24 Μαΐου, 2019

Η μεσαία τάξη να στηρίξει Ποτάμι

Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στον ρ/σ Θέμα 104,6 και στους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.

“Η Ελλάδα χρειάζεται να απαλλαγεί από μια λαϊκίστικη πολιτική, δηλαδή από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά χρειάζεται ψυχραιμία και σοβαρότητα. Δεν θα πρέπει να επιβραβεύσουμε τους παλιούς Υπουργούς και να κάνουμε ένα φαύλο κύκλο στην πολιτική. Θα πρέπει να βγούμε από τον πολιτικό λαβύρινθο”. Αυτό ήταν το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη στον ρ/σ Θέμα 104,6 και στους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη, προσθέτοντας ότι “το Ποτάμι, παρά τα όποια λάθη και τις αδυναμίες του, παραμένει ένα φρέσκο σύγχρονο Κίνημα, που δεν έχει κοροϊδέψει ποτέ τον κόσμο κάνοντας κωλοτούμπα”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για την εμπειρία του σε όλη την Ελλάδα κατά την προεκλογική περίοδο, όπου διέσχισε με το βαν πάνω από 11.000 χιλιόμετρα, αλλά και για την εκδήλωση της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, όπου κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τον Συριζαίο Γκρούεζα, τον Νεοδημοκράτη Γκρούεζα, τον ΠΑΣΟΚτζή Γκρούεζα, αλλά να κάνουν τη διαφορά, ψηφίζοντας Ποτάμι.

Με αφορμή ότι η ΝΔ ψήφισε όλα τα προεκλογικά δώρα του κ. Τσίπρα, είπε χαρακτηριστικά ότι “η Ν.Δ. γλείφει τις συντεχνίες που γλείφει και ο ΣΥΡΙΖΑ”, τονίζοντας παράλληλα ότι το Ποτάμι καταψήφισε διατάξεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις χηρείας και την παραπομπή κάθε απόλυσης μικρομεσαίας επιχείρησης στο δικαστή, καθώς είναι διατάξεις που “δεν θα έπρεπε να ψηφιστούν από ένα φιλελεύθερο κόμμα”.

Ερωτηθείς για το 35% που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υποστήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε πως η στήριξη στις Πρέσπες ήταν στήριξη στους συμμάχους μας και όχι στην κυβέρνηση και αναρωτήθηκε: “Δεν είναι ντροπή για τον κεντρώο χώρο, για τον αστικό κόσμο, για τον κόσμο, αν μου επιτραπεί ο όρος του Σημίτη, όλος αυτός ο χώρος, το εκσυγχρονιστικό κέντρο, που είχε υποστηρίξει τις λύσεις να εκπροσωπηθεί σε αυτή την υπόθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ;”

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία, “στην Ελλάδα δεν υπάρχει μία σοβαρή αστική τάξη που να ενισχύει τις φιλελεύθερες δυνάμεις”, αλλά, αντίθετα υποστηρίζονται οι λαϊκίστικες δυνάμεις. Έδωσε δε το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίχθηκε από επιχειρηματίες. Αποσαφήνισε πως το Κίνημα είχε μια μεγάλη δυναμική όταν ξεκίνησε ως κάτι καινούργιο, αλλά δεν υπήρξε ποτέ στήριξη από επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού δεν μπορούσε να υπηρετήσει σχέσεις ρουσφετιών στις οποίες “η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα έχει διαποτιστεί”.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις και την δημοσκοπική άνοδο του Ποταμιού, είπε πως ο συνδυασμός των ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές θα μειώσει την αποχή, αλλά θα οδηγήσει σε μία τυφλή αντισυστημική ψήφο που είναι έξω από τις προβλέψεις των δημοσκόπων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ανάδειξης δυνάμεων στην “ουρά” με κρυφοφασιστικές λογικές. Εκτίμησε πως η ΝΔ προηγείται με σημαντική διαφορά, ωστόσο, αυτό δεν θα οδηγήσει σε άμεσες πολιτικές εξελίξεις, αφού “η καρέκλα είναι γλυκιά για όλους”.

Τέλος, αναφερόμενος στους νέους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, δήλωσε την απουσία συζητήσεων με ευθύνη του πολιτικού συστήματος το οποίο δείχνει να έχει σε προτεραιότητα τους συνταξιούχους. “Είχαμε πέντε προ ημερησίας στη Βουλή για τους συνταξιούχους και ούτε μία για τους νέους”, υπογράμμισε και υπενθύμισε την στάση του Υπουργείου που αρνήθηκε την ψήφο των 500.000 Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να ψηφίζουν την Κυριακή μόνο 10.000 “στηρίζοντας το ανόητο γραφειοκρατικό σύστημα των προηγούμενων”.

Ακούστε το ηχητικό:

Δείτε τα tweets: