9 Μάιος, 2015

Η μεγάλη κόκκινη γραμμή είναι η μάχη με την ανεργία

Ποτάμι

 «Μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία με την Ευρώπη για να μειώσουμε την κοινωνική ανισότητα και να μπούμε στην ανάπτυξη. Τολμάμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

«Συγκρουόμαστε με τους συντηρητικούς και τους λαϊκιστές και τελικά χτίζουμε μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία με αυτούς που παράγουν και δημιουργούν στην Ελλάδα». Αυτό δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Κεραμεικό, στην εκδήλωση στελεχών και εθελοντών του Κινήματος για την Ημέρα της Ευρώπης. Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε πόσο σημαντική είναι για τη χώρα η ευρωπαϊκή πορεία, παράλληλα με τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν  για να γίνει η Ευρώπη μια πιο δίκαιη, όπως είπε, οικογένεια για όλους.

«"Μπορούμε - τολμάμε - συγκρουόμαστε και χτίζουμε". Με αυτές τις τέσσερις λέξεις συναντάμε σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, φίλους και υποστηρικτές, ανθρώπους που υπερασπίζονται μαζί μας το ευρωπαϊκό μας μέλλον» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφο για το αν θα ανταποκριθεί στην προσωπική πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για να τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων απάντησε:

«Όπως είπα και στη Βουλή, όλες οι πολιτικές δυνάμεις για τη συμφωνία με την Ευρώπη πρέπει να έχουν μια, έστω ελάχιστη, συνεννόηση. Είμαστε θετικοί για μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό αλλά πρέπει προφανώς να περιμένουμε τα αποτελέσματα του Eurogroup και να δούμε πώς πάνε οι συζητήσεις ώστε να έχουμε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο συζήτησης. Για το Ποτάμι -και επειδή προκλήθηκα χθες από τον πρωθυπουργό- οι κόκκινες γραμμές είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Οι κόκκινες γραμμές είναι: ευρώ, παραμονή στην καρδιά της Ευρώπης, ένα πρόγραμμα που θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες, όχι νέα μέτρα που οδηγούν σε ύφεση και λιτότητα και τελικά μια αναπτυξιακή πορεία καθώς αυτό που έχει βασικά ανάγκη η χώρα σήμερα είναι ένα πράγμα: οι δουλειές. Πρέπει να έρθουν επενδύσεις, να υπάρχει ανάπτυξη, να υπάρχει επιχειρηματικότητα, να υπάρχει καινοτομία, να υπάρχουν δουλειές, να μειωθεί η ανεργία και σήμερα που είναι η μέρα της Ευρώπης, αυτό είναι και το μήνυμά μας. Η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να οχυρώσει τους νέους απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης που είναι η ανεργία. Εκεί λοιπόν πρέπει να γίνει η μεγάλη προσπάθεια και εκεί πρέπει να είμαστε όλοι σύμμαχοι.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Σταύρου Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την Ημέρα της Ευρώπης:

«Πρέπει να μείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης και μπορούμε να κάνουμε μια καλή συμφωνία με την Eυρώπη έτσι ώστε να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Το "τολμάμε" είναι η λέξη που χαρακτηρίζει από την πρώτη στιγμή το Ποτάμι. Τολμάμε να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Είμαστε αυτοί που λέγαμε τα ίδια πράγματα και προεκλογικά και σήμερα. Ίσως αυτό να είναι το μεγάλο ζητούμενο στην πολιτική κρίση της χώρας, καθώς πολλοί εκλέγονται λέγοντας διάφορα ψέματα τα οποία μετά προσπαθούν να δικαιολογήσουν.

Το "συγκρουόμαστε" αφορά τη σύγκρουση που πρέπει να έχουμε είτε με τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, είτε με τους ακροδεξιούς και με τους λαϊκιστές της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας είχε κάποτε πρόβλημα συντηρητισμού και τώρα έχει και πρόβλημα λαϊκισμού. Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι που παρουσιάζουν τα πράγματα μόνο μέσα από τη στενή, κομματική τους πλευρά και δεν βλέπουν το συμφέρον των πολλών.

Και βέβαια το "χτίζουμε", η μεγάλη λέξη που αφορά και το Κίνημα, αυτό που προσπαθούμε να δυναμώσουμε και να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο πρωταγωνιστή στις εξελίξεις της χώρας. Χτίζουμε μια νέα κοινωνία και εδώ χρειάζεται η μεγάλη κοινωνική συμμαχία στην οποία αναφέρομαι συνέχεια.

Μας ρωτούν διάφοροι αν θα συνεργαστούμε με τους μεν ή με τους δε; Εμείς έχουμε δώσει ξεκάθαρη απάντηση: ότι χτίζουμε μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία προτείνοντας, μελετώντας και συζητώντας για τις λύσεις. Σε αυτόν τον μεγάλο διάλογο έχουμε προσκαλέσει τους σοσιαλιστές, τους φιλελεύθερους προοδευτικούς, τους μεταρρυθμιστές, τους ανθρώπους που κοιτούν με ενδιαφέρον την προσπάθεια να βγούμε από την κρίση με δουλειά και όχι σκύβοντας ή παρακαλώντας για δανεικά. Με δουλειά, δημιουργία και πρόγραμμα.

Το μεγάλο σύνθημα του Ποταμιού "να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα" είναι το σύνθημα το οποίο χαρακτηρίζει και την Ευρώπη, και μάλλον θα μας το "κλέψουν", καθώς όπου πάω μου λένε ότι το "να αλλάξουμε την Ευρώπη χωρίς να τη γκρεμίσουμε" είναι ίσως και το καλύτερο σύνθημα που θα μπορούσε να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα που είναι η ημέρα της Ευρώπης θα πρέπει να πούμε κάποια πράγματα ακόμη γιατί κάποιοι ξαφνιάζονται και μου λένε "Ευρώπη; Πάνω από όλα Ευρώπη;". Ναι εμείς δεν έχουμε κανένα δίλημμα. Πάνω απ’ όλα Ευρώπη. Δημιουργηθήκαμε όμως για να αλλάξουμε την Ευρώπη να αγωνιστούμε για να γίνει η Ευρώπη πιο δίκαιη και να αποκτήσουμε πραγματικές συμμαχίες. Και μπορεί να γίνει η Ευρώπη πιο δίκαιη. Είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη χώρα να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό κίνημα που θα στρέψει τη συζήτηση στην Ελλάδα και όλα όσα μπορούμε να κερδίσουμε μέσα από μια ειλικρινή σχέση με την Ευρώπη. Αυτή είναι και η δουλειά που κάνουν οι τομείς πολιτικής και εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα του Κινήματος.

Το Κίνημα έχει να αντιπαλέψει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια μεγάλη οικονομική κρίση η οποία συνεχίζεται, και πρέπει να δίνουμε συνέχεια τις μάχες στη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά, όπως ξέρετε οι περισσότεροι, έχουμε βρει τον χρόνο αλλά και τον τρόπο και έχουμε δημιουργήσει πολλές επαφές και σχέσεις στις Βρυξέλλες όπου συζητούμε και παράγουμε λύσεις για πολλά από τα προβλήματα της χώρας.

Η μεγάλη μεταρρυθμιστική πρόταση έρχεται από το Ποτάμι και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας και να μας βαραίνει ως ευθύνη γιατί εμείς δεν θα πιαστούμε αδιάβαστοι όταν μας καλέσει ιστορία. Εμείς έχουμε τις λύσεις και εργαζόμαστε καθημερινά στο να βρούμε ακόμη περισσότερες λύσεις, όχι μόνο συζητώντας με το κομματικό επιτελείο και τα στελέχη του Ποταμιού αλλά συζητώντας με τον κόσμο και παράγοντας συνεχώς μελετημένες προτάσεις για τα ζητήματα της χώρας».

Ο Στ. Θεοδωράκης απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση στο Χυτήριο

«Κι εσύ τι Ευρώπη θέλεις;»

 

9 Μαΐου 2015