18 Οκτωβρίου, 2016

Οι μύχιοι πόθοι και η αλήθεια για την Άγκυρα

Γιώργος Κακλίκης

Εύλογη ήταν η ανησυχία που προκάλεσε το νέο πυροτέχνημα του Τούρκου προέδρου, που ανέτρεξε στην τουρκική εκδοχή της Ιστορίας περί «Εθνικού Συμβολαίου», ενώ λίγες μέρες πριν, ο κ. Ερντογάν είχε θυμηθεί τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης που «εμπόδισε τη φωνή της Τουρκίας να φθάσει στα νησιά της Ελλάδας».

Οι δηλώσεις και οι αλλαγές θέσεων του προέδρου της Τουρκίας δεν προκαλούν έκπληξη σε όσους ασχολούνται με τη χώρα του. Ακούγονται όμως και ερμηνεύονται με την ίδια ανησυχία που επιβάλλεται όταν ένας ασταθής γείτονας κινείται σε πυριτιδαποθήκη με αναμμένο δαυλό.
Η τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ προκαλεί τη νευρικότητα της Άγκυρας, που βλέπει τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες. Και έτσι, πέρα από τους λόγους διοχέτευσης μιας εσωτερικά εύπεπτης προπαγάνδας, προϊδεάζει συμμάχους και μη, για την «κατανόηση» των αιώνιων ονείρων της στον χάρτη. Είτε με την προσδοκία να βρει την ευκαιρία να τα κάνει πραγματικότητα είτε με σκοπό τη γνωστή τακτική της να εκβιάσει προκειμένου να δρέψει οφέλη. Όπως σε όλη την ιστορική διαδρομή της έχει μάθει να κάνει με την πεποίθηση ότι σχεδόν όλα της επιτρέπονται γιατί όλοι την έχουν ανάγκη.

Η ανοχή των εταίρων απέναντι σε μια «σύμμαχο» που θέλει η συνύπαρξή της με τους γείτονες να διέπεται από τους δικούς της κανόνες και που αγνοεί συστηματικά την επιταγή για ειρήνη και σταθερότητα δεν μπορεί πια να συγχωρηθεί. Ας της περάσουν το μήνυμα ότι οι διεθνείς συμφωνίες υπογράφονται για να τηρούνται από όλους και όχι για να ανατρέπονται όταν κάποιοι πιστεύουν ότι τους ευνοούν οι καταστάσεις. Πριν είναι πολύ αργά.

Πηγή: Έθνος

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.