14 Ιουλίου, 2016

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το κοινοβούλιο είναι το θέατρό της»

«Αυτού του είδους τα εθιμικά δίκαια, που παραβιάζουν το Σύνταγμα, δεν τα αντιλαμβάνομαι και για να είμαι ειλικρινής τα φοβάμαι»,επεσήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, ειδικός αγορητής και βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας με θέμα την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την προστασία της λαϊκής οικογένειας.

Ο κ. Φωτήλας αναρωτήθηκε, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα τοποθετεί τη συγκεκριμένη πρόταση του ΚΚΕ «στη σφαίρα της φαντασίας», ενώ είχε ψηφίσει ακριβώς την ίδια το 2013. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πόσο ουτοπική είναι η πρόταση αυτή, αφού χαρακτηρίζει ως λαϊκή οικογένεια με δύο παιδιά αυτή με εισόδημα έως και 4.166 ευρώ μηνιαίως. Ο βουλευτής Αχαΐας επεσήμανε, ότι η κυβέρνηση από τη μια θέλει να πει ευχαριστώ στο ΚΚΕ, που θα ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους στον εκλογικό νόμο και από την άλλη να δείξει πώς συζητά προτάσεις, που έχουν να κάνουν με την φτωχολογιά… των 4.166 ευρώ μηνιαίως, γιατί για την κανονική φτωχολογιά - αυτή της ανεργίας ή των 400 και 500 ευρώ – σίγουρα δεν νοιάζεται.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Φωτήλας τόνισε, ότι «το Ποτάμι αν παρέμεινε στην αίθουσα είναι μόνο για να καταγγείλει αυτή τη “φαρσοκωμωδία” μιας και κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν βλέπουμε να το κάνει».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να καταλάβουν καταρχάς οι πολίτες περί τίνος θέματος πρόκειται να συζητήσουμε σήμερα και γιατί έχουμε σοβαρές ενστάσεις στο Ποτάμι τόσο ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται, την οποία και καταγγέλλουμε, αλλά ακόμα περισσότερο ως προς την ίδια την ουσία του θέματος.

Η κυβέρνηση δέχεται να φέρει προς συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής πρόταση νόμου άλλου κόμματος.

Επικαλείται το άρθρο 73 του Συντάγματος και ταυτόχρονα μία πρακτική που ακολουθείται από το 2001.

Διαβάζω καταρχάς για να απαντήσω τι λέει ακριβώς το άρθρο 73 παρ. 3 του Συντάγματος: «Καμία πρόταση νόμου ή τροπολογία ή προσθήκη, δεν εισάγεται για συζήτηση εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του δημοσίου, των Ο.Τ.Α. ή άλλων Ν.Π.Δ.Δ., δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιουσίας τους για να δοθεί μισθός ή σύνταξη ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο!».

Στην παρούσα όμως πρόταση που καλούμαστε να συζητήσουμε συμβαίνουν όλα αυτά.

Προκύπτει δηλαδή μείωση της περιουσίας του δημοσίου, διότι πέρα από όλες τις τράπεζες, αυτές οι διατάξεις αφορούν και τα δάνεια που δόθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο είναι Ν.Π.Δ.Δ., δηλαδή δημόσιου συμφέροντος.

Αυτές οι διατάξεις λοιπόν- αν εφαρμοστούν- θα σημάνουν τη μείωση της περιουσίας του δημοσίου και ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 73, δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε καν για συζήτηση στην ολομέλεια, εφόσον αυτό γίνεται σε όφελος κάποιων προσώπων!

Επίσης στο άρθρο 75 παρ. 3 προβλέπεται ρητά ότι «Νομοσχέδιο που συνεπάγεται δαπάνη ή ελάττωση εσόδων δεν εισάγεται για συζήτηση, αν δεν συνοδεύεται από ειδική έκθεση για τον τρόπο που θα καλυφθούν, η οποία υπογράφεται από τον αρμόδιο Υπουργό και τον Υπουργό των Οικονομικών».

Τέλος, στο άρθρο 85 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπεται ότι «Κάθε πρόταση νόμου διαβιβάζεται στους αρμόδιους Υπουργούς, που έχουν υποχρέωση να απαντούν αν αυτή υπάγεται ή όχι στους περιορισμούς του άρθρου 73 παρ. 3 του Συντάγματος, καθώς και στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους για την σύνταξη της έκθεσης που ορίζει το άρθρο 75 παρ. 1 του Συντάγματος.»

Τώρα για να καταλάβω. Η πρόεδρος της επιτροπής μας μίλησε για συνήθη τακτική, για ένα είδος εθίμου θα έλεγα. Μάλιστα μας είπε πως γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δε θα ψηφιστεί. Εγώ από την πλευρά μου - είμαι νέος βουλευτής και το Ποτάμι ένα νέο κόμμα-, αλλά αυτού του είδους τα εθιμικά δίκαια που παραβιάζουν το Σύνταγμα δεν τα αντιλαμβάνομαι και για να είμαι ειλικρινής τα φοβάμαι.

Τρομάζω και μόνο στην ιδέα του ποια άλλα άρθρα του Συντάγματος μπορεί στο μέλλον να παραβιάσετε επικαλούμενοι κάποιο άλλο εθιμικό δίκαιο!

Μας είπε η κ. Πρόεδρος της επιτροπής ότι αυτό γίνεται όταν οι προτάσεις αυτές βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων, παίρνουν θέση σε σοβαρά ζητήματα και επιχειρούν να ρυθμίσουν, όπως κάνει η παρούσα πρόταση του ΚΚΕ. Το συμπέρασμα είναι λοιπόν πως όταν οι προτάσεις νόμου κρίνονται από τον αρμόδιο Υπουργό ως αξιόλογες και ικανές να βοηθήσουν στην επίλυση των θεμάτων που αφορούν, ο Υπουργός κάνει τα στραβά μάτια και παραβιάζει τους θεσμούς.

Μόνο που ο ίδιος ο Υπουργός στην τοποθέτηση του είπε πως η συγκεκριμένη πρόταση, ανήκει σε μια άλλη πραγματικότητα και στερείται σοβαρότητας. Άρα το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δέχτηκε να παραβιάσει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της βουλής, έστω και με την δικαιολογία ενός εθιμικού δικαίου, για μια πρόταση που στερείται σοβαρότητας και που ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας και που βεβαίως σε τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων; Παρεμπιπτόντως γεννιέται κι άλλο ένα ερώτημα: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα τοποθετεί την συγκεκριμένη πρόταση στη σφαίρα της φαντασίας, το 2013 την ψήφισε; Τότε δηλαδή ήταν πραγματοποιήσιμη; Μπορούσαμε το 2013 να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα που αναφέρονται στην πρόταση; Μην ξεχνάτε ότι η πρόταση είναι η ίδια. Γιατί τότε ναι και τώρα όχι; Μα είναι απλό, γιατί τότε ήσασταν αντιπολίτευση, ενώ τώρα είστε κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος. Κανένας άλλος!

Πριν δούμε τώρα την απάντηση στο ερώτημα γιατί φέρνει η κυβέρνηση την πρόταση του ΚΚΕ ως χρήσιμη στο δημόσιο διάλογο, όπως είπε η κ. Πρόεδρος της Επιτροπής- παρά το γεγονός ότι η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ την χαρακτήρισαν ουτοπιστική. Ας δούμε αλήθεια πόσο σοβαρή είναι η πρόταση του ΚΚΕ.

Η πρόταση νόμου που συζητάμε σήμερα έχει τίτλο «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» Και ποια είναι σήμερα σύμφωνα με την παρούσα πρόταση νόμου η λαϊκή οικογένεια; Έτσι για να γελάσουμε και λίγο. Αν έχει δυο παιδιά είναι τα 50.000 ευρώ ετησίως. Δηλαδή 4.166 ευρώ μηνιαίως. Αυτή είναι σύμφωνα με την παρούσα πρόταση νόμου η λαϊκή οικογένεια στην Ελλάδα. Τα σχόλια περιττεύουν...

Περαιτέρω η πρόταση νόμου προβλέπει τη διαγραφή όλων των τόκων- κάθε είδους-, όλων των δανείων - στεγαστικών, καταναλωτικών και πιστωτικές κάρτες - και από αυτό που θα μείνει θα διαγραφεί το 50%. Και όλα αυτά πρέπει να συμβούν σε αυτόν που βγάζει 500 ευρώ το μήνα ή και τίποτα και κατά τον ίδιο τρόπο και σ' αυτόν που βγάζει 4.166 ευρώ το μήνα. Τα σχόλια περιττεύουν ξανά...

Λέει κι άλλα πολλά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθώ περαιτέρω με την πρόταση.

