7 Απριλίου, 2019

Η κάλυψη του κενού

Γιώργος Κακλίκης

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, ο Τούρκος υπουργός άμυνας επισκέφθηκε τα Σκόπια. Μια επίσκεψη που είχε μεν προγραμματιστεί αλλά έχει τη σημασία της μετά τη θέση σε ισχύ της “Συμφωνίας των Πρεσπών” που, παρά τις όποιες αμφισβητήσεις, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Αθήνας–Σκοπίων.

Η επιθυμία της Τουρκίας να μετατραπεί σε περιφερειακή δύναμη είναι διάφανη. Και, παράλληλα με την ιδιότυπη συμμαχία της με τη Μόσχα, παράλληλα με την απόπειρα του Τούρκου προέδρου να εμφανισθεί ως ηγετική προσωπικότητα στον ισλαμικό κόσμο, παράλληλα με τις αμετροεπείς δηλώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και τις χολιγουντιανές ασκήσεις στον θαλάσσιο χώρο που έχει χαρακτηρίσει “γαλάζια πατρίδα”, η Άγκυρα έχει απλώσει τα πλοκάμια της στα Τίρανα ασκώντας, ταυτόχρονα, ασφυκτικό εναγκαλισμό τα Σκόπια. Έχοντας εντάξει στους σκοπούς της και την αποκοπή της Ελλάδας από τον φυσικό της χώρο και περίγυρο. Οι εξελίξεις όμως στο ονοματολογικό και η προσέγγιση Αθήνας- Σκοπίων προκάλεσαν ανησυχία στην τουρκική ηγεσία η οποία, διαπιστώνοντας ρήγμα στην προσπάθειά της αυτή, έσπευσε να στείλει τον Υπουργό Άμυνάς της στα Σκόπια. Και ο τελευταίος υπενθύμισε στους συνομιλητές του την τουρκική υποστήριξη των θέσεών τους στη συμμαχία και αλλού, προτείνοντας την ενίσχυση των σχέσεών τους σε κάθε επίπεδο, αμυντικό, πολιτικό και οικονομικό. Μη παραλείποντας, βέβαια, να ζητήσει ως αντάλλαγμα τη συνεργασία της Βόρειας Μακεδονίας στην έκδοση των “γκιουλενιστών” που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της.

Ένα από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της “Συμφωνίας των Πρεσπών” ήταν ότι με αυτήν ο κίνδυνος μιας σοβαρής τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας, βόρεια της Ελλάδας, απομακρυνόταν. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει την στρατιωτική εποπτεία του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας και με μια σειρά άλλων προσεγγίσεων, η Αθήνα δείχνει να αποκτά πλεονέκτημα σε σχέση με την Άγκυρα που ασφαλώς δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για ισχυρή παρουσία στη γειτονική χώρα. Ο κ. Ακάρ δήλωσε πως στην Τουρκία εκπαιδεύονται 200 στρατιωτικοί της Βόρειας Μακεδονίας κι ακόμη ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει παντοειδή βοήθεια στη χώρα αυτή στην οποία θα περιλαμβάνεται και πολεμικό υλικό τουρκικής κατασκευής…

Η Βόρεια Μακεδονία με την Ελλάδα συνορεύει. Εξαρτά πολλά από αυτήν αλλά και πολλά προσδοκά. Και η Ελλάδα συμφέρον έχει να συνεχίσει την προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας ειλικρινούς σχέσης με τη χώρα αυτή. Και να προχωρήσει χωρίς αναβολές στην ενίσχυση των σχέσεών της με το καινούργιο αυτό μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς να αφήσει κενά που η Τουρκία ασφαλώς θα σπεύσει να καλύψει.

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι Πρέσβης επί τιμή και υποψήφιος του Ποταμιού για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Πηγή: Έθνος