22 Ιουλίου, 2016

«Οι μεγάλες περιφέρειες με απλή αναλογική είναι η χαρά της διαπλοκής»

Κώστας Μπαργιώτας

«Η διαφάνεια, ιδιαίτερα στα υψηλότερα οικονομικά κλιμάκια, πρέπει να κατοχυρωθεί και με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο ζήτημα ταχύτητας απονομής της, έχουμε τεράστιες δίκες οι οποίες καθυστερούν για μια μετάφραση. Κανένα αίσθημα διαφάνειας δεν πρόκειται να εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία, όταν οι δίκες τελειώνουν μετά το προσδόκιμο ζωής των εμπλεκομένων. Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης κι αυτή του εκλογικού συστήματος είναι οι δύο πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, για να μπορέσει ο δημόσιος βίος να ξεκινήσει από μια νέα βάση, να ανανεωθεί και να αρχίσει να λειτουργεί σε ένα διαφορετικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, σε συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Πρωινή Ζώνη».

Σχολιάζοντας τον εκλογικό νόμο και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι φέρνει ένα σύστημα απλής αναλογικής, είπε «ο νόμος που κατέβηκε, δεν είναι απλή αναλογική, είναι ένα ακόμη σύστημα αναλογικής, από τα δεκάδες τέτοια συστήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Απλή αναλογική είναι μια περιφέρεια, χωρίς κανένα φίλτρο. Δεν μπορείς και δημοκρατικότητα να πουλάς και να έχεις το κατώφλι του 3%». Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες τις οποίες και χαρακτήρισε την «χαρά της διαπλοκής», λέγοντας «η μεγάλη μεταρρύθμιση που εκκρεμεί στη χώρα και το εκλογικό σύστημα είναι το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, όπου για παράδειγμα στη Β’ Αθηνών εκλέγονται 44 βουλευτές. Οι μεγάλες περιφέρειες με απλή αναλογική είναι η χαρά της διαπλοκής».

Αναφερόμενος, τέλος, στον τρόπο που θα μπορέσει η χώρα να αποκτήσει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, επεσήμανε «δεν μπορούμε να περιμένουμε έναν θησαυρό που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα από τις λίστες και όσα χρήματα φύγαν στο εξωτερικό. Μακάρι να καταφέρουμε να τα πάρουμε πίσω, αλλά η ανάπτυξη θα προέλθει από άλλες δράσεις, όπως από αναπτυξιακά προγράμματα σαφή και συγκεκριμένα κι ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Είμαστε σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν υπάρχει η δυνατότητα για δημόσιες επενδύσεις και άρα αυτό που πρέπει αναγκαστικά να αναζητήσουμε σε πρώτη φάση είναι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Η κυβέρνηση έχει ένα πρόβλημα με αυτό. Θυμίζω τα ευτράπελα με την COSCO, όπου άλλα έλεγε και άλλα έκανε».

Δείτε παρακάτω απόσπασμα από την εκπομπή:

* Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας και υπεύθυνος τομέα Υγείας.