12 Δεκεμβρίου, 2017

Η κίνηση του Τραμπ προωθεί τους στόχους μια μερίδας του Ισραήλ

Ηλίας Τασόπουλος

Ο εμπειρογνώμονας του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού, Ηλίας Τασόπουλος, το πρωί της Τρίτης μίλησε στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» και τον Ανδρέα Παπασταματίου στο Πρώτο Πρόγραμμα, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Τραμπ στον αραβικό κόσμο o οποίος προαννήγγειλε τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ονοματίζοντας και τοποθετώντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο κ. Τασόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «Είναι μια κίνηση που δε βοηθά καμία κατεύθυνση, εκτός από το να προωθεί τους στόχους μια μερίδας της ηγεσίας του Ισραήλ. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η απάντηση μακροπρόθεσμα γιατί όπως όλοι έχουμε δει δεν υπάρχει κάποια έξαρση, παρά από κάποια γεγονότα στη Γάζα».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι έγιναν κάποια επεισόδια ωστόσο δεν πήραν την αντίστοιχη έκταση με το μέγεθος της απόφασης αυτής. Τόνισε πως «Δεν αποκλείουμε στο μέλλον να είναι πιο έντονες οι αντιδράσεις. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι αραβικές χώρες είναι αποσπασμένες από το μέτωπο εναντίον του Ιράν και ουσιαστικά οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη φοβία, ώστε να περάσει την απόφαση αυτή χωρίς να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις».

Επίσης, είπε πως οι Ευρωπαίοι έχουν διαλέξει μεριά και «Φαίνεται σε όλους πως οι Αμερικάνοι έχουν πάρει το πλευρό του Ισραήλ και όλοι λένε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πάρει το πλευρό των Παλαιστινίων. Η πλευρά του Ισραήλ επιθυμεί να πιέσουν οι Ευρωπαίοι τους Παλαιστινίους σε υποχωρήσεις».

Ακούστε την τοποθέτηση παρακάτω:

* Ο Ηλίας Τασόπουλος είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ και εμπειρογνώμονας του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com