8 Σεπτέμβριος, 2016

«Η κυβέρνηση χτίζει κομματικό κράτος και αδιαφορεί για την οικονομία»

Ποτάμι

Συνέντευξη στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου

«Κάποτε λέγαμε ότι τα νούμερα πάνε καλά αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν. Στη σημερινή Ελλάδα υποφέρουν και τα νούμερα και οι άνθρωποι. Η οικονομία έχει καταρρεύσει, η ανεργία και η μαύρη εργασία είναι στα ύψη και η κυβέρνηση νοιάζεται μόνο να διορίσει φίλους, να διαλύσει τα πανεπιστήμια, να φτιάξει κανάλια. Δεν ενδιαφέρεται για την οικονομία» δήλωσε o Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός της διαλυμένης οικονομίας, επανέλαβε ότι η λύση είναι οι λιγότεροι φόροι – οι λιγότερες δαπάνες. «Εμείς τολμάμε και προτείνουμε συγκεκριμένες περικοπές στο δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι πρέπει να κρατήσουμε τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα. «Σήμερα όλοι προσπαθούν να διαφύγουν στο εξωτερικό και αυτό είναι ο θάνατος της οικονομίας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παράλληλα αποκάλυψε ότι μέσα στις επόμενες μέρες το Ποτάμι θα παρουσιάσει στοιχεία για τη διόγκωση του κομματικού κράτους από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λέγοντας: «Ζητήσαμε από τα Υπουργεία να μας γνωστοποιήσουν τί πρόσθετο πολιτικό προσωπικό υπηρετεί σε αυτά και τα στοιχεία είναι τραγικά. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να ενισχύσει το κομματικό κράτος και όχι να λύσει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο διάλογο για τη δημιουργία ενός «νέου Κινήματος», ανέφερε ότι όντως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση με την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της διακυβέρνησης, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς, αντιθέτως, δεν βλέπουμε κανένα περιθώριο συνεργασίας με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν διαλύσει τη χώρα», είπε και ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν θα συμμετάσχει σε μια οικουμενική Κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την ως «μια Κυβέρνηση "σούπα"». Παράλληλα αναρωτήθηκε τί νόημα θα είχε η παρουσία των μικρότερων κομμάτων αν μπορούσαν να συμφωνήσουν και να συγκυβερνήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Επικεφαλής του Κινήματος ερωτώμενος για το αν τέλειωσε το εγχείρημα του νέου φορέα απάντησε αρνητικά και ανέφερε: «Εμείς προτείνουμε να γίνει συνέντευξη Τύπου Θεοδωράκη – Γεννηματά στις 20 του μήνα και να ξεκινήσουμε έτσι τις διαδικασίες για την εκλογή του αρχηγού». «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λέει ‘’εμείς είμαστε οι μεγάλοι, δημοσκοπικά, ελάτε υπό τη σκέπη μας’’. Εμείς, και μαζί όλοι οι σύμμαχοι μας, λέμε να κάνουμε κάτι από την αρχή. Δεν θα πάμε σε ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει, και όλοι ξέρουμε τα καλά και τα κακά του». Τόνισε, δε, ότι το Ποτάμι παραμένει «παρών» στο διάλογο και επανέλαβε ότι η πρόταση του Κινήματος περιλαμβάνει όλους αυτούς που υποστηρίζουν τις μεγάλες αλλαγές, από την Δράση μέχρι τη ΔΗΜΑΡ, «όσους δηλαδή πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να έχει μια 3η λύση» όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου αναφορικά με τη δημοπράτηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών ανέφερε: «Είναι ντροπή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς να λέει ότι «μόνο με το πορτοφόλι παίρνεις ένα κανάλι». Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα μονοπώλιο με τέσσερα μόνο κανάλια, κάτι που είναι αντίθετο με το Σύνταγμα και τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Στη συνέχεια -αναφερόμενος στα χρήματα τα οποία η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι εξοικονόμησε από τις τηλεοπτικές άδειες- δήλωσε επιφυλακτικός για το ποσό που θα εισπραχθεί τελικά σε βάθος τριετίας, τονίζοντας ότι «πάντως μέχρι σήμερα ό,τι χρήματα εξοικονομούμε πάνε στους "Καρανίκες" τους».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι θα πρέπει να ελεγχθεί αν τα ποσά που είπαν ότι θα διαθέσουν οι 4 πλειοδότες καλύπτονται από το πόθεν έσχες τους. «Έχουν όλοι τη δυνατότητα να διαθέσουν αυτά τα 50 – 60 – 70 εκατομμύρια;» αναρωτήθηκε, τονίζοντας: «Δεν μας αρκεί το πόθεν έσχες τους να καλύπτει μόνο την πρώτη δόση – όπως λέει η κυβέρνηση - γιατί αυτό σημαίνει ‘’δεν έχω όλα τα λεφτά...’’. Έτσι θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο δανείων, πράγμα που έχουμε ζήσει και στο παρελθόν».

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

 

Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

Για την κατάσταση της οικονομίας και με αφορμή την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ:

«Κάποτε λέγαμε ότι τα νούμερα πάνε καλά αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν. ​Στην περίπτωσή μας, αυτό το φθινόπωρο, και τα δυο είναι αρνητικά. Τα ουσιαστικά στοιχεία της οικονομίας είναι αρνητικά και βέβαια δίπλα μας βλέπουμε ανθρώπους να υποφέρουν συνεχώς. Μιλώ για την παραοικονομία, μιλώ για την απλήρωτη εργασία, μιλώ για τη μεγάλη ανεργία που επικρατεί. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι αδιέξοδος. Εμείς θα προσπαθήσουμε στη Θεσσαλονίκη να πούμε κάποιες προτάσεις, όπως κάνουμε κάθε φορά, αλλά φοβάμαι ότι έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που νοιάζεται για άλλα. Δεν νοιάζεται για την οικονομία, αλλά νοιάζεται να φτιάξει τα κανάλια της, να διορίσει τους φίλους της, να βάλει κάποιους φραγμούς στην ενημέρωση με ποικίλους τρόπους, να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Τέλος πάντων το μέλημά της δεν είναι η οικονομία και αυτό είναι το λυπηρό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Για το ενδεχόμενο μιας οικουμενικής κυβέρνησης ή μιας «κυβέρνησης ευρωπαϊκής που θα συμμετέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα» που ήταν η πρόταση της Φώφης Γεννηματά:

«Εάν μετέχουν τα δυο μεγάλα κόμματα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, τί αξία έχει η δική μας συμμετοχή; Αν είχε επιτευχθεί αυτό δεν υπήρχε λόγος να υπάρχουν άλλα κόμματα. Εδώ υπάρχει μια αδυναμία συνεννόησης των δυο μεγάλων κομμάτων αλλά υπάρχει και ένα ουσιαστικό πρόβλημα. Ότι ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος παραμένει βαθιά λαϊκίστικο. Δεν θέλει να δει τις επιταγές της Ευρώπης, δεν θέλει όμως και να αλλάξει την πολιτική των τελευταίων ετών, την πολιτική των μνημονίων με μια δυνατή, εθνική, πατριωτική πολιτική, της οποίας ο άξονας θα πρέπει να είναι "λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, περικοπές από το δημόσιο".»

