18 Νοεμβρίου, 2016

Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται, περιμένει τη στιγμή να πει «ναι» σε όλα

Ποτάμι

«Αυτή είναι μια κρυφή διαπραγμάτευση και κατά την άποψή μου δεν είναι καν διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση ψάχνει την επικοινωνιακή στιγμή που θα πει ναι σε όλα στην πρόταση των δανειστών» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση λέγοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει καν μια καθαρή εικόνα του τι είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτώμενος για το δημόσιο χρέος τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης κινείται σε λάθος κατεύθυνση καθώς δεν έχει σχέδιο αλλά και συμμάχους. «Η συμπεριφορά του Σόιμπλε ξέρουμε ότι είναι απόλυτα αρνητική και δεν νικιέται επειδή εμείς απλώς και μόνο επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας. Πρέπει να βρούμε τρόπους πρέπει να υπάρχει μια εθνική πρόταση. Αλλιώς είναι να ζητάει ο Τσίπρας ελάφρυνση του χρέους και αλλιώς να το ζητάει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Χρειαζόμαστε μια γραμμή επίθεσης και μια άμυνας σχεδιασμένη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας τόνισε πως δεν την αξιοποιήσαμε όπως έπρεπε, δε δώσαμε μια εικόνα δυναμισμού, μια εικόνα σεβασμού, αλλά και μια εικόνα ισοτιμίας. «Σκεφτείτε να γινόταν η ομιλία του στην Πνύκα. Θα ήταν δέκα φορές σημαντικότερο. Μας έσωσε ο σκηνοθέτης του, που έφτιαξε ένα ωραίο βίντεο για την Ακρόπολη. Υπήρχε ένα σενάριο πολύ επαρχιακό και φοβικό. Αντί να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να την αναδείξουμε, να την προβάλουμε, να βάλουμε εικόνες από την Ελλάδα μεταδώσαμε μια ομιλία με τον Ομπάμα να έχει φόντο τέσσερις σημαίες και που θα μπορούσε να είναι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια αίσθηση κάτι μεγαλύτερου και να διαφημίσουμε τη χώρα μας».

Σχολιάζοντας την κακή εικόνα του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Η εικόνα της κυβέρνησης και η εικόνα του Πρωθυπουργού δεν ήταν η πρέπουσα. Η εικόνα που εξέπεμπαν τα διεθνή μέσα ήταν ότι υπήρχε μια υποχρεωτική συνάντηση, μια αγγαρεία, δε φάνηκε ότι είχαμε συναίσθηση ότι φιλοξενούσαμε έναν σπουδαίο άνθρωπο που πρωταγωνιστεί στα παγκόσμια πράγματα -ανεξαρτήτως αν σε λίγο καιρό λήγει η θητεία του», ενώ στη συνέχεια ερωτώμενος μήπως αυτό συνέβη επειδή η αριστερά δεν είναι μαθημένη στα «σαλόνια» τόνισε: «Μια χαρά μαθημένη στα σαλόνια είναι και τα απολαμβάνει κιόλας. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Είναι ότι μερικές φορές δεν έχουν συναίσθηση των μεγεθών».

Τέλος, ερωτώμενος για το αν το Ποτάμι θα συνεργαστεί με κάποια άλλη πολιτική δύναμη ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Κίνημα δεν θα γίνει «δεκανίκι» του κ. Μητσοτάκη ή του κ. Τσίπρα, ούτε «τσόντα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Αν μας βλέπατε αύριο να γινόμαστε μέρος και να προχωράγαμε αγκαζέ, με τους υπουργούς της χρεοκοπίας, θα μου λέγατε ακριβώς το ανάποδο. Θα μου λέγατε ότι έχουμε ανάγκη από ένα καθαρό Ποτάμι. Από ένα Ποτάμι που δεν θα έχει σχέση με το παλιό σύστημα» ανέφερε.

Ακούστε το απόσπασμα της συνέντευξης: