16 Ιούλιος, 2015

Η κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές και υπομονή, θέλει άμεσες λύσεις

Νίκος Ορφανός

Πρέπει να αλλάξουμε τον προσανατολισμό του κράτους προς μια δίκαιη κοινωνία. Θέλουμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και διάχυση του πλούτου στις τοπικές κοινωνίες, παράλληλα με εργασιακή ειρήνη βασισμένη σε ξεκάθαρες συμφωνίες.

Στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Φωνή της Ελλάδας» και στην εκπομπή του Νίκου Πρόκου παραχώρησε συνέντευξη ο Νίκος Ορφανός με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας, Θεόδωρο Δρίτσα για τους μακροχρόνια ανέργους στη Ζώνη Περάματος.

Ο κ.Ορφανός παραδέχθηκε ότι δεν πήρε καμία απάντηση για την τύχη των μακροχρόνια άνεργων στο Πέραμα από τον αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σε όλες τις ερωτήσεις που έχουμε υποβάλει και για άλλα ζητήματα έτσι και σε αυτό ο υπουργός συμφωνεί με τα επιχειρήματα που αναπτύσσουμε, συμφωνεί στην ύπαρξη του προβλήματος αλλά πέρα από διαβεβαιώσεις για επανεξέταση του ζητήματος στο μέλλον δεν μας δίνει κανένα χρονοδιάγραμμα. Μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν είχε κάνει ούτε προεργασία για το ζήτημα»

«Επείγει να κάτσουν στο τραπέζι όλοι οι φορείς των εργαζομένων και οι εφοπλιστικές οργανώσεις για να βρεθούν απαντήσεις: Πώς θα προσελκύσουμε καράβια; Πως θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας; Η κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές και υπομονή. Ιδιαίτερα η κοινωνία του Περάματος που είναι απομακρυσμένη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων» τόνισε ο βουλευτής Β’ Πειραιά για να συμπληρώσει

« Για το λόγο αυτό θα πρέπει τα πρώτα αναπτυξιακά μέτρα που θα έρθουν με τη συμφωνία να πάνε στις παραμελημένες περιοχές, με μεγάλη ανεργία όπως το Πέραμα. Να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Έχω υπάρξει και εγώ άνεργος για ένα χρόνο και ένιωσα την αγωνία της αναζήτησης εργασίας. Φανταστείτε πως νιώθει κάποιος που έχει αποκλειστεί από την αγορά εργασίας περισσότερο από πέντε χρόνια. Η κρατική αδιαφορία δίνει κίνητρα για τη δημιουργία φασιστικών σωματείων που εκμεταλλεύονται την κατάσταση»

Ο κύριος Ορφανός προανήγγειλε μάλιστα ότι θα επανέλθει και με άλλη ερώτηση του για το ζήτημα όταν θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία και δρομολογηθούν εξελίξεις ή αλλαγή στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.
«Πρέπει να αλλάξουμε τον προσανατολισμό του κράτους προς μια δίκαιη κοινωνία. Θέλουμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και διάχυση του πλούτου στις τοπικές κοινωνίες, παράλληλα με εργασιακή ειρήνη βασισμένη σε ξεκάθαρες συμφωνίες. Να είστε σίγουροι ότι παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε» κατέληξε ο κ.Ορφανός.

* Ο Νίκος Ορφανός είναι βουλευτής Β’ Πειραιά και πολιτικός υπεύθυνος Πολιτισμού.

16 Ιουλίου 2015, ΕΡΤ