5 Ιουνίου, 2017

Οι πρόσφυγες πρέπει να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό κοινωνικό σύνολο

Γιώργος Τσαούσης

Ο Γιώργος Τσαούσης, δικηγόρος και υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι, συζήτησε με τη δημοσιογράφο Φένια Κλιάτση για το ζήτημα του προσφυγικού αλλά και την πολιτική επικαιρότητα, στην εκπομπή "Μέσα σε Όλα" της ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

Απαντώντας σε ερώτημα της δημοσιογράφου σχετικά με τις προκλητικές τοποθετήσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Τσαούσης είπε ότι «είναι μία αναμενόμενη ρητορική, ακούμε όμως για πρώτη φορά τον όρο ‘αλληλένδετα ζητήματα στο Αιγαίο’. Δεν υπάρχει φυσικά τίποτα προς συζήτηση με την Τουρκία στο Αιγαίο και θα πρέπει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αντιμετωπιστεί αυτή η ρητορική, με την ελληνική κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Σχετικά με το κατά πόσο το δημοψήφισμα στην Τουρκία επηρεάζει τη ροή προσφύγων προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, τόνισε ότι «οπωσδήποτε θα υπάρξει εξέλιξη στο προσφυγικό μετά το δημοψήφισμα και δεν θα θέλαμε να πραγματοποιηθούν οι απειλές Τούρκων αξιωματούχων ότι μπορούν να απελευθερώνουν έως 15.000 πρόσφυγες το μήνα».

Είπε χαρακτηριστικά «θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει μια πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης από τον Πρόεδρο Ερντογάν, εξάλλου δεν συμφέρει την ίδια την Τουρκία να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με την Ε.Ε., η οποία βρίσκεται όμως σε μια αναστάτωση, δεδομένων των εξελίξεων στο εσωτερικό των χωρών και συγκεκριμένα των εκλογών που ενισχύουν τις εθνικιστικές φωνές αλλά και τις φωνές απομονωτισμού ή και διάλυσης της Ε.Ε.», συμπληρώνοντας ότι «σε αυτό λοιπόν το μεταβαλλόμενο περιβάλλον πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία».

Όσον αφορά τη θέση των προσφύγων μέσα στην Ευρώπη και με δεδομένο ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. έχουν κλείσει τα σύνορά τους, ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού ανέφερε ότι «σ’ αυτήν τη μεταβατική περίοδο που διανύει η Ε.Ε., οι πρόσφυγες ουσιαστικά δεν έχουν θέση, χιλιάδες άνθρωποι που μπήκαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Ιταλίας ή Μάλτας, δεν ξέρουμε καν αν βρίσκονται σήμερα στον προορισμό τους», συνεχίζοντας ότι «η λύση δεν μπορεί να βρεθεί επιμέρους για κάθε χώρα, πρέπει να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο προσφυγικό» προβληματιζόμενος για το γεγονός ότι «οι χώρες του Βίζενγκραντ –Τσεχία-Σλοβακία-Πολωνία-Ουγγαρία– αρνούνται να συμπράξουν, μάλιστα δεν τις ενδιαφέρουν ούτε οι κυρώσεις-αντίμετρα της Ε.Ε.».

Στη δε διαπίστωση της κας Κλιάτση ότι το προσφυγικό μπορεί να πυροδοτήσει άλλες εξελίξεις και παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τρομοκρατικές επιθέσεις προκαλούνται από μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, ο Γιώργος Τσαούσης σημείωσε ότι «η κουβέντα δε γίνεται για τους λίγους εξτρεμιστές αλλά, δυστυχώς, για όλους πλέον, αφού οι τρομοκρατικές επιθέσεις φυσικά επηρεάζουν κατά πολύ και την κοινή γνώμη και την αποδοχή των προσφύγων στο σύνολό τους από τις εθνικές κοινωνίες».

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, το στέλεχος του Ποταμιού είπε κατ’ αρχήν ότι «οι γαλλικές εκλογές μας άφησαν πολλά θετικά δείγματα όπως τη συμμετοχή της τάξης του 80% καθώς και το ότι ‘έπεσαν μέσα’ οι δημοσκοπήσεις», επίσης ότι «εμείς, στο Ποτάμι, στηρίξαμε την υποψηφιότητα του Εμμανουέλ Μακρόν και ήμασταν οι μόνοι που το κάναμε ξεκάθαρα, η νίκη μας έδωσε χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον της Ε.Ε. δεδομένου ότι ο Μακρόν είναι μεταρρυθμιστής, υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ιδέας, ρεαλιστής» ενώ συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά την Ελλάδα, η σταθερή θέση του Κινήματος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει περισσότερο από όσο μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το «τι περιμένουμε από το προσφυγικό και την Ευρώπη» ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι απάντησε ότι «τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά, η αιτία του κακού είναι οι αναφλέξεις ανά τον κόσμο, με ασταθείς καταστάσεις όχι μόνο στη Συρία αλλά και το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Αφρική και ενώ υπήρχε ένα ενδεχόμενο να λυθεί το ζήτημα της Συρίας, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, ειδικά μετά την εκλογή Τραμπ αλλά και την ενδεχόμενη ανάφλεξη στην κορεατική χερσόνησο».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση και τα μέτρα (αφορολόγητο, μείωση συντάξεων), και την υπενθύμιση της δημοσιογράφου ότι η κυβέρνηση λέει «φέρτε τα να τα υπογράψουμε, να τα περάσουμε από τη Βουλή αλλά μπορεί να μην τα εφαρμόσουμε αν δεν πάρουμε την ελάφρυνση του χρέους -εξάλλου αυτό το έχουμε ξανακάνει», ο κ. Τσαούσης σημείωσε πως «η διαπραγμάτευση έγινε υπό την απόλυτη ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ και αυτοί θα πρέπει να επωμιστούν αυτό το βάρος, εμείς δε θέλουμε φυσικά να μειωθούν κι άλλο τα εισοδήματα μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων».

