20 Οκτωβρίου, 2016

Η κυβέρνηση επιδεικνύει καθεστωτική, παρακρατική συμπεριφορά

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Στο Blue Sky εμφανίστηκε χτες ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου Παναγιώτης Καρκατσούλης. Αναφερόμενος σε όσα παρατηρούμε να συμβαίνουν σχετικά με τις προσπάθειες παρέμβασης στη δικαιοσύνη είπε: Μέχρι χθες είχαμε ένα τεράστιο θέμα με την αδειοδότηση των καναλιών όπου υπήρχαν ένθεν και ένθεν απόψεις και διαξιφισμοί. Μέχρι εκεί θεμιτό. Όμως πλέον έχουμε πάει αλλού: είναι παρακρατική συμπεριφορά αυτό το οποίο ζούμε. Σήμερα προσπαθεί η κυβέρνηση όπως όπως να μαζέψει αυτά που έκανε χτες. Χτες, ο απίθανος (επιεικώς) υπουργός δικαιοσύνης διέταξε να γίνει έρευνα στοχοποιώντας έναν από τους αρτιότερους – κατά κοινή ομολογία του νομικού κόσμου – δικαστές, και σήμερα ο ίδιος υπουργός λέει ότι πρέπει να ψάξουμε πως έγινε αυτή η διαροή στην οποία στήριξε την εντολή του για πειθαρχική έρευνα. Δηλαδή ακυρώνει τον εαυτό του μέσα σε μια μέρα κάτω από τη γενική κατακραυγή.

Οι ευθύνες είναι βαρύτατες και δεν υπάρχει στα χρόνια της μεταπολίτευσης, εξ όσων γνωρίζω, άλλο τέτοιο περιστατικό ελεεινής στοχοποίησης ανώτατου δικαστή. Αυτό που παρατηρούμε να συμβαίνει είναι ο ορισμός του εκβιασμού. Παρόλα αυτά, είμαι πεισμένος ότι το Δικαστήριο τιμώντας την ιστορία και την παράδοσή του θα βρει τον δρόμο και θα κάνει αυτό που έκανε πάντα: θα αποφασίσει με κριτήριο το Σύνταγμα και τους νόμους κι όχι τις πιέσεις που προσπαθούν κάποιοι να ασκήσουν.

Το Ποτάμι πρώτο ζήτησε από την κυβέρνηση να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ και μετά να προχωρήσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ. Την πρόταση υιοθέτησαν οι πάντες πλην της κυβέρνησης η οποία εμμένει στα λάθη της. Άρα όλη η συμπεριφορά της κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα της αδειοδότησης και ανεξάρτητης αρχής είναι προσχηματική: είναι μια συμπεριφορά που δείχνει ότι τώρα «έχει μπλέξει με αυτή την ιστορία» και προσπαθεί όπως όπως να βγει από αυτή, κάνοντας – στην καλύτερη περίπτωση – την μια γκάφα πίσω από την άλλη.

Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει τώρα είναι να σταματήσουν αυτού του τύπου οι μεθοδεύσεις, να σταματήσει αυτή η πρακτική σε βάρος του δικαστηρίου, είπε κλείνοντας ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Δείτε το βίντεο:

*Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου