8 Ιουλίου, 2015

Η Κυβέρνηση να ενημερώσει για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει την επόμενη 5ετία, με βάση τη Συμφωνία Αμυντικού Υλικού με τη Ρωσία

Παρέμβαση του βουλευτή Δράμας, κ. Κυριάκου Χαρακίδη, στη Βουλή κατά την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Αμυντικού Υλικού».

Ο βουλευτής Δράμας του Ποταμιού, κ. Κυριάκος Χαρακίδης στην παρέμβασή του στη Βουλή, κατά την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Αμυντικού Υλικού» τόνισε τα εξής:

1) Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή, ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει για την επόμενη 5ετία, με βάση τη Συμφωνία και ποιο είναι το ποσό της δαπάνης, με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

2) Το ερώτημα που τίθεται είναι αν έχει γίνει κάποια αναλυτική και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων για την επόμενη 5ετία, δηλαδή, αυτή η Συμφωνία περιλαμβάνεται σαφέστατα στο πλαίσιο των προμηθειών της επόμενης 5ετίας.

3) Ένα επιπλέον ζήτημα είναι εάν διακριτικά ή αδιάκριτα έχει μπει το θέμα στις τελευταίες συζητήσεις που έχει η χώρα μας με τη Ρωσία, ενόψει και της οποιασδήποτε υποτιθέμενης οικονομικής βοήθειας από την πλευρά της Ρωσίας, είτε και του υπό διαπραγμάτευση αγωγού, ο οποίος θα περάσει μέσα από τη χώρα μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ: Το νομοσχέδιο προσδιορίζει τις γενικές γραμμές, αρχές και διαδικασίες υλοποίησης μιας συμφωνίας στις προμήθειες αμυντικού υλικού. Είναι πενταετούς διάρκειας και προφανώς θα ακολουθήσουν επιμέρους συμβάσεις με κατασκευαστικές εταιρείες και βιομηχανίες της Ρωσίας.

Η Κυβέρνηση όμως, θα πρέπει να πείσει τη Βουλή, ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει για την επόμενη 5ετία, με βάση τη Συμφωνία και ποιο είναι το ποσό της δαπάνης, με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Δηλαδή, δεν μπορεί μια Συμφωνία-πλαίσιο, να μην έχει είτε σε ποσότητα είτε σε ποσό, ένα πλαφόν προς τα επάνω.
Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι εάν έχει γίνει κάποια αναλυτική και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων για την επόμενη 5ετία, δηλαδή, αυτή η Συμφωνία περιλαμβάνεται σαφέστατα στο πλαίσιο των προμηθειών της επόμενης 5ετίας και αν αυτό έχει προσδιοριστεί τουλάχιστον σε έναν βαθμό το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει.

Επίσης, θέλω να ρωτήσω, ποιες ανάλογες συμφωνίες υπάρχουν με άλλα κράτη ώστε συγκριτικά το αμυντικό υλικό, το οποίο θα συμπεριληφθεί μέσα σ’ αυτή τη Συμφωνία – πλαίσιο, θα μπορεί να αγοραστεί με βάση το νόμο της ανταγωνιστικότητας. Και δεν μιλώ, αν ένα αμυντικό σύστημα είναι αποκλειστικά ρωσικής προέλευσης και άρα, πρέπει αποκλειστικά να προμηθευτούμε κάποια υλικά αναλώσιμα από εκεί, αλλά σε άλλα είδη. Και το λέω αυτό, επειδή δεν αναφέρονται πουθενά τα είδη που θα περιλαμβάνουν αυτή η Συμφωνία. Γιατί, εάν λέει ότι θα περιλαμβάνει σφαίρες, πουλάνε πολλοί ίδιου διαμετρήματος. Εάν λέμε ότι αφορά το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, τότε εκεί μιλάμε και για ανταλλακτικά, τα οποία αποκλειστικά είμαστε υποχρεωμένοι να τα πάρουμε από εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μην είναι η Συμφωνία τόσο ασαφής και απροσδιόριστη. Θα πρέπει τουλάχιστον σε ένα βαθμό να είναι, παρότι το επαναλαμβάνω κι εγώ, ότι είναι Συμφωνία – Πλαίσιο και μπορεί να έχει ένα χαρακτήρα ευρύτερο, αλλά, θα πρέπει τουλάχιστον να δίνονται κάποια στοιχεία, ει δυνατόν στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου να δοθούν αυτά τα στοιχεία.

Το τελευταίο που θέλω να ρωτήσω είναι, εάν διακριτικά ή αδιάκριτα έχει μπει το θέμα στις τελευταίες συζητήσεις που έχει η χώρα μας με τη Ρωσία. Ενόψει και της οποιασδήποτε υποτιθέμενης οικονομικής βοήθειας από την πλευρά της Ρωσίας, είτε και του αγωγού, τον οποίο σχεδιάζετε να περάσει μέσα από τη χώρα μας, εάν έχει μπει αυτή η εκκρεμής συμφωνία στις συζητήσεις αυτές και απαιτήθηκε από τη ρωσική πλευρά, να υπογραφεί τελικά και στη συνέχεια να εφαρμοστεί. Ευχαριστώ.

*O Κυριάκος Χαρακίδης είναι βουλευτής Δράμας

9 Ιουλίου 2015