Στο δε σχόλιο ότι «παίρνουμε καλλιτεχνικό διευθυντή στη Δ.Ε.Η., οκτάμηνο, με 1875 ευρώ/μήνα απολαβές» τόνισε ότι «σε αυτά η κυβέρνηση ‘πρωτοτυπεί’, οι προσλήψεις τακτικού και έκτακτου προσωπικού μέχρι τώρα μας έχουν κοστίσει 500 εκατομμύρια ευρώ και αν συνεχίσει μ’ αυτόν το ρυθμό φυσικά και δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει χρήματα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες», συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι αυτό το μέλλον της χώρας, έχουμε δυνατότητες σε μία άλλη διαπραγμάτευση με μία άλλη κυβέρνηση να κάνουμε περισσότερα, αυτή τη στιγμή όμως αυτοί που μας κυβερνούν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Στη συνέχεια, επί της παρατήρησης της Φένιας Κλιάτση ότι «αντί να πάει σε μετωπική σύγκρουση, με ενδεχόμενη επανάληψη του σεναρίου του 2015, αποφάσισε ο κ. Τσίπρας ν’ αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το βάρος» ο Γιώργος Τσαούσης απάντησε πως «ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, αυτή τη φορά δεν υπήρχε συναίνεση και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δήλωσαν ότι δε θα στηρίξουν εν λευκώ όλα τα μέτρα».

Ενώ για την ποσοτική χαλάρωση και το πλεόνασμα του 3,5% είπε ότι «ενώ ο ΣυΡιζΑ διακήρυττε ότι βάζει τους ανθρώπους πάνω από τους αριθμούς, τώρα με αριθμούς μας υπενθυμίζουν συνέχεια ότι έχουν μία επιτυχία ενώ κάνουν συνεχώς βήματα πίσω: η ανεργία είναι στα ύψη, οι επιχειρήσεις κλείνουν και ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται σε απόλυτο μαρασμό».

Στη συνέχεια, σε σχέση με πιθανό σχέδιο του πρωθυπουργού για τις επερχόμενες εκλογές, το
στέλεχος του Ποταμιού είπε πως «η κυβέρνηση δε θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία, κανένα σχέδιο δε θα μπορέσει να υλοποιηθεί ώστε ο κ. Τσίπρας να μπορέσει να επανεκλεγεί, θα καταφέρει όμως να συγκρατήσει κάποιες δυνάμεις και προς το τέλος του 2017 με αρχές του 2018 θα προσφύγει στις κάλπες πιεζόμενος από τις εξελίξεις» ενώ για το Ποτάμι είπε ότι «χαράσσει την τακτική του για το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι έτοιμο για εκλογές οποιαδήποτε στιγμή, υλοποιεί ένα σχέδιο σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής με εξωστρέφεια» ενώ αναφορικά με τις συνεργασίες με άλλα κόμματα και κινήσεις σχολίασε ότι «έχουμε ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, συζητάμε, χωρίς να είμαστε διατεθειμένοι ούτε να θυσιάσουμε ούτε να ρισκάρουμε την τύχη της μοναδικής μεταρρυθμιστικής φωνής του τόπου, που έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και φυσικά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για συνεργασίες, εάν αυτές συγκεντρώνουν μεγάλη αποδοχή της κοινωνίας και είναι επ’ ωφελεία του τόπου». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «θεωρούμε ότι όχι μόνο θα είμαστε στην επόμενη Βουλή αλλά θα διαδραματίσουμε πολύ σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα την επόμενη μέρα».

Κλείνοντας, για αυτούς που έφυγαν από το Ποτάμι χωρίς να παραδώσουν την έδρα τους, ο κ. Τσαούσης σημείωσε ότι «όχι μόνο χωρίς να παραδώσουν την έδρα τους αλλά πηγαίνοντας την έδρα αυτήν σε ένα άλλο κόμμα – Φωτήλας, Μπαργιώτας, Ιλχάν, μιλάμε για μία κλοπή, για μία κυριολεκτική αποστασία», συμπληρώνοντας ότι «αυτοί έκαναν τις επιλογές τους, εμείς στο Ποτάμι δεν έχουμε αλλάξει κάτι ούτε στους στόχους ούτε στο λόγο μας, εξάλλου όλοι θα κριθούμε την επόμενη μέρα».

Δείτε το βίντεο

* Ο Γιώργος Τσαούσης είναι υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού