4 Απριλίου, 2017

Η κυβέρνηση ψάχνοντας περιτύλιγμα για τη συμφωνία στο τέλος θα την «κάψει»

Ποτάμι

Το πρωί της Δευτέρας 3 Απριλίου 2017, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς συμμετείχε στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων με τους Γιώργο Γαβαλά και Κέλλυ Κοντογεώργη.

Αναφερόμενος στην αιφνιδιαστική μείωση κατά 20% των εισακτέων στις Σχολές υψηλής ζήτησης, που ανακοινώθηκε 2 μήνες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις και προκάλεσε αναταραχή, τόνισε την ανάγκη για διαφανείς αντικειμενικές διαδικασίες εισόδου στα Α.Ε.Ι., ώστε να μην κλείνουν πόρτες για να ανοίγουν παραθυράκια. Πιθανολόγησε πως το Υπουργείο θα οδηγηθεί τελικά σε σταδιακή μείωση των εισακτέων κατά το τρέχον και το επόμενο έτος. Εξέφρασε την πεποίθηση πως το ζήτημα των εισακτέων είναι αντικείμενο όχι μόνο διακομματικής συζήτησης αλλά κυρίως με τα Ιδρύματα που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και εντός του αυτοδιοίκητου. ‘Εκρινε πρόχειρο και προβληματικό το μέτρο της μετάθεσης των «επαναληπτικών» Πανελλαδικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο με τη νέα εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ., καθώς δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον που δεν έχει πάει καλά στα πρώτα μαθήματα να προσποιηθεί ασθένεια. Χαρακτήρισε δώρον άδωρον το άνοιγμα της επιλογής πέμπτου μαθήματος, καθώς δύο μήνες πριν τις Πανελλήνιες δεν υπάρχει περιθώριο προετοιμασίας.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του περί θεμάτων Παιδείας με το ζήτημα της ίδρυσης προπτυχιακού αγγλόφωνου Τμήματος ελληνικών σπουδών για ξένους φοιτητές, δήλωσε υπέρ της εξωστρέφειας των Α.Ε.Ι., καλώντας το ΥΠ.Π.Ε.Θ. να δημιουργήσει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο ώστε να βοηθηθεί τόσο η ελληνική εκπαίδευση όσο και η ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στην προσχώρηση Μπαργιώτα στη ΔΗ.ΣΥ. διαπίστωσε πως σε άλλες εποχές θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες καθώς, μάλιστα, είναι ο δεύτερος βουλευτής που φεύγει από κόμμα εντός Βουλής για άλλο κόμμα εντός Βουλής, διαπιστώνοντας έκπτωση των πολιτικών ηθών. Επεσήμανε πως δεν είχαν εκφραστεί διαφωνίες, σε αντίθεση με τον κ. Φωτήλα. Διαπίστωσε χαρακτηριστικά πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κερδίζει 2-1 τη Ν.Δ. στους βουλευτές που έχει αρπάξει από τους ψηφοφόρους του Ποταμιού. Επέκρινε την επιλογή της αναζήτησης ασφαλούς πολιτικής στέγης όταν πέφτουν τα ποσοστά του κόμματος με το οποίο εκλέγεται κανείς και προέταξε την ομαδική προσπάθεια ανάταξης.

Όσον αφορά ενδεχόμενες συνεργασίες, τόνισε πως το Ποτάμι επιθυμεί τη συνένωση των δυνάμεων του προοδευτικού μεσαίου χώρου που είναι αναγκαία σε μια εποχή γηπεδικού τύπου πόλωσης, καθώς και την οριζόντια συνένωση των ορθολογικών δυνάμεων της χώρας. Διαπίστωσε πως η ΔΗ.ΣΥ. αποτελεί τη συντηρητική συνιστώσα του χώρου ενώ το δίδυμο Ποτάμι – Ώρα Αποφάσεων την προοδευτική. Για τους ιδρυτές της τελευταίας υπενθύμισε πως έχουν συγκρουστεί με αδράνειες του συστήματος ενώ παρότι παλαιοί πολιτικοί μπορούν να παίξουν το ίδιο σύστημα με νέους.

Ο κ. Μαυρωτάς ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με αναφορά στην αέναη διαπραγμάτευση Κυβέρνησης – Θεσμών που θυμίζει σκοτσέζικο ντους, με ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, καθυστερήσεις και αντιδράσεις του Δ.Ν.Τ. ‘Εκρινε πως η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και πως η Κυβέρνηση αναζητά το κατάλληλο περιτύλιγμα για να την παρουσιάσει. Τόνισε πως με την παρελκυστική κυβερνητική τακτική χάνονται ερείσματα και η αξιοπιστία στη διαπραγμάτευση και στα εργασιακά. Διαπίστωσε πως οι εργαζόμενοι οδηγούνται στη μαύρη εργασία, ενώ το ποσοστό της μερικής απασχόλησης είναι κυρίαρχο. ‘Εκρινε θετικά αντίμετρα όπως η μείωση του χαμηλού συντελεστή έναντι της περικοπής του αφορολογήτου και διευκρίνισε πως εάν η συμφωνία δεν έρθει σε ένα άρθρο αλλά σε επιμέρους, το Ποτάμι θα υπερψηφίσει ενδεχόμενα αναπτυξιακά μέτρα, όχι όμως πακέτο.

Δείτε το βίντεο:

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και Βουλευτής Αττικής