26 Μαΐου, 2015

Η κακοφωνία που εκπέμπει η κυβέρνηση εντείνει τις συνθήκες αβεβαιότητας για την Ελλάδα

Ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Χάρης Θεοχάρης υπέβαλε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους που έχει διαμορφωθεί για όλα τα επιμέρους υπό συζήτηση θέματα, ιδίως ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό, εργασιακό, πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικά, ρωτώντας ειδικότερα ποιες είναι οι προτάσεις των εταίρων και ποιες οι κυβερνητικές αντιπροτάσεις.

Ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Χάρης Θεοχάρης υπέβαλε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους που έχει διαμορφωθεί για όλα τα επιμέρους υπό συζήτηση θέματα, ιδίως ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό, εργασιακό, πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικά, ρωτώντας ειδικότερα ποιες είναι οι προτάσεις των εταίρων και ποιες οι κυβερνητικές αντιπροτάσεις. Επιπροσθέτως ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών αν έχουν διασφαλιστεί οι καταβολές των δόσεων Ιουνίου 2015 προς το ΔΝΤ.

Ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να μην κρίνει σκόπιμη την ενημέρωση του Κοινοβουλίου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγει με τους Ευρωπαίους εταίρους, τα στελέχη εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα ως προς τη βούληση, το περιεχόμενο και το χρόνο επίτευξης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η κακοφωνία που εκπέμπει η κυβέρνηση εντείνει τις συνθήκες αβεβαιότητας για την Ελλάδα εν μέσω τουριστικής περιόδου, τη στιγμή που οι καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος φυλλορροούν, η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει σταματήσει και η ρευστότητα στην αγορά είναι μηδενική.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου από τον EFSF και την επίτευξη νέας συμφωνίας.

Καθώς η εθνική οικονομία θα αντιμετωπίσει υποχρεώσεις από τόκους και λήξεις δανείων και ομολόγων ύψους 11,4 δις ευρώ τους επόμενους 3 μήνες και ενώ τα οικονομικά μεγέθη υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, με το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου να είναι μειωμένο κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και το ισοζύγιο πληρωμών να παρουσιάζει έλλειμμα 1,7 δις ευρώ, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν κρίνει σκόπιμη την ενημέρωση του Κοινοβουλίου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγει με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη χρηματοδότηση της χώρας από τον EFSF και τα αντίστοιχα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα ως προς τη βούληση, το περιεχόμενο και το χρόνο επίτευξης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η κακοφωνία που εκπέμπει η κυβέρνηση εντείνει τις συνθήκες αβεβαιότητας για την Ελλάδα εν μέσω τουριστικής περιόδου, τη στιγμή που οι καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος φυλλορροούν, η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει σταματήσει και η ρευστότητα στην αγορά είναι μηδενική. Από τη διαρροή του φερόμενου «email της Kομισιόν», το οποίο ανέφερε ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης από τον EFSF με τη λήψη των αναφερθέντων σε αυτό μέτρων και συνολική συμφωνία το Σεπτέμβριο, στις δηλώσεις του κ. Βίτσα για ολοκληρωμένη συμφωνία που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση χρέους και στις δηλώσεις των Υπουργών κ. Βούτση και κ. Χουντή, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι υποχρεώσεις μας του Ιουνίου προς το ΔΝΤ δεν θα αποπληρωθούν, διότι δεν υπάρχουν χρήματα, οι διαφορές αναφορικά με την επίτευξη ή όχι συμφωνίας, το περιεχόμενό της και την περιέλευση του Ελληνικού Δημοσίου σε καθεστώς πτώχευσης είναι τεράστιες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σακελλαρίδης δήλωσε, ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί μία συνολική συμφωνία, που θα επιλύει όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Συνεπώς εφόσον γίνεται δεκτό, ότι η Κυβέρνηση τούτη την ύστατη ώρα εργάζεται προς την κατεύθυνση της επίτευξης της συνολικής συμφωνίας

Ερωτάστε ως αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιο είναι το πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί για όλα τα επιμέρους υπό συζήτηση θέματα, ιδίως ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό, εργασιακό, πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικά και ειδικότερα ποιες οι προτάσεις των εταίρων και ποιες οι κυβερνητικές αντιπροτάσεις;

2. Έχει διασφαλιστεί η καταβολή των δόσεων του Ιουνίου 2015 προς το ΔΝΤ συνολικού ύψους 1,1 δις ευρώ ή πρόκειται να αναβληθούν οι εν λόγω πληρωμές;

Ο ερωτών βουλευτής:
Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας

26 Μαΐου 2015