10 Δεκεμβρίου, 2017

Η κακοδιοίκηση δεν οφείλεται σε λάθος

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Η κακοδιοίκηση, όπως κι αν εκφράζεται (αδυναμία συντονισμού, γραφειοκρατικές διαδικασίες, χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών) αποτελεί την έκφραση του πελατειακού κρατισμού, του μοντέλου διοίκησης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας που επικρατεί εδώ και, σχεδόν, δύο αιώνες. Δεν είναι ούτε λάθος ούτε σύμπτωμα των καιρών, τόνισε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης στην εκπομπή του Σπύρου Μάλλη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κακοδιοίκηση δεν οδήγησε μόνο στην oικονομική χρεoκοπία αλλά και στην εδραίωση μιας λαϊκής κουλτούρας που αντανακλάται στην πεποίθηση ότι το κράτος είναι εξάρτημα του κόμματος που, εκάστοτε, βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ των δύο κατηγοριών εργαζομένων στο δημόσιο, δηλαδή, μεταξύ εκείνων που είναι κομματικά εξαρτημένοι και των ακομμάτιστων δημοσίων λειτουργών, προκαλούν. Ο τετραπλάσιος μισθός του αντι-περιφερειάρχη σε σχέση με τον μισθό του αστυνομικού του οποίου το έργο είναι υψηλής προστιθέμενης κοινωνικής αξίας δεν αποτελεί παρά ένα σύμπτωμα του πελατειασμού ανέφερε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Οι ελάχιστες φωνές που επισημαίνουν την φύση και την έκταση του προβλήματος δεν αρκούν για να κινητοποιήσουν τους μεταρρυθμιστές των πολιτικών κομμάτων ώστε να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες για την κατεδάφιση του πελατειακού κράτους. Μπορούμε μέσα από μια πολιτική συνεννόησης των αντι-πελατειακών δυνάμεων να κάνουμε τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να αποκτήσουμε ένα κράτος που θα αξιοποιεί τις δεκάδες χιλιάδες των μορφωμένων και άξιων ανθρώπων που συνθλίβονται, σήμερα, στις μυλόπετρες του λαϊκισμού και του κομματισμού, μετατρέποντας την δημόσια διοίκηση από βαρίδι σε εμπροσθοφυλακή της ανάπτυξης.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Π² - Πρόοδος στην Πράξη