25 Σεπτέμβριος, 2016

Η κυβέρνηση των πολλών «Κ»

Παρασκευάς Γεωργίου

Ανατρέχοντας σε ένα άρθρο του νυν Υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά, στις 4 Ιανουαρίου 2015 στην ΑΥΓΗ, το οποίο είχε ως τίτλο «Τα επτά Κ», συνειδητοποιεί κανείς ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μείνει στην ιστορία της χώρας ως η Κυβέρνηση των πολλών «Κ» ή αλλιώς η κυβέρνηση με «Κ» κεφαλαίο. Γιατί όμως;

Μήπως γιατί στον όρο Καθεστώς (όπως αναφέρεται στο άρθρο) αντί να υπονοεί κυριαρχία, αυτήν του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί την κυριαρχία του κομματοκρατικού τρόπου «παραγωγής», του δικού του; Μήπως γιατί από τη ρήξη με το παλιό Καθεστώς παράγει και εγκαθιδρύει ένα νέο Καθεστώς;

Το μεγάλο λοιπόν, διπλό «Κ» του κομματικού κράτους. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό, ξεκινώντας από τις πρώτες ενέργειες της Κυβέρνησης για την κομματικοποίηση της διοίκησης της εκπαίδευσης, μέχρι τους αθρόους και «κρυφούς» διορισμούς στο ευρύτερο δημόσιο συγγενών, πολιτευτών και γενικά των δικών της παιδιών.

Μετά ήρθε το «Κ» της Κατάργησης των Συμβουλίων Ιδρύματος των ΑΕΙ, της Κατάργησης της αριστείας και κάθε έννοιας προόδου, το «Κ» της κατεδάφισης των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και βέβαια, γενικά το «Κ» της Κατάρρευσης της Παιδείας με άλλοτε φανερούς και άλλοτε πιο υπόγειους τρόπους.
Στην Κυβέρνηση όμως ταιριάζει επάξια και το «Κ» της Καθυστέρησης.... Καθυστέρηση παντού από το κλείσιμο της συμφωνίας, στην υλοποίηση κάθε φορά των προαπαιτουμένων και στο κλείσιμο της αξιολόγησης, καθυστέρηση στην εφαρμογή των νόμων, καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις και καθυστέρηση στις επενδύσεις.

Μην ξεχνάμε βέβαια και το ότι είναι η Κυβέρνηση των Καταλήψεων, και άλλο «Κ».

«Ελληνιστί» αν και όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε εκείνη την περίοδο, είναι και η Κυβέρνηση των Κάπιταλ Κοντρόλς!

Τελικά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ακόμη μεγάλο «Κ» να τον συνοδεύει, αυτό του «Κ» του Κλεισίματος των καναλιών. Πραγματικά ένα «καλλιγραφικό» Κ θα έλεγε κανείς στο πως αντιμετωπίζει μια Κυβέρνηση όσους θεωρεί εχθρούς της. Άλλωστε τι είναι μπροστά στα «αριστερά κάλ(λ)η» η ανεργία τόσων εργαζομένων στα κανάλια.

Το καλύτερο όμως «Κ» η Κυβέρνηση το κρατούσε για το τέλος... το «Κ» του Καλογρίτσα... ένα χρυσό «Κ» «κεντημένο» πάνω στα βοσκοτόπια της Ιθάκης και στα δάνεια της Τράπεζας Αττικής.

Με τόσα πολλά «Κ» χάνει κανείς το μέτρημα σε ποιο «Κ» έχουμε φθάσει για αυτήν την Κυβέρνηση.

Όσο αφορά το 7ο «Κ» του κ. Μπαλτά, αυτό μάλλον χάθηκε στον δρόμο για το Ελληνικό ή στον δημοκρατικό δρόμο για τον σοσιαλισμό...

* Ο Παρασκευάς Γεωργίου είναι επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟ

Huffington Post