15 Φεβρουαρίου, 2019

Η λειτουργία της Δικαιοσύνης επηρεάζει ευθέως όλους τους τομείς της χώρας

Γιάννα Παναγοπούλου

Στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών το Ποτάμι εκπροσώπησε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Διαφάνειας Γιάννα Παναγοπούλου

Μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η Γιάννα Παναγοπούλου ανέφερε πως η Διοικητική Δικαιοσύνη υποδέχεται κατά βάση τα προβλήματα λειτουργίας του κράτους. Ο τρόπος νομοθέτησης της Βουλής, η διογκούμενη πολυνομία, η κακονομία, η γραφειοκρατική, αναποτελεσματική και πελατειακή Δημόσια Διοίκηση, που δυναμιτίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων, η τακτική του Δημοσίου να μην συμμορφώνεται με δυσμενείς για το ίδιο αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, είναι γνωστές αιτίες που επιδρούν στην ταχύτητα απονομή της.

Μόνο τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν 39 νόμοι για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού δεν θεραπεύονται οι αιτίες και δεν αντιμετωπίζεται η ρίζα του προβλήματος, αφού οι παρεμβάσεις είναι εμβαλωματικές, αποσπασματικές και στοχεύουν μόνο στην άμβλυνση των επιπτώσεων.

Υπογράμμισε ότι η λειτουργία της Δικαιοσύνης επηρεάζει ευθέως όλους τους τομείς της χώρας (την Οικονομία, τους θεσμούς, τη δημοκρατία) και έχει κεφαλαιώδη σημασία να συζητήσουμε τι είδους Δικαστική λειτουργία θέλουμε, που να μπορεί να σηκώσει το βάρος των περιστάσεων και να διαμορφώσουμε το εθνικό στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο δεν θα ανατρέπεται ούτε θα τροποποιείται με κάθε κυβερνητική αλλαγή. Περιέγραψε με αδρές γραμμές τη συνολική στρατηγική πρόταση του Ποταμιού.

Επέκρινε την κυβέρνηση γιατί αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλία και πολιτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνοντας ότι την κυβέρνηση δυστυχώς απασχολεί ο έλεγχος και η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, όπως κυνικά επιβεβαίωσε από το Βήμα της Βουλής ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός συνέταιρος, και αυτό φάνηκε και από τη στάση της στην πρόταση του Ποταμιού για τις προς αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

* Η Γιάννα Παναγοπούλου είναι Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Διαφάνειας του Ποταμιού.

Δείτε φωτογραφίες: