31 Οκτώβριος, 2017

«Η συγχώνευση των κοινοβουλευτικών ομάδων θα ήταν βούτυρο στο ψωμί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Γιώργος Μαυρωτάς

Τη δυνατότητα του ενωμένου προοδευτικού μεσαίου χώρου να είναι πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις σε αντίθεση με τον ρόλο του κομπάρσου που έχει όντας κατακερματισμένος, ανέδειξε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συμμετοχή του στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση», του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων με την Κέλλυ Κοντογεώργη, το πρωί της Τρίτης 31 Οκτωβρίου 2017. Επεσήμανε πως το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου, ώστε αυτές να μην μείνουν αποκλειστικό πεδίο μηχανισμών και στελεχών των κομμάτων και των υποψηφίων. Κάλεσε τους πολίτες που επιθυμούν να αλλάξουν τα πολιτικά πράγματα να συμμετάσχουν, καθώς με την αποχή η δεδομένη κατάσταση θα αναπαράγεται.

Αναφερόμενος στη λειτουργία των υπαρχόντων κοινοβουλευτικών κομμάτων μετά την εκλογή του αρχηγού, υπενθύμισε πως το Ποτάμι εδώ και καιρό είχε θέσει ως όρο τη συνέχεια της αυτοτελούς παρουσίας τους, υπό τον συντονισμό βεβαίως του αρχηγού, καθώς η μείωση των φωνών της αντιπολίτευσης στη Βουλή θα αποτελούσε κοινοβουλευτικό ακρωτηριασμό και εξυπηρέτηση προς την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απέρριψε τις θέσεις των κ.κ. Καμίνη και Ανδρουλάκη περί συγχώνευσης των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗ.ΣΥ. και Ποταμιού, διαπιστώνοντας πως είναι λίγο υποκριτικό να επικαλούνται τη λαϊκή εντολή για την ολοκλήρωση της θητείας τους στον Δήμο Αθηναίων και την Ευρωβουλή, αντιστοίχως, και να την παραβλέπουν έναντι της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου για τα κόμματα.

Εξήγησε πως η διαδικασία σχηματισμού του νέου φορέα δεν θα ολοκληρωθεί από τη μία μέρα στην άλλη με την εκλογή του αρχηγού, καθώς θα ακολουθήσει, κοντά στην άνοιξη, ιδρυτικό συνέδριο. Παρέπεμψε στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την εξέλιξη του νέου φορέα, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα έκφρασης όλων των υποψηφίων, χωρίς αποκλεισμούς, με κυρίαρχη τη συλλογικότητα.

Συμπλήρωσε επίσης ότι η ηγεσία του νέου φορέα δεν μπορεί να αποτελεί μερική απασχόληση.
Έθεσε ως στόχο τη συμμετοχή 150.000 – 200.000 πολιτών στη διαδικασία, προκειμένου να δοθεί μήνυμα αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού ενώ εκτίμησε πως η προσέλευση λιγότερων από 100.000 στις κάλπες θα είναι ένδειξη αποτυχίας του εγχειρήματος. Υποστήριξε πως το Ποτάμι δεν συμμετέχει στη διαδικασία προκειμένου να διασωθεί κοινοβουλευτικά, πιεζόμενο από τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, καθώς δίνει ιδιαίτερη σημασία στην υψηλή, περί το 10%, δυνητική ψήφο που του αποδίδεται στιες μετρήσεις. Εξήγησε πως εξετάστηκε το ενδεχόμενο συνέχισης της αυτόνομης πορείας ή της συνεργασίας με άλλα πρόσωπα εκτός Βουλής, όμως προκρίθηκε η συμμετοχή του κόμματος στον νέο φορέα με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής απήχησης των θέσεων και ιδεών του μέσω ενός μεγάλου σχηματισμού. Διαπίστωσε πως ο Σταύρος Θεοδωράκης θυσιάζει τα περισσότερα σε αυτήν τη διαδικασία, καθώς συμμετέχει στην εκλογή χωρίς να είναι το φαβορί, θυσιάζοντας στην πραγματικότητα το κόμμα του στον βωμό της ενεργοποίησης των αποστασιοποιημένων-απογοητευμένων πολιτών, ώστε να αλλάξει πρώτα ο χώρος και κατόπιν η χώρα.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στην ανάγκη βέλτιστης και όχι ψηφοθηρικής αξιοποίησης της υπέρβασης του πλεονάσματος ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προτείνοντας φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την υπερφορολόγηση. Τέλος, διαπίστωσε πως η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει επιχειρησιακή επάρκεια για να καταπολεμήσει τα φαινόμενα βίας και ανομίας που εντείνονται τελευταία ακόμα και μέσα στους πανεπσιτημιακούς χώρους, ωστόσο απαιτείται όμως η σχετική πολιτική βούληση.

Δείτε το βίντεο της εμφάνισης:* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής