29 Δεκεμβρίου, 2016

«Η λογική "ψηφίζουμε αλλά δεν εφαρμόζουμε" είναι χαρακτηριστική ενός δειλού πολιτικού συστήματος»

Κώστας Μπαργιώτας

«Στέλεχος της τρόικας για την Υγεία όταν του ανέφερα ότι δεν έχουν θεσμικές αλλαγές στο τρίτο μνημόνιο, μου απάντησε ότι τα έχουμε ψηφίσει όλα, αλλά δεν τα εφαρμόζουμε. Ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος, μπορούν να μας ζητήσουν την ψήφιση ενός νόμου, όμως δεν μπορούν να μας επιβάλλουν την εφαρμογή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι ο περίφημος νόμος Ρέππα για τις άδειες των φορτηγών: καμία άδεια δεν βγήκε με τον νέο νόμο. Είναι η λογική ενός δειλού και αναποτελεσματικού πολιτικού συστήματος που δεν τολμά να συγκρουστεί με κανέναν. Αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα με την ενοποίηση των Ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου κάτω από το βάρος και της πίεσης των συλλόγων των εργαζομένων στα Ταμεία αναβλήθηκε για τουλάχιστον ένα έτος η ενοποίηση. Και για αυτό κανένας δεν έβγαλε «άχνα» στη Βουλή», τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.

Αναφορικά με την πορεία του μεταρρυθμιστικού χώρου στην Ελλάδα και στην απήχηση που έχουν οι θέσεις του, επεσήμανε ότι «ο μεταρρυθμιστικός χώρος είναι μικρός, ρικνωμένος και προβληματικός. Όλα τα παραδοσιακά, μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα είχαν μεταρρυθμιστικούς πόλους, τα οποία όμως αποτύγχαναν διαχρονικά να γιγαντωθούν με την εξαίρεση ίσως κάποιων περιόδων του ΠΑΣΟΚ. Σε όλα τα υπόλοιπα ακόμα και σε αυτά της ανανεωτικής Αριστεράς, οι εκσυγχρονιστικές φωνές είχαν πρόβλημα να περάσουν τις ιδέες τους στην κοινωνία. Δυστυχώς, είναι εμφανές ότι όλοι θέλουν να διατηρήσουν ένα στάτους κβο που μας έβγαλε πέρα στην Μεταπολίτευση και το οποίο, όμως, δεν μπορεί να μας πάει παραπέρα».

Κλείνοντας σχολίασε την πάγια τακτική της εκάστοτε αντιπολίτευσης να προσπαθεί να ρίξει την κυβέρνηση: «η οδηγός παράσταση δεν πρέπει να είναι να πέσει η κυβέρνηση, να βγει μια άλλη ή να εκδικηθούμε τον πολιτικό μας αντίπαλο. Στόχος όλων πρέπει να είναι η ευημερία της χώρας και μακάρι αυτό να το πετύχει ο οποιοσδήποτε. Πρέπει όλοι να μοχθούμε και να προσπαθούμε να βρούμε τις χαραμάδες για κάτι καλύτερο. Πάντα υπήρχαν προοπτικές και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ορθοποδήσει, αρκεί να το αποφασίσει. Όμως, για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνει έξω από κομματικές αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις. Είχαμε αρκετό καυγά για το «πάπλωμα» και πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε για το μέλλον ως Έλληνες και όχι ως ομάδες χωρισμένες σε κουτάκια με προκαταλήψεις».

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη:

* Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας.

Σχετικά