Copy the snippet below and paste it in between the tags of the pages(s) you'd like to track, right after the global site tag.
8 Αυγούστου, 2016

«Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που τη στήριξαν»

Ιάσονας Φωτήλας

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα

1. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις σύντομα;
Όλα τα σενάρια είναι πιθανά κυρία Γιαννούλη. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα ή αδυναμία της κυβέρνησης να επιτύχει τη συλλογή των δυσβάστακτων φόρων που έχει επιβάλει και τον συναρτώμενο σε περίπτωση αποτυχίας «κόφτη» δαπανών που έχει ψηφίσει.
Εκείνο όμως που είναι σίγουρο, και δεν το λένε πια μόνο οι δημοσκοπήσεις, είναι πως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που την στήριξαν ελπίζοντας σε μία καλύτερη διακυβέρνηση. Αντ’ αυτής βλέπουν το αντίθετο: μείωση μισθών και συντάξεων (και νέες θα έλθουν το φθινόπωρο), υπεροφορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών, στήριξη νέων διαπλεκόμενων επιχειρηματιών και ταυτόχρονη ασυλία σε αντιεξουσιαστικές ομάδες ή ανοιχτή στήριξή τους ακόμα και από Υπουργούς. Με δεδομένα τα παραπάνω και την αμετροεπή ιδεοληψία και αρτηριοσκληρωτική στάση της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θεωρώ ότι εντέλει δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία.

2. Ποια είναι η άποψή σας για την κυβερνητική πρόταση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας;
Όπως είπα και πιο πριν η κυβέρνηση, εκτός από την αγωνία για παράταση της εξουσίας της, δεν έχει κανένα ορατό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας. Αρκείται σε συνεχείς διακηρύξεις για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος ενώ αφήνει άθικτες τις διάχυτες αντιπαραγωγικές-ανορθολογικές ιδεολογίες και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κρίση.
Έτσι καταφεύγει σε «πιρουέτες» με τις προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση. Η διατύπωση τους ήταν πομπώδης και πανηγυρική. Εκτός όμως από τις ώριμες και αποδεκτές απ’ όλους θέσεις για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και την αλλαγή των διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών, όλες οι άλλες είναι άνευ ουσίας.
Απουσιάζει κάποια πρόταση για μη κυβερνητική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η πρόβλεψη για ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, ενώ είναι εμφανέστατη η αμήχανη υποχώρηση στο ζήτημα του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας. Αντί δε να απλοποιήσει τη διαδικασία, την κάνει πιο περίπλοκη με την ενδεχόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και με τον συνακόλουθο κίνδυνο δυαρχίας.
Τέτοιες προτάσεις όμως είναι αχρείαστες αυτή τη στιγμή. Θέλω να τονίσω επιπλέον ότι πιθανή εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, σε συνδυασμό με αύξηση των αρμοδιοτήτων του, συνιστά αλλαγή του πολιτεύματος πράγμα το οποίο, από το ίδιο το Σύνταγμα, όχι μόνο δεν προβλέπεται αλλά απαγορεύεται. Στη νεώτερη ελληνική ιστορία κ.Γιαννούλη συντελέστηκαν αρκετές φορές αλλαγές του πολιτεύματος ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΤΡΟΠΗ.

3. Συμφωνείτε με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση;
Πρόκειται για «συνταγματικό λαϊκισμό» της κυβέρνησης η καθιέρωση δημοψηφισμάτων και μέσω αυτής η κολακεία του λαού για την δήθεν εφαρμογή αμεσοδημοκρατικών θεσμών. Παραβλέπουν όμως ότι έτσι το πολιτικό σύστημα είναι ευάλωτο στην πίεση πλειοψηφικών συντηρητικών αντιλήψεων. Για να γίνουν αντιληπτοί οι κίνδυνοι από υιοθέτηση μίας τέτοιας αντίληψης ο κ. Ερντογάν θέλει να καταφύγει στη γείτονα Τουρκία σε δημοψήφισμα για την επιστροφή της θανατικής ποινής ενισχυμένος από τη συγκυρία!!! Για φανταστείτε να συγκεντρωθούν υπογραφές για ανάλογο θέμα στη χώρα μας από πολίτες ποιες θα είναι οι συνέπειες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

4. Αμέσως μετά την εκλογή του νέου αρχηγού στη ΝΔ μιλήσατε με πολύ θετικά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και προεκλογικά με τη ΝΔ, στο πλαίσιο ενός εκσυγχρονιστικού, μεταρρυθμιστικού μετώπου;
Αυτό που εγώ έχω ανοιχτά προτείνει είναι το Ποτάμι να διατηρήσει την αυτονομία του και ταυτόχρονα να αναζητήσει προγραμματικές συγκλίσεις, που δεδομένα υπάρχουν, και, αφού καταγραφούν, να συμφωνηθούν με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε μετεκλογικά πιθανόν να μπορέσουν να συνεργαστούν τα δύο κόμματα εφόσον υπάρχει διάθεση, έτι δε περισσότερο εφόσον η βούληση του ελληνικού λαού οδηγήσει αναγκαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

5. Αισθάνεστε ποιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τη Φώφη Γεννηματά;
Κυρία Γιαννούλη εγώ προσωπικά, και για ιστορικούς λόγους, δυνητικά, θα αισθανόμουν καλύτερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και κοντά στην κ. Γεννηματά αλλά αυτό το θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με προσωπικά συναισθήματα.
Είναι προφανές πως από τη θέση που πήρα μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ εκτιμώ πως στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται περισσότερες ελπίδες για μια ουσιαστική και βαθειά μεταρρυθμιστική πορεία που η χώρα έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Εκτιμώ ιδιαιτέρως την κ. Γεννηματά αλλά παρόλα αυτά κάποιες τοποθετήσεις σε μείζονα θέματα τον τελευταίο καιρό (βλέπε εκλογικός νόμος, μεταρρυθμίσεις-ιδιωτικοποιήσεις) με κάνουν να είμαι λίγο περισσότερο σκεπτικός αν το Πασόκ ενστερνίζεται πραγματικά την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.

6. Πιστεύετε ότι μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα για ενωμένη κεντροαριστερά;
Για να προχωρήσει και να έχει επιτυχή κατάληξη οποιοδήποτε εγχείρημα στον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς πρέπει να να προκύπτει ως αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν. Το κοινό πόρισμα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που βγήκε στη δημοσιότητα είναι σε θετική κατεύθυνση μεν δεν απαντάει όμως με ποιον επικεφαλής. Βλέπω επιπλέον αναπαλαίωση προσώπων, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη η ανανέωση, και δεν απαντάται το κρίσιμο ερώτημα με ποιον θα συνεργαστούμε μετεκλογικά τουλάχιστον σε περίπτωση που χρειαστεί. Κακά τα ψέματα κ. Γιαννούλη στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αυτές εάν προκηρυχθούν, το δίλλημα θα είναι, όπως φαίνεται, μεταξύ της συνέχισης αυτής της αδιέξοδης πολιτικής των κ.Τσίπρα Καμμένου ή της ριζικής αλλαγής της. Και σε αυτό πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση.

7. Μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που απειλεί με αποχώρηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό, φοβάστε ότι μπορεί να έχουμε αυξημένες μεταναστευτικές ροές; Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;
Οι εξελίξεις είναι όντως ανησυχητικές. Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες & μετανάστες και ο κ. Ερντογάν εξαπολύει όλο και πιο συχνά απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν.
Γίνεται σαφές, πως η Ελλάδα ως χώρα εισόδου των προσφυγικών ροών κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή του διεθνούς προβλήματος του προσφυγικού – μεταναστευτικού με δραματικές συνέπειες, στην περίπτωση που η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ναυαγήσει. Γι αυτό χρειάζεται ένα προληπτικό έκτακτο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των ορατών κινδύνων ταυτόχρονη πίεση και προς τον κ.Γιούνκερ και προς τον κ.Ερντογάν ώστε να τηρηθεί η εύθραυστη συμφωνία.

8. Πως σχολιάζετε τη διγλωσσία που υπάρχει στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των καταλήψεων δημοσίων κτηρίων;
Το κλείσιμο του ματιού μιας σειράς υπουργών και στελεχών του Σύριζα προς την ανομία και τους αντιεξουσιαστών είναι το τελευταίο ιδεολογικό, πολιτικό άλλοθί τους. Αφού δέχτηκαν τα πάντα, αφού υπέγραψαν το τρίτο πιο άδικο δικό τους Μνημόνιο, αφού αλλάξανε ένα δημοψήφισμα που άλλα κάνανε από αυτά που υποσχέθηκαν,αφού προσπαθούν να δικαιολογήσουν εκατοντάδες ψέματα βάθους πενταετίας τώρα πρέπει να δείξουν κάποια επαναστατικότητα. Ίσως θεωρούν ότι το να φλερτάρουν με καταλήψεις και τραμπουκισμούς τους κάνει να εμφανίζονται και ολίγον αριστεροί. Πόσο γελασμένοι είναι όμως…
Αν κάτι έχει αξία απ’ όλη αυτή την κατάσταση, είναι η αποκάλυψη του περιθωριακού χαρακτήρα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διοικητική αδυναμία σε συνδυασμό με μία απίστευτη ιδεοληψία. Με ολίγον όμως αταξία και καταλήψεις και πολύ μνημόνιο, πολλές μειώσεις στους συνταξιούχους, καταστροφή της οικονομίας, διεύρυνσης της φτώχειας, πολύ λαϊκισμό και άφθονα ψέματα, δεν οδηγείσαι πουθενά. Τα ξέρει αυτά ο κ.Τσίπρας και για αυτό προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με την αλλαγής ατζέντας.

* Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com