7 Ιουνίου, 2016

Η προσφυγική κρίση στο επίκεντρο των συναντήσεων στη Σάμο

Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής

Με αιχμή το προσφυγικό βρέθηκε στη Σάμο κλιμάκιο του Ποταμιού αποτελούμενο από τον υπεύθυνο του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού Γιώργο Τσαούση, τον περιφερειακό συντονιστή Βορείου Αιγαίου, Νικήτα Κάλφα συνοδευόμενο από τοπικά στελέχη του Κινήματος, Ηλίας Γιαννουλόπουλος και Θόδωρος Χαρμπής. Ο κ. Τσαούσης συμμετείχε ως ομιλητής στο τριήμερο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Προσφυγικές Ροές & Μεταναστευτικό: Επιπτώσεις στην Κοινωνία, την Οικονομία, τον Τουρισμό» παρουσία δημάρχων από ολόκληρη την Ελλάδα, εκπροσώπων της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων αλλά και διεθνώς προσωπικοτήτων.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο και ειδικότερα στην ενότητα «Η Ελλάδα και το Προσφυγικό Ζήτημα: Εθνική Απειλή ή Εθνική Πρόκληση;», ο κ. Τσαούσης μίλησε για τα σημαντικά διαχειριστικά λάθη που έχουν γίνει συντονισμένα τα τελευταία χρόνια στο προσφυγικό. «Η κυβέρνηση, με ανεύθυνες δηλώσεις υπουργών έκανε "νεύμα" στους διακινητές να προτιμήσουν τη θαλάσσια οδό του Αιγαίου από όπου «όλοι εισέρχονται ελεύθερα, ουδείς συλλαμβάνεται ή κρατείται» ή αργότερα τη «δυτική βαλκανική οδό» από όπου «απλώς, περνάνε και φεύγουν»! Αλλά και στη συνέχεια, αφού φάνηκε να αντιλαμβάνεται κάπως το μέγεθος του ζητήματος, κινήθηκε σπασμωδικά, χωρίς σχεδιασμό για το παρόν αλλά και το μέλλον, χωρίς ρεαλιστικές λύσεις», συμπληρώνοντας όμως ότι «και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς μάλιστα να πιέζονται από έκτακτες καταστάσεις όπως οι σημερινές, βαρύνονται με σημαντικές παραλείψεις: σημαντικά κονδύλια από την ΕΕ για την Ελλάδα έμειναν αναξιοποίητα, αφού δεν υποβλήθηκε κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για εκταμίευσή τους. Τα κονδύλια αυτά θα μπορούσαν φυσικά να αξιοποιηθούν σε μίνιμουμ δομών και υποδομών (χώροι φιλοξενίας και κράτησης, υπηρεσία ασύλου, τμήματα αλλοδαπών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων κ.λπ.), ώστε σε περίπτωση που συνέβαιναν έκτακτα γεγονότα – όπως κι έγινε – να μην «τρέχαμε» τουλάχιστον για τα αυτονόητα». Όσον αφορά δε τις επιπτώσεις στην οικονομία και τον τουρισμό και αναφερόμενος ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα, ο υπεύθυνος του Ποταμιού τόνισε ότι «η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αλλά και τη γενικότερη αύξησή του σε 24% - συν το κύμα υπερφορολόγησης που θα σαρώσει όλα ανεξαιρέτως τα κοινωνικά στρώματα».

Το κλιμάκιο του Ποταμιού πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης στο Βαθύ Σάμου, όπου σήμερα είναι συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 1.000 αλλοδαποί, Σύριοι σε ποσοστό 60% αλλά και Αφγανοί, Πακιστανοί, Αλγερινοί και Μαροκινοί - μεταξύ των οποίων και 12 ασυνόδευτα ανήλικα - με τη χωρητικότητα να μην ξεπερνάει συνολικά τα 650 άτομα. Τα βασικά προβλήματα συνίστανται στη μη ύπαρξη επαρκούς έκτασης της δομής αλλά και στην αποκομιδή των απορριμάτων, την ανεπάρκεια νερού, τη μη λειτουργία πλυντηρίων αλλά και τη μη ύπαρξη χώρου λατρείας. Επίσης, αίτημα που χρήζει επιτακτικής αντιμετώπισης είναι η πρόβλεψη διάθεσης ενός οχήματος για τις ανάγκες μετακίνησης του κέντρου (διακομιδή ασθενών και ειδικά ανηλίκων, εγκυμονουσών κ.λπ.). Αναφορικά με τα αιτήματα ασύλου, αυτά προβλέπεται να αρχίσουν να παραλαμβάνονται μετά τις 9/6, με πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό που αναμένεται για την κάλυψη των σχετικών αναγκών.

Την αντιπροσωπεία του Ποταμιού υποδέχθηκαν στο Κέντρο και την ενημέρωσαν ο Διοικητής, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, Παύλος Μπαλτής και ο καταγραφέας Κανέλλης Γκόγκος ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τους άνδρες των αστυνομικών (για την τήρηση της τάξης) και στρατιωτικών (για τη σίτιση) δυνάμεων που σταθμεύουν εκεί. Ο κ. Τσαούσης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εντός του Κέντρου (Ερυθρός Σταυρός, ΚΕΕΛΠΝΟ, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις) αλλά και με αρκετούς μετανάστες και πρόσφυγες.