16 Δεκεμβρίου, 2016

«Οι κυβερνήσεις της χώρας δεν διαβάζουν σωστά τις διεθνείς ισορροπίες»

Κωνσταντίνος Γκράβας

Στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» της Βεργίνα TV φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου ο Κωνσταντίνος Γκράβας, οικονομολόγος και αναλυτής διεθνών αγορών.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γκράβας εξέφρασε κατ’ αρχάς την έντονη ανησυχία του για το «σκηνικό ρήξης» που στήνεται και πάλι αναφορικά με τη διαπραγμάτευση ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, επισημαίνοντας ότι οι ευθύνες βαραίνουν όλες τις πλευρές. «Το ταγκό χρειάζεται δύο», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Γκράβας αναφέρθηκε στη διελκυστίνδα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ που λειτουργεί μονίμως σε βάρος της χώρας μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει»: από τη μια μεριά, ο υπουργός οικονομικών προσκάλεσε πέρυσι το καλοκαίρι το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, ενώ από την άλλη, έχοντας ήδη υπογράψει και δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα (δηλαδή τουλάχιστον για πέντε χρόνια, αν όχι για μια δεκαετία, όπως φαίνεται σε σχετικά έγγραφα της συμφωνίας) η ελληνική πλευρά υφίσταται τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ και των ακραίων πλευρών της διαπραγμάτευσης χωρίς να κερδίζει μεγαλύτερη ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Τέλος, ο κ. Γκράβας έκανε αναδρομή στην περίοδο από το φθινόπωρο του 2014 μέχρι και την πρώτη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, μιλώντας για ένα deja vu που βιώνουμε εξαιτίας του γεγονότος ότι από την αρχή της κρίσης, όλες οι κυβερνήσεις της χώρας δεν «διαβάζουν» σωστά τις διεθνείς ισορροπίες και τους συσχετισμούς των δυνάμεων.

Μπορείτε να δείτε την συνέντευξη εδώ:

*Ο Κωνσταντίνος Γκράβας είναι υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών του Ποταμιού