11 Μαρτίου, 2017

Οι μετα-αλήθειες για την υγεία

Αναστάσης Περράκης

Ομιλία του Αναστάση Περράκη (Διευθυντής Ερευνών στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο) στην εκδήλωση του Ποταμιού με τίτλο «Τα ψέματα του κόσμου μας και οι αλήθειες του Ποταμιού»

Ο τομέας της υγείας είναι κατ' εξοχήν στόχος για τους αδίστακτους εμπόρους της μετα-αλήθειας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν απειλείται η υγεία μας, η ζωή μας, η ίδια η ύπαρξή μας να παραμερίσουμε τη λογική προς χάριν του συναισθήματος και της ελπίδας. 

Από τις αθώες υπερβολές των υπερτροφών, στη μάλλον ακίνδυνη απάτη του πόσιμου κολλαγόνου, στις επικίνδυνες, εγκληματικές ανοησίες πολλές ψευτογιατρών της ομοιοπαθητικής: μετα-αλήθειες που χτίστηκαν με προσεκτική προπαγάνδα, με ακριβές διαφημίσεις, με καλλίπυγες παρουσιάστριες και με καλοντυμένους μάνατζερ γιατί είναι πολλά τα λεφτά. Ιδιαίτερη θέση όμως έχει η διαδεδομένη μετα-αλήθεια για τη συνωμοσία του καρκίνου.

Δύο στους τρεις Έλληνες πιστεύουν ότι είναι γνωστό το φάρμακο για τον καρκίνο αλλά αποκρύπτεται συστηματικά. Άλλοι πιστεύουν ότι αυτό είναι το λεμόνι, άλλοι η μαγειρική σόδα, άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια πάμφθηνη ουσία που ανακάλυψε ένας Έλληνας -φυσικά- καθηγητής από τον Καναδά. Το φάρμακα κατ' άλλους το κρύβουν οι Εβραίοι. Είναι άλλωστε γνωστό σε πολλούς έγκριτους κύκλους της εθνικιστικής δεξιάς ότι οι Εβραίοι δεν παθαίνουν καρκίνο. Κατά άλλους το φάρμακο το κρύβουν οι φαρμακευτικές εταιρείες -μια μετα-αλήθεια πιο διαδεδομένη στους κύκλους της μαρξιστικής Αριστεράς. Αλλά 2 στους 3 Έλληνες πιστεύουν ότι υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο αλλά αποκρύπτεται συστηματικά.

Έχοντας περάσει σχεδόν ολόκληρο το κομμάτι της ανήλικης ζωής μου βλέποντας τους γονείς μου να παλεύουν με τον καρκίνο και σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή μου δουλεύοντας στη βασική έρευνα για τον καρκίνο, φαντάζεστε ότι αυτή τη μετα-αλήθεια δεν μπορώ να την αντιμετωπίσω ψύχραιμα. Η απόλυτη μικρονοϊκή συνωμοσία για τον καρκίνο με κάνει πραγματικά έξαλλο. Χάνω την ψυχραιμία μου και όταν χάνω την ψυχραιμία μου συνήθως ξεχνάω να εξηγήσω πολλά. Ξεχνάω να πω ότι τα τελευταία 30 χρόνια καταλάβαμε τόσα πολλά για τη μοριακή βάση του καρκίνου, για τα ογκογονίδια, για τα ογκοκατασταλτικά γονίδια, για τις κινάσες, για τους μηχανισμούς ανάπτυξης ανθεκτικότητας στην χημειοθεραπεία. Ξεχνάω να διευκρινίσω ότι όχι μόνον υπάρχουν εκατοντάδες τύποι καρκίνου αλλά πως τελικά ότι ο κάθε καρκίνος σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικός. Ξεχνάω να περιγράψω πως με σκληρή δουλειά έγινε δυνατή η καλύτερη πρόληψη και πώς δημιουργήσαμε τόσα πολλά νέα εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση,  τόσα προηγμένα μηχανήματα για την ακτινοθεραπεία, τόσα πολλά νέα φάρμακα. Ξεχνάω να θυμίσω ότι οι περισσότεροι καρκίνοι είναι πλέον αντιμετωπίσιμοι, ότι ακόμα και όταν ένας καρκίνος δεν είναι ιάσιμος, η υψηλής ποιότητας ζωή μαζί με αυτόν καρκίνο είναι συχνά εφικτή για χρόνια.

Αυτό που ποτέ δεν ξεχνάω είναι ότι έχουμε κάνει τόσο πολύ δρόμο και έχουμε τόσο πολύ δρόμο μπροστά μας. Αυτό που δεν ξεχνάω είναι ότι η δικιά μας αλήθεια,  η αλήθεια πίσω από εκατομμύρια ώρες εργασίας χιλιάδων επιστημόνων, είναι τόσο πιο σημαντική από αυτή των μικρονοϊκών απατεώνων-εμπόρων της μετα-αλήθειας που λυμαίνονται το χώρο της υγείας.

Εμείς συνεχίζουμε, και στην μετα-αλήθεια των άλλων παρατάσσουμε περισσότερη δουλειά, μεγαλύτερη υπομονή, και τεράστια επιμονή.

Δείτε παρακάτω το βίντεο: