10 Απρίλιος, 2016

«Η μεσαία τάξη διώκεται επειδή η Κυβέρνηση δε θέλει να μειώσει την κρατική σπατάλη»

Ποτάμι

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην «Καθημερινή της Κυριακής»

«Ακόμη και άνθρωποι που υποστηρίζουν τον κ. Τσίπρα, αδυνατούν να κατανοήσουν το τελευταίο του ξέσπασμα εναντίον του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ζητάει μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή λιγότερα μέτρα και η κυρία Λαγκάρντ επιμένει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δεν καταλαβαίνουν, λοιπόν, όπως δεν καταλαβαίνω κι εγώ γιατί ο κ.Τσίπρας αντέδρασε λες και είχε απέναντί του τον Σόιμπλε, που δε θέλει ούτε μικρότερο πλεόνασμα, ούτε κούρεμα του χρέους» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην «Καθημερινή της Κυριακής» και τον Κωνσταντίνο Ζούλα αναφερόμενος στην ανεξήγητη στάση του κ. Τσίπρα απέναντι στο ΔΝΤ.

O επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζοντας την σχεδιαζόμενη φοροεπιδρομή της Κυβέρνησης που είναι προ των πυλών τόνισε ότι η εναλλακτική λύση είναι η μείωση της κρατικής σπατάλης και η πάταξη της φοροδιαφυγής αναφέροντας παράλληλα ότι: «Η κυβέρνηση δεν προχωράει καν στην διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές υπηρεσίες. Της υποδείξαμε 826 φορείς του Δημοσίου που πρέπει να συγχωνευθούν η να κλείσουν εξοικονομώντας αυτομάτως 353,8 εκ ευρώ. Αδιαφόρησε και τώρα εξαγγέλλει νέους φόρους. Η μεσαία τάξη διώκεται. Οι επιχειρήσεις φεύγουν στην Αλβανία, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία, στην Κύπρο».

Στη συνέχεια επανέλαβε την πάγια θέση του Ποταμιού σε ό,τι αφορά τις πρόωρες εκλογές λέγοντας: «Εμείς λέμε όχι τώρα εκλογές. Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει αυτά που έχει δεσμευτεί στους δανειστές. Να χρηματοδοτηθεί η χώρα. Αν ο κ.Τσίπρας δε μπορεί, ας έρθει στην Βουλή να το πει κι ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του».

Απαντώντας σε ερώτηση του Κ. Ζούλα για το «Κοινοβούλιο της Αναγέννησης» και τη συνάντησή του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε: «Το Ποτάμι δεν είναι αποσχισθέν τμήμα του ΠΑΣΟΚ για να μας ενδιαφέρει η επανένωσή του. Ούτε μας ενδιαφέρει ένα ΠΑΣΟΚ plus. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μία μεγάλη μεταρρυθμιστική συμμαχία, όχι μία ένωση της Κεντροαριστεράς. Κάλεσα την κυρία Γεννηματά να συμφωνήσει στη δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία κανένα κόμμα δε θα έχει πλειοψηφία. Η δυναμική όσων προσέλθουν θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα. Σε ομοσπονδία κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ δε θα μετέχουμε».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:

Κύριε Θεοδωράκη. ήσασταν στις Βρυξέλλες και ήθελα να μας μεταφέρετε το κλίμα από τις συναντήσεις σας ύστερα από την αμφισβήτηση της κυβέρνησης στο ρόλο του ΔΝΤ.

Ακόμη και άνθρωποι που υποστηρίζουν τον κ. Τσίπρα, αδυνατούν να κατανοήσουν το τελευταίο του ξέσπασμά εναντίον του ΔΝΤ. Διότι όλοι ξέρουν αυτό που γνωρίζουμε και στην Ελλάδα. Ότι το ΔΝΤ ζητάει μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή λιγότερα μέτρα, και ότι η κ. Λαγκάρντ επιμένει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δεν καταλαβαίνουν, λοιπόν, όπως δεν καταλαβαίνω κι εγώ, γιατί ο κ.Τσίπρας αντέδρασε λες και είχε απέναντί του τον Σόιμπλε, που δεν θέλει ούτε μικρότερο πλεόνασμα, ούτε κούρεμα του χρέους.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία καταγγέλλετε ως καταστροφικά. Υπάρχουν, πιστεύετε, πολλά περιθώρια άλλης πολιτικής με το μνημόνιο που κι εσείς ψηφίσατε;

Εμείς δεν ψηφίσαμε ούτε φορολογικά μέτρα ούτε τη συνέχιση της σπατάλης. Αντιθέτως ζητάμε, μήνες τώρα, από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις και σε κατάργηση των προνομίων των συντεχνιών. Αν τα είχε κάνει όλα αυτά δεν θα μιλούσαμε τώρα για νέους φόρους.

