13 Σεπτεμβρίου, 2018

Η Sarah, ο Sean, ο Νάσος συνεχίζουν. Χωρίς εκείνους που «θα άλλαζαν τον κόσμο»

Γιώργος Δημακόπουλος

Η Σάρα γύρισε στη Λέσβο από τις σπουδές της στη Γερμανία. Σήμερα κατηγορείται από τις αρχές γιατί σώζει ανθρώπινες ζωές

Τον Αύγουστο του 2015, όταν η βάρκα με τους 18 πρόσφυγες επιβαίνοντες ξέμεινε από μηχανή στο Αιγαίο, η Σάρα και η Γιούσρα βούτηξαν στη θάλασσα και τη «ρυμούλκησαν» κολυμπώντας επί 3 ώρες μέχρι να φτάσουν στη Λέσβο. Επί τρεις ώρες. Πάνω από τις δυνάμεις τους. Χωρίς κανένα σκάφος από το λιμενικό ή από τη Frontex να τους εντοπίσει και να τους βοηθήσει. Σε μια περιοχή υπό διαρκή έλεγχο κανένα πλεούμενο δεν πέρασε να τους βοηθήσει! Η πράξη τους έγινε σημείο αναφοράς, ήταν οι ηρωίδες στις ανθρώπινες διαστάσεις της καθημερινότητας ενός κόσμου που τρέχει, και που κρατάει την προσοχή μόνο για 4-10 λεπτά στη διαγώνια ανάγνωση των ειδήσεων στο internet.

Η Μόρια ενδεχομένως είναι η μεγαλύτερη «ανοιχτή φυλακή» στην Ευρώπη. Χώρο υποδοχής προσφύγων, δεν την λες. Στοιβαγμένες ψυχές και σώματα, μια τουαλέτα ανά 72 πρόσφυγες, και ένα ντους ανά 84, κρύο, ζέστη, λάσπες, τέντες, παιδιά που κοιμούνται σε σκάφες, άνθρωποι στατιστικές στους λογαριασμούς της κυβέρνησης με την ΕΕ, συνθήκες πολέμου σε ένα camp υποδοχής, η ζωή πεταμένη στα σύρματα, παραβατικά στοιχεία, θύτες και θύματα μαζί στην ίδια σκηνή. Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη Λέσβο έφτασαν τους 10 χιλ. ζώντας σε άθλιες συνθήκες, κάποιοι ελληναράδες στο νησί επιτέθηκαν σε ένα 9χρονο κορίτσι γιατί «έμοιαζε με πρόσφυγας», το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου έκρινε τον χώρο ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και ο νυν υπουργός αποδεικνύεται το ίδιο ανίκανος με τον προηγούμενο ή απλά επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο αλλά η πολιτική επιλογή. Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να μείνουν εκεί, να ζουν άθλια, σε απαράδεκτες συνθήκες ντροπής για τη χώρα μας και τις συνθήκες «φιλοξενίας» που παρέχει στους πρόσφυγες, για να είναι παράδειγμα προς αποφυγή να μην έρθουν και άλλοι. Γιατί οι κυβερνώντες νομίζουν ότι όποιος έχει αντιμετωπίσει την καταστροφή ενός πολέμου, θα τρομάξει από ένα βρωμερό και άθλιο camp!

Πριν λίγες ημέρες οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τη Sarah ezzat mardini, τον Sean binder και τον Νάσο Καρακίτσο γιατί διέσωζαν πρόσφυγες που κατέφταναν στο νησί με σάπιες βάρκες. Η Σάρα σήμερα κατηγορείται από τις αρχές για ό,τι έκανε και πριν τρία χρόνια. Κατηγορείται γιατί σώζει ανθρώπινες ζωές. Χθες ήταν ηρωίδα, σήμερα θεωρείται «δουλέμπορος»! Δεν έκανε κάτι διαφορετικό. Όπως βοήθησε τους συνεπιβαίνοντές της τότε να μην πνιγούν στο Αιγαίο, το ίδιο κάνει τα τελευταία 3 χρόνια, να καθοδηγεί μαζί με τους άλλους εθελοντές τις βάρκες πώς θα αποφύγουν τα βράχια και θα φτάσουν στην ξηρά. Η Sarah και οι υπολοιποι εθελοντές κάνουν τη δουλειά του απόντος ελληνικού κράτους. Η πλειοψηφία των εθελοντών είναι ξένοι, οι Έλληνες είναι μειοψηφία. Τι έγιναν όλα αυτά τα παιδιά που μετά το Φαρμακονήσι ήθελαν «να αλλάξουν τον κόσμο»; Τα περισσότερα παιδιά των No Borders, βολεύτηκαν σε καρέκλες του κόμματος. Μόνο όσοι ήταν εκτός κομμάτων, έμειναν να προσπαθούν, πήγαν εκεί, να βοηθούν εθελοντικά, να συνεχίζουν να επιμένουν.

