1 Φεβρουαρίου, 2017

Ή να κλείσουν την αξιολόγηση ή να καταθέσουν την εντολή

Ποτάμι

«Κλείστε την αξιολόγηση, μην παρατείνετε την εκκρεμότητα, μην ανοίγετε ξανά κουβέντα για τη δραχμή. Ή κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή αν εσείς ονειρεύεστε να ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του 2015.» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε «έγκλημα» το ενδεχόμενο να μην κλείσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την 2η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου με κίνδυνο και χαθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση που κρίνεται στις 9 Μαρτίου και ζήτησε να αναλάβει την ευθύνη μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος καθώς η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο να παραπατάει.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στηλίτευσε τη στάση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθώς ενώ η εξεταστική επιτροπή διαπίστωσε πως τα προνόμια σε κόμματα, σε επιλεγμένους εκδότες και καναλάρχες έγιναν εργαλεία καταχρήσεων και εστίες διαφθοράς η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε ότι κανείς πολιτικός δεν έχει ευθύνη. «Που πήγαν όλες αυτές οι κορώνες, τα συνθήματα και τα αναθέματα του κ.Τσίπρα για τα τρίγωνα της διαπλοκής όταν από αυτή την πυραμίδα λείπει η κορυφή, οι πολιτικοί» αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενος στα υπέρογκα δάνεια των κομμάτων τόνισε ότι το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που έχει στείλει πλήρη οικονομικά στοιχεία στη Διεθνή Διαφάνεια και συνεχίζει την πορεία μακριά από τον τραπεζικό δανεισμό χάρη στην αυτοθυσία των στελεχών, των εθελοντών και των φίλων του Κινήματος. «Μικρές πρωτιές που μας κάνουν περήφανους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ζήτησε διαφάνεια και δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων, των διαφημιστικών δαπανών του κράτους, των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Μιλώντας για τα δάνεια των ΜΜΕ ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και όχι βέβαια τους εκδότες που ευθύνονται γι' αυτή την κατρακύλα. «Να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να μη σιγήσουν όσα μέσα βρίσκονται κοντά στο λουκέτο. Να μην παραγράψουμε τις ευθύνες των ιδιοκτητών τους, να καταλογιστούν ευθύνες για την κακοδιαχείρισή τους και να εφαρμοστεί ο νόμος αλλά να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε εργαζόμενους και δημοσιογράφους ώστε να βρεθούν σοβαροί επενδυτές» ανέφερε, ενώ ζήτησε να υπάρχει ουσιαστικό ασυμβίβαστο μεταξύ προμηθευτή δημοσίου ή εργολήπτη δημοσίων έργων και ιδιοκτήτη ΜΜΕ.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία:

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία παρακάτω:

Η σημερινή συζήτηση μοιάζει με ξαναζεσταμένο φαγητό.

Σας έχουμε πει τις απόψεις μας και για τα δάνεια των κομμάτων και για τα δάνεια των ΜΜΕ. Είναι δύο μόνο από τις όψεις της παρακμής του παλιού συστήματος.

Τεράστιες επιχορηγήσεις στα κόμματα για να έχουν γραφεία, να συντηρούν κομματικούς στρατούς, να κάνουν αφισοπόλεμο, να κάνουν φιέστες με πλαστικές σημαίες.

Γιατί τι κόμμα είσαι αν δεν είναι η φάτσα του αρχηγού σου πάνω στην ξύλινη κολόνα της ΔΕΗ στην Άνω Παναγιά κι αν δεν έχεις γραφεία στην Κάτω Παναγιά και δεν έχεις διορίσει από πέντε τουλάχιστον στην πέρα Παναγιά και στη δώθε Παναγιά.

Έτσι σπαταλήθηκαν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων! Λεφτά βέβαια που τα στερήσατε από τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Και όταν τελείωναν οι επιχορηγήσεις τα κόμματα πήγαιναν στις τράπεζες και έπαιρναν και άλλα εκατομμύρια -όχι με εγγυήσεις, αλλά με το κούτελο.

Όπως έγραφε ο κ.Τσίπρας το 2010 ζητώντας ρύθμιση χρεών και νέο δάνειο από την Εθνική τράπεζα: «Μας είναι απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των δύο αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματο-οικονομικά κριτήρια».

Προσέξατε τις λέξεις που χρησιμοποίησε; Ο νεότερος αρχηγός επανέλαβε για άλλη μια φορά τα επιχειρήματα της παλαιοπολιτικής. «Δάνεισέ μου, όχι με τραπεζικά κριτήρια, αλλά επειδή προσφέρω στον τόπο». Το ίδιο περίπου που έλεγαν τόσες δεκαετίες και κάποιοι εκδότες και καναλάρχες: «Έχω αέρα – δώστε μου λεφτά».

Έτσι φτάσαμε τα ΜΜΕ να έχουν δανειστεί ένα δισεκατομμύριο 27 εκατομμύρια ευρώ και τα κόμματα πάνω από 400 εκατομμύρια.

210 εκατομμύρια η ΝΔ

190 εκατομμύρια το ΠΑΣΟΚ

8 εκατομμύρια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά πέρα από τα 825 εκατομμύρια που έλαβαν τα κόμματα ως κρατική χρηματοδότηση τα τελευταία 20 χρόνια.

Το Ποτάμι μετείχε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Κάναμε ευρωεκλογές με 100.000 ευρώ. Εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο του ’15 με 395.000 ευρώ. Και τον Σεπτέμβριο με 480.000 ευρώ. Και τα οικονομικά μας στοιχεία, έσοδα και έξοδα, είναι όλα δημόσια. Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που έχει στείλει πλήρη οικονομικά στοιχεία στη Διεθνή Διαφάνεια. Μικρές πρωτιές που μας κάνουν περήφανους.

Άλλοι λοιπόν πετραδίζουν με εκατομμύρια -όπως λέμε στην Κρήτη -και κάποιοι λίγοι επιμένουν διαφορετικά.

Υπάρχει βέβαια τίμημα γι’ αυτό. Δεν έχουμε γραφεία σε όλη τη χώρα. Δεν συντηρούμε κομματικούς μισθοφόρους. Τα στελέχη μας μετακινούνται βάζοντας λεφτά από την τσέπη τους. Τις καμπάνιες μας τις στήνουν φίλοι μας – εθελοντές μας και όχι διαφημιστικά γραφεία και ξένοι σύμβουλοι. Και δεν έχουμε, βέβαια, δημοσιογράφους στο pay roll. Δημοσιογράφους και ΜΜΕ που τα κόμματα εξουσίας τους αμείβουν από τα δημόσια ταμεία.

Γιατί αυτή είναι η τριπλέτα της εξουσίας: Κρατική χρηματοδότηση, τραπεζικά δάνεια και δημόσια ταμεία στην υπηρεσία του κόμματος.

Διορίζεις, έχεις μυστικά κονδύλια, πληρώνεις δημοσιογράφους, παίρνεις διαχειριστές ιστοσελίδων που τους βαφτίζεις συμβούλους. Για όλα αυτά πότε θα συζητήσουμε; Για την άλωση του κράτους από την εκάστοτε κυβέρνηση;

Σας καλέσαμε να καταργήσετε τα μυστικά κονδύλια στο ΥΠΕΞ, στο υπουργείο Άμυνας και όπου αλλού. Γιατί δεν το κάνετε; Γιατί σας βολεύουν οι μυστικοί κωδικοί των δεκάδων εκατομμυρίων. Κλαίτε για τους φτωχούς αλλά νοιάζεστε μόνο για τους μισθοφόρους σας.

Στα γραφεία των υπουργών σε συμβούλια Οργανισμών παντού θα βρεις έναν σύμβουλο με προηγούμενο επάγγελμα διαχειριστής ιστοσελίδας. Στο Πεντάγωνο είναι πιο πολλοί οι σύμβουλοι από τους φαντάρους -όπως θα σου πουν οι αξιωματικοί. Εν ολίγοις μέσα σε τρία χρόνια κάνατε στο ίντερνετ ότι οι άλλοι έκαναν στα παραδοσιακά μέσα σε 30 χρόνια. Το ίδιο σύστημα η ίδια εξαγορά μόνο που έπεσαν λίγο οι τιμές λόγω κρίσης.

Εμποδίσατε την Εξεταστική επιτροπή να ασχοληθεί με συγκεκριμένες καταγγελίες για ροή μαύρου χρήματος σε ελεγχόμενες από του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ιστοσελίδες. Φοβηθήκατε ότι θα αρχίσουν να μιλάνε κι άλλοι. Όλους αυτούς που χρηματοδοτούσατε, για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Αυτούς που έβριζαν, λάσπωναν και απειλούσαν τους αντιπάλους σας. Αυτούς που σήμερα επιβραβεύετε με κρατικές θέσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Οι θεσμοί αντί να υπηρετήσουν τον πολίτη εκφυλίζονται πολλές φορές σε πεδίο προνομίων και καταχρήσεων. Όποιος παρακολούθησε τις 40 συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής διαπίστωσε πως τα προνόμια σε ημετέρους, σε κόμματα, σε επιλεγμένους εκδότες και καναλάρχες έγιναν εργαλεία καταχρήσεων και τελικά εστίες διαφθοράς.

Βέβαια η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε ότι κανείς πολιτικός δεν έχει ευθύνη. Και αναρωτιέσαι πού πήγαν όλες αυτές οι κορώνες, τα συνθήματα και τα αναθέματα του κ.Τσίπρα για τα τρίγωνα της διαπλοκής, όταν απ’ αυτή την πυραμίδα λείπει η κορυφή: οι πολιτικοί;

Ζητάμε -για να πάμε και στις προτάσεις- τα υπερχρεωμένα κόμματα να παρουσιάσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο αποπληρωμής των δανείων τους.Ποια θα είναι τα χρέη τους σε δέκα χρόνια, σε είκοσι χρόνια.
Ζητάμε να υπάρχει ουσιαστικό ασυμβίβαστο μεταξύ προμηθευτή δημοσίου ή εργολήπτη δημοσίων έργων και ιδιοκτήτη ΜΜΕ.
Ζητάμε διαφάνεια και δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων, των διαφημιστικών δαπανών του κράτους, των τραπεζών, των ΔΕΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τα επίκαιρα -το κλείσιμο των εφημερίδων- το είπαμε και στην προηγούμενη συνεδρίαση, το λέμε και σήμερα: Πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και όχι βέβαια τους εκδότες που ευθύνονται γι' αυτήν την κατρακύλα. Να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να μη σιγήσουν όσα Μέσα βρίσκονται κοντά στο λουκέτο.

Να μην παραγράψουμε τις ευθύνες των ιδιοκτητών τους. Να καταλογιστούν ευθύνες για την κακοδιαχείρισή τους. Να εφαρμοστεί ο νόμος αλλά να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε εργαζόμενους και δημοσιογράφους. Εκατοντάδες άνθρωποι, απλήρωτοι για μήνες, αντέχουν και είναι παρόντες στο καθημερινό τους ραντεβού με τους πολίτες. Προδόθηκαν, εξαπατήθηκαν, αλλά επιμένουν. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν την προσπάθειά τους ώστε να βρεθούν σοβαροί επενδυτές.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει την δική της πρόταση όπως δεσμεύτηκε στη Βουλή ο κ.Τσίπρας. Το λουκέτο και ο ξαφνικός θάνατος μόνο νέες ζημίες θα συσσωρεύσουν στις τράπεζες και τελικά στο δημόσιο.

Στη Γαλλία για να αντιμετωπίσουν την παρατεταμένη κρίση των εντύπων, δίνουν κάθε χρόνο σε 200.000 νέους 18 έως 24 ετών συνδρομές σε έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά.
Θα πρέπει να στηρίξουμε την πολυφωνία, και θα πρέπει να στηρίξουμε και τα τοπικά ΜΜΕ τα οποία έχουν γονατίσει με την ξαφνική αύξηση όλων των φόρων, όλων των εισφορών, ενώ παράλληλα όλα τα έσοδα έχουν -επίσης ξαφνικά- εκμηδενιστεί.