Για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η πραγματική οικονομία:

«Εμείς τολμάμε και το λέμε. Δεν μπορεί να είναι η ιερή αγελάδα το δημόσιο που δεν μπορεί να την αγγίξει κανείς. Πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες στο δημόσιο, πρέπει να μειώσουμε έτσι τους φόρους για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις στη χώρα. Αυτό που γίνεται σήμερα, που όλες οι επιχειρήσεις –μικρές ή μεγάλες- προσπαθούν να διαφύγουν στο εξωτερικό -στη Βουλγαρία και στην καλύτερη περίπτωση στην Κύπρο- είναι ο θάνατος της ελληνικής οικονομίας. Δεν θα το αντέξουμε. Εάν δεν δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους, μειώνοντας τις δαπάνες δε θα βελτιωθεί η κατάσταση. Όπως ξέρετε πριν από λίγο καιρό πήραμε μια πρωτοβουλία και απευθυνθήκαμε σε όλα τα υπουργεία να μας πουν τί πρόσθετο δυναμικό έχουν σε θέσεις πολιτικές, δηλαδή στα πολιτικά γραφεία των υπουργών, στις γενικές γραμματείες κλπ. Δυστυχώς, τα στοιχεία δεν μπορώ να τα παρουσιάσω τώρα, γιατί έχω σκοπό να τα παρουσιάσω συνολικά στη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι τραγικά. Αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να ενισχύσει τον κομματικό μηχανισμό της στο δημόσιο. Στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στα υπουργεία, σχεδόν παντού γίνονται πρόσθετοι διορισμοί. Αυξάνουν τις δαπάνες μόνο και μόνο για να έχουν ανθρώπους να τους γράφουν κείμενα, να κάνουν επικοινωνία και, βέβαια, δεν βλέπουν τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας. Πάντως, όσον αφορά τα στοιχεία που σας ανέφερα, έχουμε απαντήσεις από τα περισσότερα υπουργεία και από το γραφείο του Πρωθυπουργού και θα τα πούμε στη Θεσσαλονίκη».

Για τη δημιουργία ενός νέου Κινήματος:

«Είναι σαφές ότι υπάρχει μια πολιτική διαφορά με την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί λένε: να δούμε πως θα συνεννοηθούμε και με το ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Δημοκρατία, να κάνουμε κάτι. Εμείς λέμε το εξής: ότι αυτή τη στιγμή, με αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σ΄ αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τα διαλύουν όλα. Υπάρχει μια καταστροφική πολιτική. Εμείς δεν δεσμευόμαστε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως μας λένε ότι μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, σε εθνικά ζητήματα, όπως το χρέος, το έχω πει, υπάρχει ανάγκη εθνικής συνεννόησης όλων των πολιτικών αρχηγών. Αλλά, εάν θέλουμε μια κυβέρνηση που θα κάνει αληθινά μεγάλες αλλαγές και όχι μια κυβέρνηση "σούπα", μια κυβέρνηση συμβιβασμών, όπως αυτή που προτείνει ο κ. Λεβέντης, πρέπει να αναζητήσουμε συγκλίσεις μόνο με μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Μόνο με δυνάμεις που μιλάνε για λαϊκές, μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Το στοίχημα της ανασυγκρότησης δεν έχει τελειώσει. Και εδώ ξαφνιάζομαι πάρα πολύ και θέλω να απευθυνθώ στη λογική σας. Για τί πράγμα μας κατηγορούσαν; Ότι εμείς καθυστερούσαμε, ότι δε θέλαμε να γίνει. Υπήρχαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διαρροές ότι εμείς καθυστερούμε. Βγήκαμε, λοιπόν, προχθές και είπαμε «Παιδιά, ξεκινάμε». Στις 20 του μήνα, κοινή συνέντευξη Θεοδωράκη – Γεννηματά στους δημοσιογράφους. Να πει ο καθένας τις πολιτικές του απόψεις. Το όραμά του για το κέντρο, γιατί αυτό έχει σημασία. Να ξέρει ο κόσμος τί λύσεις δίνει ο κάθε πολιτικός ηγέτης. Και ξεκινάμε τη διαδικασία για εκλογές από τη βάση. Ανοιχτές βέβαια, χωρίς κάλπες, με ψηφιακά συστήματα, όπως έγινε και με την υπόθεση του Μητσοτάκη, όπως γίνεται σε ένα σύγχρονο κράτος. Καταθέσαμε λοιπόν μια πρόταση, ολοκληρωμένη, σαφέστατη, λέγοντας ως υποσημείωση ότι πολλά απ΄ αυτά που εμείς προτείνουμε πιθανόν να μη τα δεχτεί το ΠΑΣΟΚ και μπορούμε να τα διορθώσουμε. Και αντί να εισπράξουμε ένα "Ναι" από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ γράφουν "να προχωρήσουμε", βγαίνει η κυρία Γεννηματά και λέει "με αυτούς τους όρους δεν προχωράμε". Με ποιους όρους δεν προχωράμε δηλαδή; Εμείς είμαστε εδώ».

Για το αν η οπτική του Ποταμιού περιλαμβάνει και το ΚΙΔΗΣΟ του κ. Παπανδρέου;

«Εμείς τους περιλαμβάνουμε όλους. Αυτό είπαμε και στην επιστολή μας. Ο κ. Λεβέντης έχει αυτοεξαιρεθεί. Εκστασιάζεται όταν κοιτά τον κ. Τσίπρα. Είναι μια άλλη υπόθεση ο κ. Λεβέντης. Αλλά προφανώς στελέχη από την Ένωση Κεντρώων, αν νιώθουν ότι έχουν μια συγγένεια με αυτόν τον χώρο, να προσέλθουν σε ένα γενικότερο διάλογο. Επί του πρακτέου η δική μας πρόταση περιλαμβάνει -σχηματικά θα σας το πω- από τη Δράση μέχρι τη ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή περιλαμβάνει ένα πλατύ φάσμα φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων που θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να έχει μια τρίτη λύση. Δεν μπορεί να στηριχθεί η χώρα χωρίς τρίτη λύση. Αυτό το πιστεύουμε.

Για τις διαφορές στην αντιμετώπιση του εγχειρήματος μεταξύ Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ:

«Εδώ υπάρχει μια διαφορά και δε θα κρυφτώ. Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι "είμαστε οι μεγάλοι" και προφανώς στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται μεγάλοι. "Ελάτε όλοι υπό τη σκέπη μας να προχωρήσουμε". Όλοι οι υπόλοιποι -όχι μόνο το Ποτάμι- λέμε κάτι διαφορετικό. Από την κυρία Διαμαντοπούλου, μέχρι τη Δράση, μέχρι τις Κινήσεις, μέχρι τους Οικολόγους λέμε «να συνεννοηθούμε, να κάνουμε κάτι εντελώς καινούριο από την αρχή. Με καινούριες διαδικασίες, καινούρια όργανα». Δε θα δεχτούμε δηλαδή ένα προσκλητήριο να πάμε όλοι σε ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει και έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας και για τα καλά του και για τα κακά του. Θα δημιουργήσουμε αν γίνεται ένα νέο κίνημα. Αυτή είναι η πρότασή του Ποταμιού, με τόλμη και αν θέλετε με μια αυτοθυσία ενός νέου κινήματος. Εμείς λέμε να καταργήσουμε το Ποτάμι, αλλά για να φτιάξουμε κάτι εντελώς καινούριο, όχι να βοηθήσουμε κάτι από τα παλιά».

Για νέο τηλεοπτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται:

«Είναι ντροπή. Δε ξέρω αν φτάνει αυτή η λέξη. Είναι ντροπή που μια Αριστερή κυβέρνηση θεωρεί ότι μόνο με το πορτοφόλι μπορεί κάποιος να στήσει ένα κανάλι. Όλη η Ευρώπη πηγαίνει σε ένα αντίθετο δρόμο. Είναι ντροπή και το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει ότι θέλει να κλείσει κάποια εν λειτουργία κανάλια και να πάει σε ένα ολιγοπώλιο. Αυτό είναι πέρα από τα όρια του ευρωπαϊκού και δημοκρατικού πολιτεύματος. Προφανώς θέλαμε να μπουν κάποιοι κανόνες στην τηλεοπτική αγορά, στην οποία πολλά πράγματα πήγαιναν λάθος. Έπρεπε όμως να πει η κυβέρνηση: «Έχουμε οκτώ κανάλια; Εγώ θα δώσω οκτώ άδειες. Η τιμή είναι τόσα εκατομμύρια ευρώ. Όπως έχει γίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, να προσέλθουν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν να αποκτήσουν τηλεοπτικές άδειες, και βάζοντας κάποια κριτήρια προγράμματος και περιεχομένου –κάποια ποιοτικά κριτήρια, όπως έγινε στη Γαλλία, να γίνει η δημοπρασία. Δηλαδή έρχεται κάποιος μόνο με το πορτοφόλι του για να πάρει ένα κανάλι; Και από που έρχεται αυτό το χρήμα; Θεωρώ ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι όλο λάθος και θα στοιχίσει στη χώρα και στη δημοκρατία μας. Βλέπετε ουσιαστικά ότι από τα κανάλια, τόσο καιρό, δεν έχουμε ενημέρωση για τίποτα. Έχει μπει σε μια αντιδικία όλη η χώρα για το θέμα των καναλιών και δεν γίνεται κανένας ουσιαστικός διάλογος για τα προβλήματα που έχει η χώρα. Έχουμε μπει σ' ένα φαύλο κύκλο επειδή κάποιοι από την κυβέρνηση, είχαν μια μονομανία και ήθελαν να τιμωρήσουν κάποιους που θεωρούσαν ότι δεν είναι καλοί, ότι δεν είναι αρεστοί σ' αυτούς και πίστευαν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο τηλεοπτικό σκηνικό».

Για το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι συγκέντρωσε 246 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες:

«Το πόσο ευαίσθητες είναι οι κοινωνικές ομάδες που θα πάνε τα χρήματα, θα το δούμε. Γιατί για την ώρα όσα χρήματα εξοικονομούμε πάνε στους “Καρανίκες” τους. Αλλά να δούμε πραγματικά πόσα χρήματα μάζεψε η κυβέρνηση. Να δούμε δηλαδή τα πόθεν έσχες, αυτών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, αν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν αυτά τα χρήματα. Ήδη μιλάνε στην κυβέρνηση για αναβολή της πρώτης δόσης».

Για το έλεγχο του πόθεν έσχες των επίδοξων καναλαρχών:

«Πρέπει να ελεγχθεί στο σύνολό του. Όταν κάποιος λέει: εγώ μπορώ να δώσω 50 εκατ. ή 70 εκατ. για να πάρω ένα κανάλι, πρέπει να αποδείξει και στον ελληνικό λαό και στις αρμόδιες αρχές, ότι αυτά τα λεφτά κάπου υπάρχουν. Μια περιουσία που μπορεί να καλύψει αυτό το ποσό. Γιατί διαφορετικά θα μπουν σ' ένα φαύλο κύκλο δανείων για να καλύψουν αυτό το ποσό. Άρα ήταν απαραίτητο, από την πρώτη στιγμή, οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι μπορούν να διαθέσουν 50 – 70 εκατ. € να έχουν πει στον ελληνικό λαό που βρίσκουν αυτά τα λεφτά. Επαναλαμβάνω όμως το ένα ζήτημα είναι πότε θα πάρει τα λεφτά η κυβέρνηση και αν θα τα πάρει -γιατί μιλάνε για ένα βάθος τριετίας. Το δεύτερο είναι ότι αν είχαν δημοπρατηθεί οκτώ άδειες, που είχαμε προτείνει εμείς με βάση την αγορά αυτή τη στιγμή, -γιατί αύριο θα μπορούσαν να είναι και περισσότερες- η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε πάρει και περισσότερα χρήματα.