9 Απρίλιος, 2017

Η μισή καρδιά μας πρέπει πάντα να είναι στραμμένη στα νησιά μας

Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην Κω και τη Ρόδο

Την Κω επισκέπτεται ο Σταύρος Θεοδωράκης στα πλαίσια της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα. Η πρώτη στάση του ήταν στο Λιμεναρχείο του νησιού, όπου συνομίλησε με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους της περιοχής ο επικεφαλής του Κινήματος υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι: «πρέπει τα νησιά μας όχι μόνο να μην εγκαταλειφθούν αλλά να είναι ο μεγάλος πυλώνας ανάπτυξης της πατρίδας μας. Θα πρέπει η μισή καρδιά μας πάντα να είναι στραμμένη στα νησιά μας. Είναι σημαντικό όχι μόνο για εθνικούς λόγους αλλά για τη φύση και την ύπαρξη της χώρας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Ποτάμι εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προσέγγισης ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών. «Εμείς εδώ και πάρα πολύ καιρό παίρνουμε είτε τα βουνά, είτε τα νησιά. Προσπαθούμε δηλαδή να συνομιλήσουμε με τους πολίτες στα νησιά, να δούμε τι λένε για όλα αυτά που ζούμε και μέσα απ΄αυτή την επαφή σας διαβεβαιώνω ότι δυναμώνουμε. Μας αρέσει να ακούμε τις παρατηρήσεις του κόσμου, να συζητάμε μαζί τα προβλήματα που έχει ο τόπος μας και ελπίζουμε ότι έχουμε μια θετική συμβολή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές προσκλήσεις, ο ίδιος υπήρξε καθησυχαστικός και συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας: «και ο στρατός μας, και το ναυτικό, και η αεροπορία και το λιμενικό είναι εδώ και δεν πρέπει να ανησυχούμε. Η Ελλάδα παραμένει μια ισχυρή χώρα. Παρά τα όποια προβλήματα έχουμε και παρά τα λάθη που γίνονται στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Πρέπει ψύχραιμα να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνέχισε την περιοδεία του στο νησί, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση, τον Έπαρχο της Κω Γιώργο Χαλκιδιό, την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κω «Ο Ιπποκράτης» Μαρία Φρατζάκη, την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κωνσταντίνα Σβύνου, τον πρόεδρο του Συλλόγου Αλιέων Πέτρο Παπασεβαστό, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Βασίλειο Μανιά, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πασχάλη Βρακίδη. Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευαν τα στελέχη του Ποταμιού Λίλη Αγγελοπούλου και Θεοδόσης Βασιλούδης

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Δήμαρχο της Κω και με παραγωγικούς φορείς του νησιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους επανέλαβε τη δέσμευσή του να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των νησιωτών που δοκιμάζονται, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε μια διπλή μάχη. Το ένα είναι να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό με ευρωπαϊκούς όρους και όχι εις βάρος των τοπικών κοινωνιών που φιλοξενούν τους πρόσφυγες. Το δεύτερο είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τους φόρους. Οι φόροι ειδικά για τα νησιά των συνόρων είναι πάρα πολύ μεγάλοι και δυσβάσταχτοι. Αν θέλουμε να υπάρχει τουριστική ανάπτυξη, αν θέλουμε να παραμείνουν οι άνθρωποι στα νησιά πρέπει να μειώσουμε τους φόρους. Οι φόροι είναι ουσιαστικά σφραγίδες για να φεύγει ο κόσμος στο εξωτερικό».

Αναφορικά με το προσφυγικό υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να κάνουμε μια συνολική ρύθμιση στα θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με οδηγό μας τις ευρωπαϊκές μας αρχές από τις οποίες δε θα παρεκκλίνουμε καθώς ούτε ξενοφοβικοί θα γίνουμε, ούτε ρατσιστές. Από την άλλη όμως θα πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα των πολιτών στην Κω, στη Ρόδο και σε όλα τα νησιά γιατί δεν μπορεί οι νησιώτες να πληρώνουν ένα υπερβολικό τίμημα. Δε θέλουμε άλλες ευχαριστήριες κάρτες από την Ευρώπη. Θέλουμε πραγματική συμπαράσταση -οικονομική και πολιτική- για να λυθεί το πρόβλημα με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε: «Η Κως στο πρόσωπο του Σταύρου και στο Ποτάμι έχει βρει ένα πολύ καλό συμπαραστάτη όποτε το ζητήσαμε και σε ότι ζητήσαμε. Έγινε μια καταγραφή των προβλημάτων που τα γνώριζε πολύ καλά και βεβαίως η καταγραφή αυτή δεν αφορούσε μόνο στο μεταναστευτικό αλλά και μια σειρά μικρού ή μεγαλύτερου βεληνεκούς προβλήματα που αφορούν διάφορους τομείς από την υγεία μέχρι την οικονομία. Είμαι σίγουρος ότι δε θα μείνει απλώς στην καταγραφή και το επόμενο βήμα θα είναι αυτά τα προβλήματα και να τα αναδείξει και να τα παλέψει μέσα από τις κοινοβουλευτικές διεργασίες αλλά και μέσα από την παρουσία του σε όλα τα επίπεδα -είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε στην Ελλάδα»

Δείτε τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση του επικεφαλής με τον δήμαρχο:

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Δείτε εδώ φωτογραφίες και λεπτομέρειες για τη χθεσινή περιοδεία του επικεφαλής στη Ρόδο.