Έχω όμως την αίσθηση ότι αυτή η συζήτηση είναι και λίγο μάταιη. Τα λέμε, τα ξαναλέμε και τίποτα δεν αλλάζει. Όλα έχουν βαλτώσει, όλα επιδεινώνονται.

Θα τα μάθατε τα νέα: Μεγάλες εταιρείες «πληρώνουν» νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες με… κουπόνια για γεύματα και σουπερμάρκετ. Άλλες εταιρείες για να γλιτώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές δίνουν αντί για μισθό βουλγαρικές και κυπριακές προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες.

Η μαύρη εργασία εξακολουθεί να αυξάνεται. Αφορά πάνω από 500.000 ανθρώπους, ένας στους πέντε εργαζομένους είναι ανασφάλιστος και ένας στους τρεις εργαζομένους αμείβεται με 300 ευρώ.

Και εσείς η κυβέρνηση της ελπίδας, της αξιοπρέπειας, της εργασίας, των λαϊκών συμφερόντων… συνεχίζετε να παίζετε με την 2η αξιολόγηση.

Ένα επικοινωνιακό παιγνίδι για να γίνετε αρεστοί στον κομματικό σας στρατό που τώρα πια τρέφεται από το κράτος και αδιαφορεί για τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στην πραγματική ζωή.

Για τα κόμματα που κυβέρνησαν - και τώρα για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα είναι αόρατοι. Μηχανές που πληρώνουν φόρους. Κάποια στιγμή όμως και οι "μηχανές" θα ξεσηκωθούν, όταν αντιληφθούν ότι όλα, μα όλα - και βέβαια η «υπερήφανη διαπραγμάτευση» -αποσκοπούν στο να διατηρηθεί σε ισχύ ένας κρατικοδίαιτος μηχανισμός και μια εξουσία λαϊκιστών.

Οι χαμένες θέσεις εργασίας και το χαμένο ΑΕΠ, δεν οφείλονται μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά στην αβεβαιότητα, την πολιτική αστάθεια και την έλλειψη ρευστότητας.
Το Ποτάμι είχε ανακοινώσει ήδη από τις 22 Μαΐου 2016 ότι ο βαθμός ονομαστικής συμμόρφωσης στις συμφωνημένες δράσεις του μνημονίου δεν ξεπερνούσε το 43%. Είχαμε επίσης επισημάνει ότι η πραγματική υλοποίηση δεν ξεπερνούσε το 15%.

Χλευάζατε τις αποκαλύψεις μας. Και ήρθε ο κ. Τσακαλώτος και μας επιβεβαίωσε. Ότι έχουμε κάνει το 1/3 των συμφωνηθέντων. Το άλλο 1/3 θα το κάνουμε σε δύο εβδομάδες και το τελευταίο 1/3 θα υλοποιηθεί δέκα μέρες μετά την υπογραφή.

Και όλα αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας «θα ξενυχτήσουμε αλλά θα κλείσουμε μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου» πού πήγαν; Γιατί δώσατε χρόνο στους ακραίους κύκλους των δανειστών να απειλούν και να εκβιάζουν;

Σας το λέω ευθέως θα είναι έγκλημα αν δεν κλείσετε τη 2η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Θα είναι έγκλημα αν χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση που κρίνεται στις 9 Μαρτίου. Θα είναι έγκλημα αν η αξιολόγηση πάει για το Μάιο όπως ψιθυρίζουν κάποιοι βουλευτές σας.

Κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση. Μην παρατείνετε την εκκρεμότητα. Μην ανοίγετε ξανά κουβέντα για τη δραχμή. Δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του ‘15.

Μπορεί κάποιοι στο δικαστικό σύστημα να σας προστατεύουν και να βάλανε στο αρχείο το έγκλημα των capital control, όμως όταν τα εγκλήματα συσσωρεύονται οι καταστάσεις μπορεί να γίνουν εκρηκτικές.

Ή κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή. Να αναλάβει την ευθύνη μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος αν εσείς ονειρεύεστε νέο 2015. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραπέει. Καιροφυλακτεί η άβυσσος.