29 Μαρτίου, 2016

«Η υποβάθμιση των Πρότυπων από την κυβέρνηση κρύβει ιδεοληπτική εμμονή»

Γιώργος Μαυρωτάς

Το πρωί της Τρίτης 29 Μαρτίου, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε στη Νόνη Καραγιάννη στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» του ραδιοφωνικού σταθμού 9.84.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στα θέματα των προτύπων και πειραματικών σχολείων. Επεσήμανε την πρόσφατη σχετική ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του Ποταμιού η οποία είχε στόχο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς παρατηρείται μια προσπάθεια υποβάθμισης των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων που εκφράζεται μεταξύ άλλων με τη μη κάλυψη κενών από εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων, με πενταετή θητεία και υποκειμένων σε συγκεκριμένη αξιολόγηση, αλλά από αναπληρωτές, με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό του θεσμού. Υπενθύμισε πως ανάλογες ερωτήσεις είχαν τεθεί προς το ΥΠ.Π.Ε.Θ. από πλευράς Ποταμιού και για τα κενά σε άλλες μορφές σχολείων την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Τόνισε πως παραμένει η ανησυχία για τις κυβερνητικές προθέσεις έναντι των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, παρά τις εξαγγελίες Φίλη για ενίσχυση και επέκτασή τους και στο χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης, καθώς παρά τη μη υλοποίηση των προθέσεων Μπαλτά περί κατάργησης, το Μάιο του 2015 υλοποιήθηκε ο διαχωρισμός Προτύπων και Πειραματικών και η κατάργηση της επιλογής μέσω εξετάσεων. ‘Εκρινε πως τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία αποτελούν έναν από τους λίγους θεσμούς για τους οποίους μπορεί να υπερηφανεύεται η δημόσια εκπαίδευση και πως μπορούν να λειτουργήσουν ως πιλότος στην κατεύθυνση της βελτίωσης της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης. Διαπίστωσε, τέλος, τη συμπλεγματική ιδεοληπτική εμμονή της Κυβέρνησης απέναντι σε οποιονδήποτε διακρίνεται.

Ο βουλευτής του Ποταμιού ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην επικείμενη συζήτηση προς ημερησίας διατάξεως στη Βουλή, εκτιμώντας πως θα προσφερθούν άρτος και θεάματα στο φιλοθέαμον κοινό, με μια πολιτική κοκκορομαχία κατά την οποία θα πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα αντί να προβληθούν τα φλέγοντα προβλήματα όπως η διαπραγμάτευση και το προσφυγικό/μεταναστευτικό, με στόχο να ξυπνήσει η πόλωση. Υπενθύμισε πως το Ποτάμι είχε θέσει τα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς από τις προγραμματικές δηλώσεις και, ως νέο κόμμα, προσέρχεται στη συζήτηση με ανοικτή ατζέντα, προτιθέμενο να συνεισφέρει με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, χωρίς να έχει κάτι να κρύψει ή να φοβηθεί, σε αντίθεση με τα παλαιά κόμματα, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συμπεριλαμβανομένου. Χαρακτήρισε, όμως, προβληματικό το timing που επιλέγεται να γίνει η συζήτηση αυτή, η οποία θα διχάσει περαιτέρω πολιτικό σύστημα και κοινωνία.

Ακούστε παρακάτω την συνέντευξη:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και υπεύθυνος τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης.