16 Δεκέμβριος, 2017

Οι μεγάλες αλλαγές χρειάζονται και συναινέσεις και συγκρούσεις

Ποτάμι

Xαιρετισμός του Σταύρου Θεοδωράκη στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

«Oι αλλαγές που θέλουμε για τη χώρα πρέπει να γίνουν πρώτα στα σπίτια μας, στα κόμματά μας, αλλά χρειάζονται συγκρούσεις. Να τα βάλουμε με βολεμένα συμφέροντα και προνομιούχες συντεχνίες» επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθύνοντας χαιρετισμό στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι o τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συναινέσεις και από μεγάλες συμμαχίες .

Επίσης ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στη «γενναία απόφαση» που πήρε το Ποτάμι «να συμμετάσχουμε στη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, που συσπειρώνει κεντρώους, φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους, κεντροαριστερούς».

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής του Ποταμιού ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να καταφέρει να κάνει τις αλλαγές που θέλει στο κόμμα καθώς «η χώρα χρειάζεται μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη».

Διαβάστε την ομιλία:

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητέ Κυριάκο,
Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι σε συνέδριο της ΝΔ. Η πρώτη ήταν τον Απρίλιο του 2016. Βλέπω νέα πρόσωπα, νέους καλεσμένους, νέες θεματικές. Και αυτό είναι καλό. Για να αλλάξει η χώρα εποχή πρέπει να αλλάξει εποχή και το πολιτικό σύστημα. Δεν μπορούμε να μένουμε στις κομματικές αρχές και τους κομματικούς δεσμούς της δεκαετίας του 70 και του 80.

Κυρίες και κύριοι,
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σήμερα πανηγυρίζουν για την έξοδο από την κρίση. Πανηγυρίζουν για τους ίδιους λόγους που έβριζαν πριν λίγα χρόνια. Χτυπούν το σφυρί στη Γουολ Στριτ και αισθάνονται ευτυχείς. Οι Έλληνες όμως συνεχίζουν να παιδεύονται. Συνεχίζουν να υπερφολογούνται και ταυτόχρονα να έχουν ένα σπάταλο κομματικό κράτος. Συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Συνεχίζουν να έχουν ανασφάλεια με την παιδεία και την υγεία. Συνεχίζουμε να μην έχουμε δικαιοσύνη.

Για να αλλάξουν όλα αυτά όμως δεν αρκούν οριακές πλειοψηφίες. Για να ξεκολλήσουμε απο την κρίση χρειαζόμαστε μεγάλες προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα, με μη κρατικά πανεπιστήμια εκτός όλων των άλλων. Αλλαγές στο Δημόσιο, τη δικαιοσύνη και φυσικά τον εκλογικό νόμο. Για τον εκλογικό νόμο χαιρόμαστε που καταλήγετε σε προτάσεις κοντά στην πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι. Μικρότερες περιφέρειες, μικρό αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα. Πρέπει όμως να αλλάξουμε το Δημόσιο! Και αυτή είναι ίσως η πιο απαιτητική δουλειά. Να εξαφανίσουμε το κομματικό κράτος. Να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε τους ικανότερους και όχι τους κομματικότερους.

Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω κάτι που είχα πει και στο προηγούμενο συνέδριό σας. Τα κόμματα που άσκησαν εξουσία τα τελευταία 40 χρόνια θεώρησαν το κράτος και το δημόσιο λάφυρό τους. Είναι η αρχή του μεγάλου λάθους!

Έχετε αναγνωρίσει κ. Μητσοτάκη την ευθύνη του κόμματός σας και αυτό σας τιμά. Αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να είσαστε έτοιμοι για ένα νέο κράτος, χωρίς διακρίσεις. Οι πελατειακές οικογένειες είναι τεράστιες. Οι κομματικές οικογένειες είναι τεράστιες. Και θα αντισταθούν.

Δεν αρκούν λοιπόν τα λόγια. Χρειάζεται σχέδιο – δύναμη και τόλμη. Με πίστη στο κοινό καλό. Πίστη στην αξιοκρατία.

Φίλες και φίλοι,
Ο λαϊκισμός συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη. Κανείς από αυτούς που κυβέρνησαν δεν είναι αθώος του αίματος. Δεξιός λαϊκισμός, κεντρώος λαϊκισμός, αριστερός λαϊκισμός. Και τώρα έχουμε λαϊκισμό επι δέκα, στα μικρά και τα μεγάλα της διακυβέρνησης. Ο πειρασμός του λαϊκισμού είναι μεγάλος. Είναι εύκολο να υποσχόμαστε μαγικές και ουρανοκατέβατες λύσεις. Η νίκη επί του λαϊκισμού δεν θα επιτευχθεί με ευχολόγια και αφορισμούς. Οι στόχοι, η μέθοδος και η τεκμηρίωση των αποφάσεων είναι αυτά που θα μας απομακρύνουν από τον λαϊκισμό.

Δεν θα αντιγράψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν πρέπει να βασιστούμε στην απάτη της ελάχιστης αλήθειας, αλλά να πούμε όλη την αλήθεια.

Έχουμε μια μεγάλη κοινωνική ευθυνη: αύξηση των θέσεων εργασίας - μείωση των φόρων. Χρειάζονται, όμως, συγκρούσεις. Να τα βάλουμε με βολεμένα συμφέροντα και προνομιούχες συντεχνίες. Εμείς στο Ποτάμι πήραμε μια γενναία απόφαση. Να δημιουργήσουμε μαζί με την Φωφη Γεννηματά και την ΔΗΣΥ το Κίνημα Αλλαγής, που συσπειρώνει κεντρώους, φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους, κεντροαριστερούς. Και οδεύουμε προς το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, που θα θέσει τους στόχους και θα προτείνει τις λύσεις. Γιατί ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συναινέσεις, από μεγάλες συμμαχίες.

Φίλες και φίλοι,
Έχουμε διαφορετική πορεία. Και θα συνεχίσουμε προφανώς ο καθένας την δική του πορεία. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όμως ότι, εδώ που έχει φτάσει η χώρα, οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις και περιχαρακώσεις ικανοποιούν τους κομματικούς μηχανισμούς αλλά δεν αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Φίλες και φίλοι,
Εύχομαι να έχετε ένα πραγματικά ζωντανό και δημιουργικό συνέδριο. Κύριε Μητσοτάκη, ελπίζω να τα καταφέρετε να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε στο κόμμα σας. Γιατί, όπως συνηθίζω να επαναλαμβάνω, οι αλλαγές που θέλουμε για την χώρα πρέπει να γίνουν πρώτα στα σπίτια μας. Στα κόμματά μας. Θα είναι ένα καλό δείγμα των προθέσεων σας και των δυνατοτήτων σας.

Η χώρα χρειάζεται μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την προσοχή σας.

Καλή επιτυχία.

Δείτε φωτογραφίες από το Συνέδριο:

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Σχετικά