Στην Τήλο οι 50 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί εργάζονται και ενσωματώνονται σταδιακά στην τοπική κοινωνία, και οι κάτοικοι τους βλέπουν ως δικούς τους ανθρώπους χωρίς διαχωρισμούς. Στη Λέσβο οι κάτοικοι κουράστηκαν, φοβήθηκαν, μπούχτισαν από την πολιτική «αποθήκης ψυχών» του κράτους. Η πολιτεία είναι άδικη απέναντι στους πρόσφυγες, και είναι άδικη απέναντι στους ντόπιους. Μοιραία οι ντόπιοι γίνονται άδικοι απέναντι στους πρόσφυγες. Όμως πού χάθηκαν όλοι αυτοί οι πολιτικοί που τα προηγούμενα χρόνια προπαγάνδιζαν για την «ανθρωπιστική κρίση» και την «κοινωνική κόλαση» των μνημονίων; Η Μόρια είναι η ανθρωπιστική κρίση και η κοινωνική κόλαση.

Η Σάρα γύρισε στη Λέσβο από τις σπουδές της στη Γερμανία για να βοηθήσει ανθρώπους σαν και αυτήν, αυτούς που τρέχουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να βρουν τους δικούς τους στην Ευρώπη. Αυτά τα παιδιά είναι στην πρώτη γραμμή εθελοντικά ημέρα και νύχτα τρέχοντας να σώσουν ζωές.

Αν η ΜΚΟ ERCI ή όποια άλλη εμπλέκεται σε trafficking προσφύγων, είναι κάτι προς διερεύνηση, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα τα παιδιά εθελοντές ενδιαφέρονται μόνο για τους ανθρώπους που διασώζουν και βοηθούν. Η αστυνομία οφείλει να συλλάβει τους εμπόρους διακινητές, οφείλει να συλλάβει όσους βγάζουν χρήματα από ανθρώπινες ζωές, όχι τα παιδιά που αγωνίζονται για να σώσουν τις ζωές ανθρώπων για τους οποίους η πολιτεία αδιαφορεί. Η Sarah, ο Sean, ο Νάσος, τα παιδιά εθελοντές και οι κάτοικοι των νησιών «αναδεικνύουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης», όχι η κυβέρνηση, όχι η πολιτική λιάζονται και εξαφανίζονται στη φυλακή της Μόριας όπως κομπορρημονούσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Και η ΝΔ υποκριτικά αναφέρεται στη Μόρια με κροκοδείλια δάκρυα, ενώ η πολιτική της είναι ερμητικά κλειστά σύνορα στους πρόσφυγες.

Είναι δύσκολο να καταλάβεις τον άλλον αν δεν μπεις στη θέση του, αν δεν βιώσεις αυτό που ζει. Η Σάρα θα μπορούσε να ζει και να σπουδάζει στη Γερμανία και να μη διακινδυνεύει τη ζωή της στην Λέσβο. Δεν θα το έκανε. Δεν μπορεί να το κάνει. Η Σάρα και η Γιούσρα θα μπορούσαν τότε, να είχαν κολυμπήσει μόνες τους, χωρίς να τραβάνε τη βάρκα για τρεις ώρες και να άφηναν τους υπόλοιπους να πνιγούν. Δεν το έκαναν. Δεν θα μπορούσαν να το κάνουν. Ούτε τότε, ούτε τώρα. Η Σάρα, ο Sean, ο Νάσος και τα υπόλοιπα παιδιά εθελοντές είναι εκεί για να αλλάξουν τον κόσμο. Για να αλλάξουμε και εμείς μαζί του.

* Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ
Πηγή: AthensVoice

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com