Θα επιμείνω. Υπάρχει λύση χωρίς φόρους, όταν έχετε όλοι συμφωνήσει σε πλεονάσματα 3.5%;

Ασφαλώς και υπάρχει. Είναι η μείωση της κρατικής σπατάλης και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση όμως δεν προχωράει καν στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές υπηρεσίες. Της υποδείξαμε 826 φορείς του Δημοσίου που πρέπει να συγχωνευθούν ή να κλείσουν, εξοικονομώντας αυτομάτως 353,8 εκατ. ευρώ. Αδιαφόρησε και τώρα εξαγγέλλει νέους φόρους. Η μεσαία τάξη διώκεται. Οι επιχειρήσεις φεύγουν στην Αλβανία, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία, στην Κύπρο.

Από όσα λέτε, διακρίνει ωστόσο κανείς και μια αντίφαση. Διότι περιγράφετε το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ως καταστροφείς της χώρας, αλλά τάσσεστε κατά των εκλογών.

Όποιος ζητάει «εδώ και τώρα εκλογές» δεν λέει όλη την αλήθεια στον λαό. Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι μπορούν να γίνουν εκλογές πριν από την αξιολόγηση; Ότι η χώρα θα ζήσει χωρίς να πάρουμε τα 5,7 δισ. της αξιολόγησης;

Άρα εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι μπορεί να συγκροτηθεί μια εντελώς διαφορετική κυβέρνηση από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι. Εμείς, όμως, λέμε και όχι τώρα εκλογές. Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει αυτά που έχει δεσμευτεί στους δανειστές. Να χρηματοδοτηθεί η χώρα. Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, ας έρθει στη Βουλή να το πει κι ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του.

Προ εβδομάδος καλέσατε σε συνάντηση την κ. Γεννηματά, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν προτίθεστε να συνεργαστείτε, αν δεν μπουν κι άλλα πρόσωπα σε αυτό που ονομάζετε Κοινοβούλιο της Αναγέννησης. Τι σας χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ;

Το Ποτάμι δεν είναι αποσχισθέν τμήμα του ΠΑΣΟΚ για να μας ενδιαφέρει η επανένωσή του, όπως επιδιώκουν κάποιοι. Ούτε μας ενδιαφέρει ένα ΠΑΣΟΚ plus. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μία μεγάλη μεταρρυθμιστική συμμαχία, όχι μία ένωση της Κεντροαριστεράς. Κάλεσα λοιπόν την κ. Γεννηματά να συμφωνήσει στη δημιουργία μιας επιτροπής με φιλελεύθερους και αριστερούς μεταρρυθμιστές, στην οποία κανένα κόμμα δεν θα έχει πλειοψηφία. Η δυναμική όσων προσέλθουν θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα. Και επειδή πολλά ακούγονται, οφείλω να το διευκρινίσω μια και καλή. Σε ομοσπονδία κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ δεν θα μετέχουμε.

Σας το θέτω ευθέως λοιπόν. Το Ποτάμι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές ακόμη κι αν αποτύχει η προσπάθειά σας να ενισχυθείτε με νέα πρόσωπα και οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν εκτός Βουλής;

Στις δημοσκοπήσεις σήμερα οι μισοί Έλληνες αρνούνται να απαντήσουν. Μην τις παίρνετε τοις μετρητοίς. Και το Ποτάμι είναι έτοιμο να κατέβει στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Αλλά όλη μας η έγνοια δεν είναι πώς θα διασώσουμε τις έδρες μας. Ο αγώνας μας είναι να σώζουμε κάθε μέρα ό,τι μπορούμε. Αποκαλύπτουμε, συγκρουόμαστε, προτείνουμε. Ο λαός δεν περιμένει την Ανάσταση, θέλει να καλυτερεύει η ζωή του έστω και λίγο κάθε μέρα.