23 Μαΐου, 2017

Οι κομματικές παρατάξεις κάνουν κακό στα πανεπιστήμια

Μαργαρίτα Γερούκη

Σύντομα, με αφορμή τις φοιτητικές εκλογές, θα ζήσουμε άλλη μια «ημέρα της Μαρμότας». Με βάση την εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών θα τολμήσω τις παρακάτω προβλέψεις επί του θέματος. Η αποχή θα είναι μεγάλη, ίσως μεγαλύτερη από την προσέλευση, μπορεί να έχουμε μικροεπεισόδια σε κάποιες σχολές, τέλος θα υπάρχουν τόσες εκδοχές αποτελεσμάτων όσες και οι κύριες παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές. Η ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος) άλλωστε, δεν λειτουργεί ήδη από τη δεκαετία του 80, καθώς οι φοιτητικές παρατάξεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην εκλογή προεδρείου!

Βιώνοντας την προοδευτική εκφύλιση ενός τόσο σημαντικού θεσμού όπως η εκπροσώπηση των φοιτητών και φοιτητριών, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ώρα μιας σοβαρής και δημόσιας συζήτησης γύρω από το θέμα. Η αδυναμία κατανόησης, συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων των φοιτητών και φοιτητριών στα πανεπιστήμια λειτουργεί μόνο ως επιβεβαίωση μιας γενικότερης αδυναμίας κατανόησης, συνεννόησης και συνεργασίας που έχουμε ως κοινωνικό σύνολο, μεταξύ μας, ως πολιτών αλλά και φυσικά μεταξύ των κοινοβουλευτικών μας αντιπροσώπων.

Οι κύριες φοιτητικές παρατάξεις,που ουσιαστικά αποτελούν τμήμα των αντίστοιχων κομματικών νεολαιών, αντιμετωπίζουν πολλές δεκαετίες τώρα τα πανεπιστήμια ως δεξαμενή αλίευσης ψηφοφόρων, ενώ όσοι ασχολούνται με το φοιτητικό κίνημα καταλήγουν ενίοτε «φοιτητοπατέρες» και συχνότερα εξαργυρώνουν τη δράση τους με κομματικές θέσεις και ανέλιξη.

Φυσικά η πολιτική φιλοδοξία δεν είναι καταδικαστέα. Το αντίθετο, ουσιαστικά περιμένουμε από τους νέους ανθρώπους να έχουν άποψη και πολιτική στάση απέναντι στα πράγματα. Χρειάζεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο για το καλό του τόπου.

Όμως στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι οι νέοι και νέες της χώρας να επιλέγουν σταθερά την αποχή (είτε σε εθνικές, είτε σε φοιτητικές εκλογές) και αυτό μόνο ως αντίδραση και απογοήτευση απέναντι στο παρόν σύστημα μπορεί να εκληφθεί.

Όσο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απέχουν από τις φοιτητικές εκλογές τόσο οι λίγοι, οργανωμένοι, κομματικοί θα καπηλεύονται αυτό το φαινόμενο για να προωθούν όχι μόνο τις «οδηγίες εκ των άνωθεν» δηλαδή συγκεκριμένες επιταγές και απόψεις του κόμματός τους, αλλά και τα προσωπικά τους συμφέροντα. Αυτό όμως δεν είναι φοιτητικό κίνημα, είναι παραμάγαζο των κομμάτων και στην εποχή μας είναι απλά θλιβερό.

Το ΠΟΤΑΜΙ θεωρεί ότι είναι ώρα να απαλλαγούμε από το σφικτό εναγκαλισμό των κομμάτων στα πανεπιστήμια. Οι ορίζοντες των νέων ανθρώπων δεν θα πρέπει να περιορίζονται με τέτοιο τρόπο. Ας προσπαθήσουμε να απελευθερώσουμε εκείνες τις υγιείς δυνάμεις και φωνές στα πανεπιστήμιά μας που αγωνίζονται με γνώμονα τη βελτίωση του πανεπιστημιακού τους χώρου και της πανεπιστημιακής τους εμπειρίας και όχι της κομματικής τους επιβίωσης.

Η προσέλευση στις φοιτητικές εκλογές είναι ένας τρόπος, η απαίτηση ενιαίου ψηφοδελτίου είναι μία λύση.

* Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι υπεύθυνη του τομέα Παιδείας