27 Ιουλίου, 2016

Η καταστροφή της Χίου

Guest Αρθρογράφος

Η Χίος καταστρέφεται για μια ακόμη φορά, μετά την πυρκαγιά του 2012. Η φωτιά έσβησε τα μοναδικά στον κόσμο «δάκρυα» των μαστιχόδεντρων, αφήνοντας απελπισμένους μαστιχοπαραγωγούς, πληγωμένο φυσικό περιβάλλον και μείωση κατά 30% του ΑΕΠ του νησιού. Ήταν αναπόφευκτη φυσική καταστροφή; Όχι βέβαια. Έλειπε η απαραίτητη θωράκιση του νησιού από μέρους της Περιφερειακής Αρχής. Οι «φρόνιμοι» απεδείχθησαν άφρονες, αφήνοντας το νησί χωρίς τις απαραίτητες ζώνες πυρασφάλειας, δεξαμενές παροχής νερού για πυρόσβεση, δασικούς δρόμους). Για να μην μιλήσουμε για την εγκατάλειψη από μέρους της πολιτείας του πυροσβεστικού σώματος. Τα εναέρια μέσα είναι απηρχαιωμένα με αποτέλεσμα να σπαταλούνται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου μεγάλα ποσά στην ενοικίαση ελικοπτέρων, τα οχήματα δεν έχουν περάσει ούτε καν ΚΤΕΟ, ατομικός εξοπλισμός δεν έχει δοθεί στους πυροσβέστες σχεδόν 8 χρόνια τώρα.

Στη μάχη της πρόσφατης πυρκαγιάς της Χίου αγωνίστηκαν πυροσβέστες στους οποίους είχαν δοθεί για την προστασία τους, απλές μάσκες (από αυτές που βρίσκουμε στα φαρμακεία)….Όσο για εγκαταστάσεις με σκοπό την ξεκούραση των ανθρώπων αυτών για όσο διαρκέσει η πυρόσβεση, απλά δεν προβλέπονται. Άλλες φορές φιλοξενούνται σε παραπλήσια στρατόπεδα, άλλες φορές ξεκουράζονται στα χαντάκια του δρόμου.

Και μετά την καταστροφή ήλθε η πολιτεία να εξετάσει τις πληγές του νησιού και να ανακοινώσει ότι ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών θα χρηματοδοτηθεί ώστε να προωθήσει τα προϊόντα του στο εξωτερικό. Προβλέπονται αποζημιώσεις, ενώ θα εξετασθούν οι πιθανότητες ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοηθείας. Τα νέα μαστιχόδεντρα χρειάζονται 7 χρόνια ώστε να αποδώσουν προϊόν. Πόσα χρόνια χρειάστηκαν οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές ώστε να αποφασίσουν να ζητήσουν την ένταξη των μαστιχοχωρίων σε ειδικό καθεστώς προστασίας;

Σαν χώρα βρισκόμαστε σε οικονομική ένδεια, αυτό αληθεύει. Βρισκόμαστε όμως και σε καθεστώς αφροσύνης; Η πρόβλεψη υπερτερεί της θεραπείας, αυτό είναι γνωστό. Η πυροσβεστική ευθύνεται μόνο για το επιχειρησιακό κομμάτι της πυρκαγιάς. Η Δημοτική αρχή όμως θα έπρεπε να έχει επεξεργαστεί και υλοποιήσει ήδη ένα αποτελεσματικό πακέτο πυροπροστασίας, ώστε να προστατευθεί το μοναδικό αυτό προϊόν της φύσης, η μαστίχα.

Σοφία Λίλη

* Η Σοφία Λίλη είναι μέλος της Κέντρο Υποστήριξης Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Σχετικά