4 Ιουνίου, 2019

Η ψήφος από το Ποτάμι

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Η σοβαρή και σκληρή απόφαση που έλαβε το Ποτάμι για μη συμμετοχή του κόμματος στις προσεχείς εκλογές, έχει ανοίξει την όρεξη σε διάφορους μνηστήρες. Διότι, μπορεί το πανελλήνιο 1,5% να φαίνεται λίγο, εκλογικά όμως δεν είναι καθόλου αδιάφορο. Ιδίως, όταν είναι 2,72% (Βόρειος Τομέας Αθηνών) ή 2,88% (Χανιά). Οι μνηστήρες ας μην περιμένουν, όμως, ούτε παροχέτευση αγωγών, ούτε καθοδήγηση ψήφων. Το Ποτάμι έχει τους πιο δύσκολους, απαιτητικούς, ποιοτικούς και αυστηρούς ψηφοφόρους. Είναι αυτές κι αυτοί που δεν ενέδωσαν ούτε στον αριστερό, αλλά ούτε και στον δεξιό λαϊκισμό. Είναι πολίτες που μπορεί να μην τους άρεσαν καν τα προεκλογικά σποτ που παρήγαγε το Ποτάμι, αλλά το ψήφισαν με πλήρη συναίσθηση ότι ψηφίζουν για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ας μην περιμένει, λοιπόν, κανείς ότι το Ποτάμι θα “πάει” στην Ν.Δ., στον ΣΥΡΙΖΑ ή, πολύ περισσότερο στο ΚΙΝ.ΑΛ., από το οποίο εξάλλου έφυγε πέρσι το καλοκαίρι. Όλοι εμείς οι ψηφοφόροι και πρώην υποψήφιοι, θα ψηφίσουμε μόνο εκείνα τα πρόσωπα άλλων κομμάτων που είναι κι αυτά σταθερά “Ποτάμι”. Τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις υποψήφιων βουλευτών σε άλλα κόμματα που δεν θέτουν σε καμία αμφισβήτηση ή “διαπραγμάτευση” τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υποψήφιοι που “συζητούν” για θανατική ποινή, που παρεμποδίζουν την συνταγματική αναθεώρηση για την απαγόρευση των διακρίσεων και που έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο “υγειονομική βόμβα” για οροθετικούς συμπολίτες μας, ας μην περιμένουν την ψήφο από το Ποτάμι. Άλλοι είναι οι χώροι που μπορούν να γοητευτούν από τέτοια ρητορική, όχι ο δικός μας.

Το Ποτάμι πλήρωσε πανάκριβο πολιτικό κόστος για την συμβολή του στην οριστική επίλυση του μακεδονικού, στηρίζοντας κριτικά την Συμφωνία των Πρεσπών. Υποψήφιοι βουλευτές από τα αριστερά και δεξιά που ρητορεύουν λέγοντας ψέματα στον λαό για την ταυτότητα και την γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας, ας μην περιμένουν την ψήφο από το Ποτάμι. Ούτε βέβαια όσοι στήριξαν την προκλητική παροχολογία της τελευταίας στιγμής πριν τις εκλογές, προσβάλλοντας την ίδια την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και των εργαζομένων. Τα παλιά κόλπα δεν συγκινούν καμία και κανέναν από εμάς. Και ως γνωστόν, δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα σε ένα γέρικο σκυλί.

Μπορεί να μην έχουμε αποφασίσει ποιές και ποιούς θα ψηφίσουμε, ξέρουμε όμως σίγουρα τί θα ψηφίσουμε. Πάνω απ’ όλα, όμως, ξέρουμε ότι το Ποτάμι θα λείψει από τους ψηφοφόρους που δεν αντέχουν την ασφυξία τις τεχνητής πόλωσης. Τεχνητή, γιατί θα έχει τελειώσει ακριβώς το ίδιο το βράδυ των εκλογών, όταν τα προβλήματα των πολιτών θα περιμένουν λύσεις. Το Ποτάμι είναι σαν μια μηχανή αναζήτησης: μπορεί να δώσει τις πιο έγκυρες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Και όλα τα ερωτήματα συντείνουν σε μία γενική διαπίστωση: υπάρχει ένα κενό στο πολιτικό κέντρο. Μετά τις εκλογές, θα γίνει ορατή μια κεντρώα κοίτη στην δημόσια σφαίρα. Εμείς θα είμαστε εκεί για να την γεμίσουμε πάλι με φρέσκο νερό.

*Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι.

Πηγή: ΝΕΑ

Σχετικά