5 Νοεμβρίου, 2016

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας θεωρεί το Ποτάμι απαραίτητο στη Βουλή

Ποτάμι

«Αναπαλαίωση» χαρακτήρισε τον επικείμενο ανασχηματισμό ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αγορά» και τον Θάνο Τριανταφύλλου και στη συνέχεια τόνισε: «Ήδη στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν τον στενότερο συνεργάτη του Τσοχατζόπουλου για να του αναθέσουν τον πολιτικό σχεδιασμό. Δεν αλλάζουν λοιπόν ρότα. Αντιθέτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γονατίζει ακόμη και μπροστά στον κ. Νικολόπουλο. Καταψήφισαν την άρση της ασυλίας του, αφήνοντας ατιμώρητη την χυδαία υβριστική επίθεση που έκανε σε ομόφυλα ζευγάρια».

Ερωτώμενος για το τι θα πράξει τη Δευτέρα το Ποτάμι στη συνδιάσκεψη των Προέδρων για το Ε.Σ.Ρ. τόνισε: «Η πρόταση μας είναι ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος. Ένας άνθρωπος αδέκαστος, ανεξάρτητος που δεν έχει υποχωρήσει ποτέ σε πολιτικές, επιχειρηματικές ή μιντιακές πιέσεις. Ένα τέτοιο αγύριστο αλλά και γνωστικό κεφάλι, όπως τον χαρακτήρισε κάποιος, χρειαζόμαστε αυτή τη δύσκολη στιγμή σε αυτό το κακοφορμισμένο ζήτημα», ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι το Ποτάμι δεν θα αποδεχθεί την καρικατούρα του υπουργού καναλάρχη. «Τέσσερις άδειες και άλλα τέτοια σοβιετικά να τα ξεχάσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου και την κριτική που άσκησε στους πολιτικούς είπε: «Όλοι έχουν δικαίωμα να εκφράζονται. Αλλά η επιβεβαίωση από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι ο κ. Καμμένος του είχε υποσχεθεί κλαίγοντας ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν του το ζητούσε, δεν περιποιεί τιμή ούτε στην κυβέρνηση ούτε βέβαια στην εκκλησία. Οι κυβερνήσεις πέφτουν στην Βουλή και όχι στις μητροπόλεις ή στα γραφεία επιχειρηματιών. Και βέβαια είναι ακατανόητη η ανοχή για να μην πω η επιδοκιμασία του Αρχιεπισκόπου, σε μητροπολίτες που εκφράζουν φασιστικές απόψεις».

Τέλος, εκτιμώντας το πώς η χώρα θα επιτρέψει σε τροχιά ανάπτυξης είπε ότι αυτό δε θα συμβεί αν δεν μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές, αν δεν περιορίσουμε το κομματικό κράτος και δεν δώσουμε τη δυνατότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αναπνεύσουν. «Είναι άκρως ανησυχητικό ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν. Κάθε μέρα 20 Έλληνες ανοίγουν έναν ΑΦΜ στη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Τουρκία, την Κύπρο» τόνισε.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:

Ο πρωθυπουργός δημόσια αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Με δεδομένα όμως τα πολλά ανοιχτά μέτωπα, εκτιμάτε ότι μπορεί και να το σκέφτεται; Θα αντέξει η κυβέρνηση;

Δεν νομίζω ότι είναι στα σχέδια του κ.Τσίπρα οι εκλογές. Και οι 153, παρά τις γκρίνιες τους, θέλουν να κρατηθούν στην εξουσία. Όμως, κάθε μέρα αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα ατύχημα ή για μια νέα μεγαλειώδη γκάφα. Χθες ήταν η Βενεζουέλα και ο Πολύδωρας, αύριο είναι η αξιολόγηση και η περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Σημάδια κατάρρευσης, και αυτό δεν το λέω με χαρά, γιατί μαζί τους κινδυνεύει να καταρρεύσει και η χώρα.

Πάντως, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η χώρα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη.

Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αν δεν μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές, αν δεν περιορίσουμε το κομματικό κράτος και δεν δώσουμε τη δυνατότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αναπνεύσουν. Είναι άκρως ανησυχητικό ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν. Κάθε μέρα 20 Έλληνες ανοίγουν έναν ΑΦΜ στη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Τουρκία ή την Κύπρο…

Ο ανασχηματισμός δεν θα δώσει ανάσες στην κυβέρνηση;

Μάλλον για αναπαλαίωση πάμε. Ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν τον στενότερο συνεργάτη του Τσοχατζόπουλου για να του αναθέσουν τον πολιτικό σχεδιασμό. Δεν αλλάζουν, λοιπόν, ρότα. Αντιθέτως, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γονατίζει ακόμη και μπροστά στον κ. Νικολόπουλο. Καταψήφισαν την άρση της ασυλίας του, αφήνοντας ατιμώρητη τη χυδαία υβριστική επίθεση που έκανε σε ομόφυλα ζευγάρια.

