2 Δεκεμβρίου, 2016

«Η νευρικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις από το εξωτερικό είναι λανθασμένη»

Κώστας Μπαργιώτας

«Η Τουρκία έχει γίνει επιθετική, κυρίως λόγω της Κύπρου και της εσωτερικής της κατάστασης μετά το πραξικόπημα. Στην Κύπρο υπάρχει ένας τουρκοκύπριος ηγέτης, ο κ. Ακιντζί, ο οποίος δεν είναι πειθήνιο όργανο της Τουρκίας. Από την άλλη, στα ανατολικά της σύνορα έχει τόσο πολλά μέτωπα ανοιγμένα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργήσει προβλήματα σε άλλους τομείς πέραν του προσφυγικού. Η νευρικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε προκλήσεις από τα Σκόπια, την Αλβανία και την Τουρκία και βγάζουμε 8σέλιδα στις εφημερίδες είναι λάθος» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρέδη.

Στη συνέχεια, σχολίασε τις εξελίξεις που θα επιφέρει στο προσφυγικό η απόφαση της ΕΕ να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία λέγοντας «το προσφυγικό δεν είναι ελληνοτουρκικό, είναι τουρκοευρωπαϊκό και δυστυχώς η χώρα μας βρίσκεται ως χώρα υποδοχής να έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος αυτού. Οι απειλές του Ερντογάν απευθύνονται κυρίως στην Ευρώπη, η οποία έχει κάνει και κάποιες κινήσεις αμφιλεγόμενες - αν και κατανοητές σε έναν μεγάλο βαθμό γιατί αφορούν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας - όσον αφορά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Αυτή όμως η απόφαση δημιουργεί ένα πρόβλημα ιδιαίτερα οξύ σε αυτή τη φάση το οποίο έχει αρνητικές συνέπειες για το προσφυγικό, οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί. Ένα προσφυγικό, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα νησιά, οι οποίες είναι και η αφορμή για τις εξεγέρσεις. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε αυτό και θα πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε, ώστε να βρεθεί μια λύση».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Ποτάμι και στον ευρύτερο χώρο του κέντρου τονίζοντας ότι «όπως ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% είχε 15 συνιστώσες, έτσι και σε μας υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται κεντροαριστεροί και άλλοι κεντροδεξιοί. Στην Ελλάδα, όμως, σε ζητήματα εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων είμαστε τόσο κάτω από την επιφάνεια, που μέχρι να βγούμε, χρειαζόμαστε ανθρώπους με κοινή λογική. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια ζώσα δημοκρατία, πριν μιλήσουμε για διαφορετικές πολιτικές και πρόσημα που φυσικά και υπάρχουν. Το πρόβλημα της χώρας είναι τόσο βασικό που αυτά πρέπει να μείνουν πιο πίσω. Το Ποτάμι κατέγραψε μια καθαρά φιλοευρωπαϊκή θέση με τρόπο που δεν έχει γίνει από κανέναν στην Ελλάδα με αυτή την καθαρότητα και λοιδορηθήκαμε για αυτό. Αυτό στο οποίο προσβλέπει αυτή τη στιγμή ο κόσμος που μας ακολούθησε και πιστεύει σε μας είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου, εκσυγχρονιστικού φορέα ξεφεύγοντας από τον κατακερματισμό και τις αρχηγικές φιλοδοξίες του καθενός».

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη:

* Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας.