15 Ιουλίου, 2018

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Αναστάσης Περράκης

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα το εξής: δεν μιλάμε για το "δικαίωμα" της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Αυτό είναι δεδομένο. Μιλάμε για την μεθοδολογία με την οποία θα διευκολύνεται η ψήφος τους.

Η πρόσφατη πρόταση της ΝΔ για την μεθοδολογία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού έχει πολλά καλά στοιχεία: κυρίως ότι αναγνωρίζει ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν θα πρέπει να διαλέγουν βουλευτές στην εκλογική τους περιφέρεια (πολλαπλά προβληματικό) αλλά να έχουν άποψη για την κυβέρνηση, είναι σημαντικό βήμα. Θα μπορούσε να γίνει προσωρινά δεκτή ως σημαντική βελτίωση.

Η παλαιότερη πρόταση του Ποταμιού που περιείχε πρόβλεψη για βουλευτικές έδρες του εξωτερικού, έχει επίσης πολλά θετικά, και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Τέλος, η δέσμευση του κ. Σκουρλέτη ότι οι προτάσεις της επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα, θα επιδιώξουν μια σωστή ρύθμιση, είναι επίσης θετική.

Όλα αυτά μαζί δείχνουν προς μια εξαίρετη ευκαιρία να υπάρξει μια καθολικά αποδεκτή ρύθμιση του θέματος από την παρούσα Βουλή, πάνω στην φιλοσοφία των προτάσεων της ΝΔ και του Ποταμιού, οι οποίες οφείλουν να αξιολογηθούν από την Επιτροπή και να ενσωματωθούν σε μια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που ελπίζω να μην είναι μικροπολιτική αλλά να προσβλέπει σε μια πραγματικά δίκαιη λύση. Η λύση αυτή θα ήθελα προσωπικά να περιέχει τα εξής στοιχεία:

α. να διευκολύνει τα πρακτικά θέματα της ψήφου με την ελάχιστη δυνατή μετακίνηση, ενώ θα διασφαλίζει και ένα ελάχιστο πραγματικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

β. να δίνει σαφή εκπροσώπηση σε ομογενείς και μετανάστες, από βουλευτές που επιλέγουν ώστε να έχουν γνώση των προβλημάτων τους και των επιθυμιών τους.

γ. η δυνατότητα πολυκομματικής στήριξης στους υποψηφίους μπορεί να αναδείξει αξιόλογους εκπρόσωπους της ομογένειας και των (νέο-)μεταναστών στα βουλευτικά έδρανα, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

δ. ο σχηματισμός της Κυβέρνησης και το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να εξαρτώνται κυρίως από την ψήφο των Ελλήνων στην Ελλάδα.

Για να επιτύχουμε αυτά τα ζητούμενα, θα ήταν επιθυμητά τα εξής:

α. η δημιουργία εκλογικής περιφέρειας και 3-5 βουλευτικών εδρών εξωτερικού.

β. η εκλογή να γίνεται από ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο όπου θα αναγράφεται η υποστήριξη του κάθε υποψηφίου από όσα πολιτικά κόμματα επιθυμεί.

γ. επιστολική ή ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής ψήφου, και μόνον η ψηφοφορία να γίνεται με φυσική παρουσία σε προξενεία και πρεσβείες.

* Ο κ. Αναστάσης Περράκης είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγήanastassis-perrakis.blogspot.com

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com