Κύριε Θεοδωράκη, όταν η κυβέρνηση απέσυρε τον κ.Πολύδωρα, αλλάξατε στάση και είπατε "ναι" στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Δηλαδή, το πρόβλημα ήταν ο κ. Πολύδωρας;

Μα δεν ήταν πρόβλημα; Είναι ο αρχηγός ενός ακροδεξιού μορφώματος και οι μόνοι που χαιρέτισαν την υποψηφιότητά του ήταν η Χρυσή Αυγή. Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να ξεφύγουμε από τον τηλεοπτικό λαβύρινθο. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να είμαστε εποικοδομητικοί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθούμε την καρικατούρα του υπουργού-καναλάρχη. Τέσσερις άδειες και άλλα τέτοια σοβιετικά να τα ξεχάσουν.

Πως θα μπει, όμως, τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;

Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία. Μεγάλες προκαταβολές και στη συνέχεια ετήσια τέλη επί του τζίρου των καναλιών, όπως το κάνουν οι Ισπανοί. Και αν δεν πληρώσεις μία χρονιά, χάνεις την άδεια. Λύσεις υπάρχουν.

Ποιον θα ψηφίσετε τη Δευτέρα για πρόεδρο του ΕΣΡ;

Η πρότασή μας είναι ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος. Ένας άνθρωπος αδέκαστος, ανεξάρτητος, που δεν έχει υποχωρήσει ποτέ σε πολιτικές, επιχειρηματικές ή μιντιακές πιέσεις. Ένα τέτοιο αγύριστο αλλά και γνωστικό κεφάλι, όπως τον χαρακτήρισε κάποιος, χρειαζόμαστε αυτή τη δύσκολη στιγμή σε αυτό το κακοφορμισμένο ζήτημα. Προφανώς, αν ο κ.Βούτσης προτείνει κάποιο πρόσωπο αποδεκτό από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., δεν θα επιμείνουμε στην πρότασή μας.

Αντιδράσατε έντονα στη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας δεν έχει δικαίωμα να κάνει κριτική στους πολιτικούς;

Όλοι έχουν δικαίωμα να εκφράζονται. Αλλά η επιβεβαίωση από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι ο κ.Καμμένος του είχε υποσχεθεί κλαίγοντας ότι θα ρίξει την κυβέρνηση. αν του το ζητούσε, δεν περιποιεί τιμή ούτε στην κυβέρνηση ούτε βέβαια στην Εκκλησία. Οι κυβερνήσεις πέφτουν στη Βουλή και όχι στις μητροπόλεις ή στα γραφεία επιχειρηματιών. Και βέβαια είναι ακατανόητη η ανοχή, για να μην πω η επιδοκιμασία, του Αρχιεπισκόπου σε μητροπολίτες που εκφράζουν φασιστικές απόψεις.

Δεδομένων των δημοσκοπήσεων αλλά και των δηλώσεων στελεχών σας που εκφράζονται θετικά για συνεργασία είτε με τη ΝΔ είτε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποκλείετε το ενδεχόμενο το Ποτάμι να συνεργαστεί προεκλογικά με κάποιο κόμμα και να είστε υποψήφιος στα ψηφοδέλτιά του;

Το έχω ξεκαθαρίσει. Δεν έχω σκοπό να βρω καταφύγιο στους συνδυασμούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τρέμουν τα πόδια μου και δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου δειλός. Μάλλον παράτολμο με χαρακτηρίζουν. Θα επιμείνουμε λοιπόν και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας θεωρεί το Ποτάμι απαραίτητο στη Βουλή. Το θέμα είναι να αποφασίσουν ότι αυτοί πρέπει να μας ψηφίσουν. Δεν υπάρχουν άλλοι.

Ναι, αλλά θα μπορούσε να πει κάποιος, αφού και ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά σε αυτήν τουλάχιστον τη συγκυρία λένε πράγματα που και εσείς λέτε, τι σας εμποδίζει να συμπράξετε σε ένα μέτωπο;

Μπορεί η κριτική μας στην κυβέρνηση να είναι σε πολλά σημεία παρόμοια, αλλά μας χωρίζει και το παρελθόν – οι μεγάλες τους ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας-, αλλά σε πολλά σημεία και το μέλλον. Αν γίνουμε ένα με την Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ, ποιος θα τα βάλει με το κομματικό κράτος; Τα κόμματα που το δημιούργησαν; Αυτά που, ενώ ήδη είχε ξεσπάσει η κρίση, βόλεψαν τα στελέχη τους με αναλογία 4 Ν.Δ. -2 ΠΑΣΟΚ -1 ΔΗΜΑΡ; Το θέμα είναι να αλλάξουμε ρότα και όχι απλώς υπουργούς.

Όπως είναι τα πράγματα, μια κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ του κ.Τσίπρα ή τη Ν.Δ. του κ.Μητσοτάκη μπορεί να βγάλει τη χώρα πιο γρήγορα από την κρίση;

Μια κυβέρνηση με την συμμετοχή αποφασισμένων, τολμηρών, προοδευτικών, εργατικών ανθρώπων. Επαϊόντων και όχι ανεπάγγελτων. Ξέρουμε πολλούς τέτοιους στην κοινωνία και το έχουμε αποδείξει με τις κατά καιρούς προτάσεις μας.