15 Ιούνιος, 2015

Η κυβέρνηση δε μπορεί να προτείνει συμφωνία που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο

Χάρης Θεοχάρης

Ακόμη και αν αφήσει κάποιος στην άκρη την προφανή προχειρότητα με την οποία ετοιμάζει τις προτάσεις της η Ελληνική Κυβέρνηση (τελευταίο κρούσμα η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις που επιβάλλεται σε όσες έχουν κέρδη πάνω από 1 εκ. αντί 5εκ. και φέρνει τα μισά έσοδα δηλαδή 600 εκ. αντί 1,1 δις), κάθε καλόπροαίρετος κριτής των μέτρων που προτείνονται πρέπει να απελπίζεται για το μέλλον της χώρας μας.

Η κυβέρνηση - είναι φανερό πια - δεν είναι σε θέση να προτείνει μια συμφωνία που θα μπορέσει να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Η συμφωνία αυτή θα έπρεπε να βοηθάει την επιχειρηματικότητα μειώνοντας βάρη και αυξάνοντας την ευελιξία. Ακόμη και όταν δημοσιονομικοί λόγοι επιβάλλουν την αύξηση της φορολογίας, αυτή θα έπρεπε να συμπληρώνεται από ελάφρυνση της γραφειοκρατίας για να σημαδοτεί μείωση κόστους προς τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση - είναι οδυνηρό πια - ξέρει μόνο να φορολογεί, ώστε να διατηρήσει προνόμια σε μια θνησιγενή μάχη χαρακωμάτων. Τηρώντας τη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης μέχρι κεραίας, ελπίζει να γλυτώσει μερικά εκατομμύρια μέτρων αλλά κλείνει κάθε τρύπα με οριζόντια, πρόχειρη, προκρούστεια λογική. Ακόμη και στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος αποδέχτηκε το 1% των εταίρων αποδεικνύοντας πως όταν πηγαίνεις απροετοίμαστος στη διαπραγμάτευση, δε μπορείς να πετύχεις τίποτε.

- Το Ποτάμι λέει όχι στην αύξηση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και στην έκτακτη εισφορά τους. Οι φόροι αυτοί θα φέρουν μεγαλύτερη ύφεση από τις προτάσεις των εταίρων.
- Το Ποτάμι προτείνει εξορθολογισμό του ΦΠΑ με δύο συντελεστές (19,5% και 9%) και απαλλαγή για τις επιχειρήσεις κάτω των €30.000.
- Το Ποτάμι λέει όχι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, όχι μόνο τον περιορισμό τους.
- Το Ποτάμι προτείνει την άμεση ενεργοποίηση σχεδίου ενοποίησης εισφορών με φόρους για τη μείωση της γραφειοκρατίας, του βάρους των μικρομεσαίων και την πάταξη της μαύρης εργασίας.

Οι πολίτες παρακολουθούν τους φόρους να αυξάνονται με κάθε νέα κυβερνητική πρόταση και έχουν φτάσει να αναρωτιούνται αν στον επόμενο γύρω διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα προτείνει έκτακτη εισφορά και στις ζημιογόνες επιχειρήσεις.

Αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει πως να δημιουργήσει μία θέση εργασίας. Αυτό είναι κρίμα.

Αυτή η κυβέρνηση εξαφανίζει τις θέσεις εργασίας κατά χιλιάδες. Αυτό είναι έγκλημα.

Χάρης Θεοχάρης
Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Β' Αθήνας

15 Ιουνίου 2015