8 Ιουνίου, 2015

Η κακή διοίκηση των οικονομικών των δήμων ζημιώνει και τους δημότες και τους δήμους

Πρέπει ν' ασχοληθούμε με ρεαλισμό για την επίλυση των προβλημάτων των δήμων. Αυτό τονίζουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές του Ποταμιού Σταυρούλα Αντωνάκου και Παναγιώτης Καρκατσούλης, με αφορμή την κλήση δημοτών του Δήμου Πειραιά να πληρώσουν βάρη ρυμοτομίας.

Μπορεί τον καιρό των παχέων αγελάδων να μην έδινε κανείς ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο χρηματοδότησης των δράσεων των Δήμων, μιας και «λεφτά υπήρχαν», αλλά τώρα που δεν έχουμε πια τέτοιες πολυτέλειες πρέπει να ασχοληθούμε με ρεαλισμό για την επίλυση των προβλημάτων των δήμων. Αυτό τονίζουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές του Ποταμιού Σταυρούλα Αντωνάκου και Παναγιώτης Καρκατσούλης, με αφορμή την κλήση δημοτών του Δήμου Πειραιά να πληρώσουν βάρη ρυμοτομίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νομοθεσία που υφίσταται από το 1931 (με ελάχιστες αλλαγές) πρέπει οι δημότες των οποίων οι ιδιοκτησίες είναι κοντά σε χώρους που απαλλοτριώνει ο δήμος για να φτιάξει πάρκα, παιδικές χαρές κ.λπ. να επωμιστούν μέρος του κόστους απαλλοτρίωσης μιας και η γειτνίαση με το πάρκο θα αυξήσει την αξία της ιδιοκτησίας τους.

Με βάση τη νομοθεσία αυτή οι Δήμοι βεβαίωναν οφειλές σε δημότες αλλά δεν προέβαιναν στη είσπραξη αυτών των οφειλών για χρόνια. Οι οφειλές όμως προσαυξάνονταν με αποτέλεσμα τώρα, εν μέσω κρίσης και δημοσιονομικών δυσκολιών τόσο των δήμων όσο και των δημοτών, οι απαιτήσεις αυτές να καταστούν μεν απαιτητές αλλά να ανέρχονται πλέον σε ποσά που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να καταβάλλουν οι δημότες. Ειδικά κάτοικοι υποβαθμισμένων και φτωχικών γειτονιών όπως τα Καμίνια ή η Κοκκινιά, βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, αφού η οικονομική υπηρεσία του δήμου τους κάλεσε να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ ο καθένας, επειδή στη γειτονιά τους, πριν από 15 χρόνια, ένα παλιό εργοστάσιο απαλλοτριώθηκε και έγινε πάρκο.

Οι βουλευτές του Ποταμιού ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό πως σκοπεύει να άρει το εν λόγω αδιέξοδο και ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου ώστε να συνεχίσουν να γίνονται έργα αναβάθμισης στους δήμους.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς : τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Νικόλαο Βούτση

Θέμα: Δημότες καλούνται να πληρώσουν χρέη που έχουν «παγώσει» εδώ και χρόνια

Οι Δήμοι καθημερινά γίνονται κοινωνοί έντονων διαμαρτυριών από πολίτες, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν στον οικείο Δήμο ως παρόδιοι ιδιοκτήτες υψηλά ποσά για αποζημίωση λόγω προσκύρωσης ή ρυμοτομίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Ν.5269/31, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα.

Εδώ και χρόνια, πολλοί δήμαρχοι, παρόλο που οι οφειλές αυτές των δημοτών ήταν βεβαιωμένες, απέφευγαν να τις εισπράττουν, ως όφειλαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα ποσά αυτά που παρέμεναν επί πολλά έτη ανεξόφλητα, να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις και να αυξάνονται τόσο σε βάρος των πολιτών, όσο και σε βάρος των εκάστοτε Δήμων και των ταμείων του Κράτους, που δεν εισέπρατταν.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ελεγκτικό Συνέδριο ανάγκασε το Δήμο Πειραιά να στείλει ειδοποιητήρια για να εισπράξει παλαιότερες βεβαιωμένες οφειλές δημοτών. Το θέμα αυτό, ως μείζονος σημασίας, εισήχθη προ ημερησίας διατάξεως σε δυο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Kάτοικοι υποβαθμισμένων και φτωχικών γειτονιών των Καμινίων και της Κοκκινιάς, σε κατάσταση απόγνωσης, προσκόμισαν ειδοποιητήρια οφειλών, με τα οποία η οικονομική υπηρεσία του δήμου τους καλούσε να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ ο καθένας, επειδή στη γειτονιά τους, πριν από 15 χρόνια, ένα παλιό εργοστάσιο απαλλοτριώθηκε και έγινε πάρκο!

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον νόμο, όταν γίνεται ένα έργο και τα γειτονικά ακίνητα αποκτούν «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο χώρο (πλατεία, παιδική χαρά κλπ), οι ιδιοκτήτες αυτών καλούνται να καταβάλλουν κάποιο ποσό ως αποζημίωση, λόγω της τεκμαιρόμενης προστιθέμενης αξίας που αποκτούν οι ιδιοκτησίες τους. Ο τότε δήμαρχος είχε… σκεπάσει το θέμα και δεν είχε ζητήσει τα χρήματα αυτά από τους κατοίκους της περιοχής. Το ίδιο και ο επόμενος… και ο επόμενος… Ωστόσο, οι οφειλές αυτές συνέχιζαν να καταγράφονται στους καταλόγους του Δήμου. Συσσωρεύτηκαν, έμπαιναν κάθε τόσο πρόστιμα και προσαυξήσεις και το ποσό της οφειλής διογκώθηκε με αποτέλεσμα, τώρα που στάλθηκαν τα ειδοποιητήρια λόγω Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι κάτοικοι να αδυνατούν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και παράλληλα τόσο οι πολίτες, όσο και οι νέοι δήμαρχοι να βρίσκονται υπόλογοι ενώπιον του νόμου.

Για το λόγο αυτό, την Τετάρτη 20 Μαΐου το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος το οποίο αναφέρει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω και της παρούσας οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, προτείνει: (1ον) Τη διαγραφή των ήδη βεβαιωμένων μέχρι σήμερα οφειλών σε παρόδιους ιδιοκτήτες ακινήτων κατά πλήρες κεφάλαιο και προσαυξήσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.5269/31 και όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα, που προβλέπουν την καταβολή αποζημίωσης, λόγω προσκύρωσης ή ρυμοτομίας σε παρόδιους υπόχρεους ιδιοκτήτες, οι οποίοι επωφελούνται από την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται στην καταβολή στον οικείο Δήμο ποσού το οποίο ο Δήμος κατέβαλε για λογαριασμό τους σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις. (2ον) Την κατάργηση, με αναδρομική ισχύ, των διατάξεων του Ν.5269/31 σε ότι ρυθμίζει σε οφειλές παρόδιων ιδιοκτητών όπως ισχύουν σήμερα. (3ον) Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς καθώς επίσης και στην ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ.»

Επειδή, το ποσό της αποζημίωσης που υποχρεούνται να καταβάλουν οι παρόδιοι υπόχρεοι ιδιοκτήτες, υπολογίσθηκε, ορίσθηκε και βεβαιώθηκε κατά το παρελθόν σύμφωνα με τις τότε επικρατούσες εμπορικές αξίες ακινήτων, οι οποίες στη σημερινή δύσκολη συγκυρία της Χώρας μας έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% και ως εκ τούτου παρουσιάζεται το φαινόμενο παρόδιοι υπόχρεοι ιδιοκτήτες να οφείλουν στο Δήμο ποσά που όχι μόνο αγγίζουν αλλά αρκετές φορές υπερβαίνουν τις αξίες των ακινήτων.

Επειδή, η μη ρύθμιση του συγκεκριμένου θέματος δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας τόσο στους Δημότες όσο και στους Δήμους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτούνται οι κκ. Υπουργοί:

1. Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπίσετε την πραγματική αδυναμία των κατοίκων να καταβάλλουν τα υπέρογκα ποσά;

2. Τι νομοθετική πρωτοβουλία θα αναλάβετε ώστε να φέρετε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο του Ν 5269/1931;

3. Με ποιόν τρόπο θα συνεχίσουν να υλοποιούνται έργα αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής των πολιτών σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένες όπως η συγκεκριμένη;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σταυρούλα Αντωνάκου - Α’ Πειραιά
Παναγιώτης Καρκατσούλης - Επικρατείας

8 Ιουνίου 2015