Μένει, λοιπόν, το ερώτημα: Γιατί ο Υπουργός αναστατώνει ολόκληρη Βουλή, γιατί χαραμίζει τον χρόνο 300 βουλευτών για μια πρόταση που ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας και που τίποτα δεν πρόκειται να προσδώσει στην επίλυση του ζητήματος; Και το πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος των βουλευτών βέβαια όσο ο ευτελισμός των θεσμών. Όλων των θεσμών. Στο κάτω κάτω αν ήθελε ο Υπουργός να προκαλέσει μια συζήτηση για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας μπορούσε να το κάνει μόνος του, δεν χρειαζόταν την ανεκδιήγητη πρόταση του ΚΚΕ.

Η αλήθεια είναι πως αυτή η κίνηση εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Ο πρώτος είναι να πει η κυβέρνηση ευχαριστώ στο ΚΚΕ, γιατί θα ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους στον εκλογικό νόμο και ο άλλος είναι να δείξει πως μια «αριστερή» κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση στη βουλή προτάσεις που έχουν να κάνουν με την φτωχολογιά....των 4.166,00 ευρώ μηνιαίως, γι’ αυτήν την φτωχολογιά μιλάμε. Γιατί όσον αφορά την κανονική φτωχολογιά - αυτή της ανεργίας ή των 400 και 500 ευρώ - βλέπουμε πόσο νοιάζεται η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση που έχει οδηγήσει στη μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων πολιτών, που φόρτωσε στην πλάτη του ελληνικού λαού 86 δις με την περήφανη διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη, που έχει οδηγήσει σε νέα ύφεση την ελληνική οικονομία για το 2015 και 2016, που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που παραδίδει τα δάνεια των πολιτών σε κερδοσκοπικά funds, που έκοψε το ΕΚΑΣ και μας λέει ξεδιάντροπα πως έτσι θα γινόταν από την πρώτη στιγμή, που έχει εξοντώσει με τη λιτότητα και τη φορολογία πολίτες και επιχειρήσεις, που έταζε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τώρα ξεδιάντροπα δηλώνει ότι μπορεί να χρειαστεί να καταβληθεί σε 4 δόσεις, αυτά έφερε η κυβέρνηση για την πραγματική λαϊκή οικογένεια.

Όλο αυτό λοιπόν είναι ένα αλισβερίσι. Μια θεατρική παράσταση. Με θέατρο το κοινοβούλιο. Ψηφίστε εσείς το μπόνους και εμείς θα σας παραδώσουμε την ολομέλεια μια μέρα να κάνετε «το κομμάτι σας».

Μόνο που όλο αυτό το θεατρικό δρώμενο γίνεται στην πλάτη του Ελληνικού λαού. Δεν διστάζετε προκειμένου να πραγματοποιήσετε τις μικροπολιτικές σας σκοπιμότητες να παίξετε με την αγωνία και τον πόνο εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, που βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους και φοβούνται για τα σπίτια τους. Τους πλασάρετε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», αδιαφορώντας για τις πραγματικές τους ανάγκες. Χτίζετε πάνω στην απόγνωση του κόσμου το πολιτικό σας μέλλον. Ντροπή σας.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης η πολιτική σας αποτελεί την επιτομή του λαϊκισμού και η αλήθεια είναι πως σε αυτό είστε άπαιχτοι.

Τη στιγμή που βρίσκεστε στο αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων για τα «κόκκινα» δάνεια - με μέρος αυτών να προβλέπεται ότι θα αποδοθούν στα funds που καταγγέλλατε προ λίγων μηνών μόνο-, φέρνετε προς συζήτηση διατάξεις που αναφέρονται σε μια άλλη πραγματικότητα, σε έναν άλλο κόσμο. Πόσο εμπαιγμός πια;

Ολοκληρώνω λέγοντας τούτο: Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να απέχουν από αυτό το σημερινό «καραγκιοζιλίκι» και όχι να συμμετέχουν νομιμοποιώντας μια διαδικασία τόσο παράνομη όσο και γελοία επί της ουσίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι συμμέτοχοι αυτού του ευτελισμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και το ΠΟΤΑΜΙ αν παρέμεινε στην αίθουσα είναι μόνο για να καταγγείλει αυτή τη «φαρσοκωμωδία» μιας και κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν βλέπουμε να το κάνει.

Σας ευχαριστώ.

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας

Σχετικά