθέτως, τρέχουμε και δεν φτάνουμε, ώστε να προλάβουμε το κούρεμα των καταθέσεων που μοιραία θα υποστούν οι Έλληνες καταθέτες αν δεν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, μέχρι τις 31/12. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, όσο μειώθηκαν οι καταθέσεις σε τέσσερα χρόνια, άλλο τόσο μειώθηκαν σε έξι μήνες δικής σας διακυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή έχουμε κατακόρυφη αύξηση των κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα η ρευστότητα των Τραπεζών να εκμηδενίζεται.
Συμπέρασμα; Η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί μονόδρομο σήμερα, αν και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Μόλις, τον Ιούνιο του 2015, η Ντανιέλ Λουί, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωνε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες και ότι διαθέτουν επαρκή ρευστότητα.
Πώς φτάσαμε να χρειαζόμαστε ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσα σε μόλις 5 μήνες;

Πληρώνουμε τα έξοδα της επανάστασής σας, η οποία δεν είχε λόγο, ούτε αποτέλεσμα απαντάμε εμείς. Η πολιτική αβεβαιότητα που εσείς δημιουργήσατε με τις καθυστερήσεις σας στις διαπραγματεύσεις και την συμφωνία που φέρατε εκτός της ομπρέλας προστασίας του προγράμματος στήριξης, με το απονενοημένο και άχρηστο δημοψήφισμα, κλυδώνισε την οικονομία και οδήγησε σε μαζική εκροή καταθέσεων και σε ολοκληρωτική στάση πληρωμών.

Αυτές τις ανωμαλίες, έρχεται να καλύψει η νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Τώρα καταλάβατε ότι οι τράπεζες δεν είναι μόνο οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο ρόλος των τραπεζών είναι να στηρίζουν την πραγματική οικονομία και να προστατεύουν τις καταθέσεις και του τελευταίου Έλληνα μικροκαταθέτη.

Προς δόξαν της «αντιστασιακής» σας ρητορικής, με το παρόν θεσμοθετείτε ότι τα τρία από τα έξι μέλη της Επιτροπής Επιλογής, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου θα υποδεικνύονται από την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον EMS. Η Επιτροπή Επιλογής κάνει την επιλογή της ηγεσίας του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Χάνοντας το ΤΧΣ, ωστόσο, χάνουμε και τον έλεγχο της διοίκησης των ελληνικών τραπεζών. Χάνουμε τον έλεγχο των τραπεζών γιατί έχετε απολέσει προ πολλού την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε την αποκομματικοποίηση και την ανεξαρτησία του τραπεζικού συστήματος και ας εμφανίζεστε ως οι εγγυητές της αντιδιαπλοκής. Νομοθετείτε έτσι, για να προστατευτείτε από τον ίδιο τον εαυτό σας!

Όμως, θα πετύχει αυτή η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Είναι αρκετή για να σώσει τις Ελληνικές τράπεζες; Θα είναι επιτέλους η τελευταία;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μηχανισμός SSM εκτιμούν πως τα προβληματικά δάνεια θα αυξάνονται κατακόρυφα, εφόσον αυξάνεται η ανεργία, μειώνονται οι μισθοί και η αγορά βρίσκεται σε ύφεση.
Και για αυτά δεν κάνετε τίποτα.

Τα ίδια τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια χρειάζονται επειγόντως καινούριο πλαίσιο, το οποίο και αυτό διαρκώς το αναβάλλετε. Η κατάσταση για την οποία νομοθετούμε θυμίζει κινούμενη άμμο.

Παρόλα αυτά συνεχίζετε να νομοθετείτε αφήνοντας σοβαρές ασάφειες. Τι θα γίνει με τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου; Ποιο θα είναι το μέγεθος των επιπτώσεων στους ομολογιούχους των τραπεζών σε περίπτωση που απαιτηθεί κρατική βοήθεια; Ποια θα είναι η αναλογία ειδικών μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και κοινών μετοχών με τις οποίες το ΤΧΣ θα καλύψει την συμμετοχή του;

Προβλέπεται ότι ο ESM θα επενδύσει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. θα τις παρακολουθεί στενά.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα αλλάξουν πλήρως; Πραγματικά τι σκοπεύετε να κάνετε με την Τράπεζα Αττικής; Είναι απαίτηση του συνόλου του τεχνικού κόσμου της χώρας να καταλάβει τι έχει γίνει και πώς η Τράπεζα Αττικής εμφανίζεται με καταθέσεις 2 δις να σημειώνει ανάγκες κεφαλαιακής κάλυψης της τάξης του 1 δις.

Δηλαδή, σαν να χρειάζονταν, κατά αναλογία, οι συστημικές τράπεζες 50 δις. Ίσως ο κ. Σπίρτζης με την προηγούμενη ιδιότητά του θα μπορούσε να δώσει κάποιες απαντήσεις. Τι θα γίνει με τις συνεταιριστικές τράπεζες στο νέο τοπίο;

Επιπλέον, οι ειδικοί του τραπεζικού κλάδου εκτιμούν ότι εντός τριετίας θα κλείσουν 400 τραπεζικά καταστήματα. Αυτό θα ακολουθηθεί από νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για 4.000 εργαζόμενους.
Και αυτοί οι 4.000, θα προστεθούν στην ήδη γιγαντωμένη στρατιά των ανέργων. Πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, διαφορετικά μπορεί να αποτρέψουν την συμμετοχή των ιδιωτών στην διαδικασία.

Αν δεν λυθούν όλα αυτά οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως «εγχρήματα ΚΕΠ», όπου ο κόσμος διεκπαιρεωτικά θα αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το δημόσιο. Και αυτή να θυμίσω πως είναι μια συμπληρωματική και δευτερεύουσα δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Έχετε υποχρέωση να βοηθήσετε τις τράπεζες να επιτελέσουν τον πραγματικό τους ρόλο. Να αποτελέσουν ασφαλές καταφύγιο για τους κόπους των πολιτών, οι καταθέσεις των οποίων διαρκώς μειώνονται.
Σημειωτέον ότι σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα Αποταμίευσης.
Δυστυχώς όμως για την χώρα μας παρατηρείται πρωτοφανής κατάρρευση στην εθνική αποταμίευση.

Μόλις στο 8,4% του ΑΕΠ, όταν αντιθέτως ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 21% με αυξητικές τάσεις. Οι τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν το «κατατρεγμένο» μικρό και μεγάλο επιχειρείν με υγιή δάνεια. Γιατί είναι μόνο αυτό, που θα μας βγάλει από το φαύλο κύκλο των ανακεφαλαιοποιήσεων, υποστηρίζοντας την παραγωγή πλούτου και την δημιουργία στέρεων θέσεων εργασίας.

Σταματήστε, λοιπόν, να χάνετε χρόνο. Η πραγματικότητα της διακυβέρνησης της χώρας, σας έφερε αντιμέτωπους με φαντάσματα που τελικά υπήρχαν μόνο στο μυαλό σας. Εμείς μακριά από ιδεοληψίες αντιλαμβανόμαστε πως η υπερψήφιση του παρόντος Ν/Σ αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην καταρρεύσει, υπενθυμίζοντας όμως ότι αυτό δεν ήταν αναπόφευκτο μέχρι μερικούς μήνες πριν.

Ευχαριστώ.

Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου

Σχετικά