1 Σεπτέμβριος, 2016

«Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ακόμα πιο θολό και μονοπωλιακό»

Κώστας Μπαργιώτας

«Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν παρεμβαίνει σε ένα κακό προηγούμενο, αλλά δημιουργεί ένα τοπίο ακόμη πιο θολό και μονοπωλιακό και η διαπλοκή των πολιτικών και των καναλιών, ενισχύεται αντί να πολεμιέται. Μπορεί από το 1989 και μετά η κατάσταση να εξελίχθηκε με πολλές αντιφάσεις και πολλά προβλήματα, με το βασικό να είναι οι περίφημες τριγωνικές σχέσεις και συναλλαγές μεταξύ των πολιτικών, τραπεζιτών και καναλαρχών, δεν φαίνεται όμως αυτό να αλλάζει τώρα. Η δημιουργία ολιγοπωλίων και οι αδιαφανείς διαδικασίες κάνουν ακριβώς το αντίθετο, μεγεθύνουν τις σχέσεις αυτές», τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, σε συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».

Σχολιάζοντας τις διαχρονικές απαιτήσεις του κόσμου της Αριστεράς για πολυφωνία και ανεξαρτησία της κρατικής τότε ΕΡΤ από τον εκάστοτε υπουργό, σχολίασε ότι «αυτή τη στιγμή τόσο η ΕΡΤ, όσο και τα ιδιωτικά κανάλια υπάγονται στη δικαιοδοσία του ίδιου προσώπου και γίνεται αυτό ακριβώς που παραδοσιακά κατήγγελλε η Αριστερά ζητώντας υπερκομματικό έλεγχο των ΜΜΕ. Η ίδια η Αριστερά, που αγωνίστηκε για την δημιουργία ανεξάρτητων αρχών όπως το ΕΣΡ, σήμερα υπονομεύει ένα θεσμικό καθεστώς που ήταν ατελές και δεν λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια. Αντί όμως να ενισχυθεί η λειτουργία και ο ρυθμιστικός του ρόλος στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα με κύριο στόχο τη διασφάλιση της πολυφωνίας, ουσιαστικά πάμε ένα βήμα πίσω». Ο κ. Μπαργιώτας τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη όταν ξανανοίξει το θέμα της λειτουργίας του τηλεοπτικού τοπίου και «να διασφαλιστεί η πολυφωνία και ένα ανοιχτό πλαίσιο στο οποίο να μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Νομιμότητα, κατάργηση των τριγωνικών σχέσεων, διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται και λειτουργούν τα κανάλια και ταυτόχρονα διασφάλιση της δυνατότητας της ελευθερίας του λόγου και της Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, μετά τα capital controls, την συμφωνία, το δημοψήφισμα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση μέσα σε αυτό το κλίμα, δυσκολεύεται πάρα πολύ να βρει έναν ρυθμό και μια ισορροπία έχοντας υιοθετήσει πολιτικές για τις οποίες, ούτε πολιτικά, ούτε ιδεολογικά και ούτε καν οργανωτικά δεν ήταν προετοιμασμένη να τα αντιμετωπίσει. Χρειάζεται ένα καινούριο αφήγημα για να ξεφύγουμε από αυτή τη κατάσταση κι αυτό δεν ακούγεται από πουθενά. Χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις και η καλλιέργεια ενός συναινετικού κλίματος, το οποίο δυστυχώς δεν καλλιεργείται από καμία πλευρά. Υπάρχει, αντιθέτως, η καλλιέργεια ενός διχαστικού κλίματος και ενός κλίματος διπολισμού το οποίο δεν οδηγεί πουθενά. Υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν από ένα μόνο κόμμα».

Δείτε απόσπασμα της εκπομπής:

* Ο Κώστας Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας

Σχετικά