5 Οκτωβρίου, 2017

Οι υποψήφιοι αρχηγοί να καταλάβουν πως η μεγάλη συμμετοχή ευνοεί όλους

Γιώργος Μαυρωτάς

Το βράδυ της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς βρέθηκε στο KONTRA CHANNEL συμμετέχοντας στο πάνελ της εκπομπής «Επί του Πιεστηρίου» με τους Σπύρο Γκουτζάνη και Μάκη Κουρή.

Ο βουλευτής του Ποταμιού ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στις θέσεις της Ιεραρχίας της Ελλάδας έναντι ενδεχόμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Διέκρινε την Πολιτεία/Κράτος από το Έθνος, διαπιστώνοντας ότι δεν είναι εφικτό να ξεχωρίσει κανείς την Εκκλησία από το Έθνος, καθώς δεν μπορεί να ξεριζώσει το θρησκευτικό συναίσθημα από τη συνείδηση του κόσμου. Προσέθεσε πως ο διαχωρισμός λειτουργιών του Κράτους από λειτουργίες της Εκκλησίας θα αποβεί προς όφελος και των δύο, τονίζοντας ότι, για παράδειγμα, σε θέματα δικαιωμάτων ή εκπαίδευσης, το Κράτος μπορεί να διαλέγεται με την Εκκλησία αλλά διατηρεί την αποφασιστική αρμοδιότητα. Καθοριστικό θεώρησε σε αυτόν τον συνεχή διάλογο να επικρατούν και στις δύο πλευρές οι ψύχραιμες και όχι οι ακραίες φωνές.

Τοποθετούμενος στα ζητήματα κόκκινων δανείων και πλειστηριασμών, επεσήμανε την ανάγκη διάκρισης των αναξιοπαθούντων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με ένα σύνολο κριτηρίων, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ίδια μεταχείριση των δύο κατηγοριών. Υπενθύμισε πως οι ευεργετικές για τους δανειολήπτες διατάξεις υπερψηφίζονται στη Βουλή σχεδόν ομόφωνα, πρέπει όμως να υπάρξει μια συνολική συμφωνία και με τους θεσμούς και με το τραπεζικό σύστημα που έχει σωρεύσει κόκκινα δάνεια 100 δισεκατομμυρίων, και αν δεν λυθεί θα τιναχτεί στον αέρα το σύστημα και θα την πληρώσουν τελικά όλοι οι πολίτες.

Ο κ. Μαυρωτάς ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην επικείμενη εκλογική διαδικασία του μεσαίου χώρου, υπενθυμίζοντας την επιθυμία του Ποταμιού για ηλεκτρονική ψηφοφορία και κρίνοντας πως το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή του κόσμου. Ανεξάρτητα από την υποστήριξή του προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, εκτίμησε πως η εκλογή αρχηγού από 60.000 εκλογείς δεν θα ταρακουνήσει τα νερά σε αντίθεση με την εκλογή από 200.000 ψηφοφόρους η οποία θα αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού. Κατά συνέπεια πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να αντιληφθούν πως η μεγάλη συμμετοχή είναι προς όφελος όλων, και θα δείξει πως ο χώρος δεν είναι κλειστός, μίζερος και φοβικός αλλά ανοικτός και έτοιμος να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Επεσήμανε πως η ηλεκτρονική ψηφοφορία αποτελεί την οδό προσέγγισης ομάδων όπως η νεολαία και οι Έλληνες του εξωτερικού. Μάλιστα, αν προβληθεί το 10%-15% που εκδήλωσε το ενδιαφέρον να ψηφίσει στην πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO, στο πλήθος των Ελλήνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια (450.000) είναι περίπου 70.000 πολίτες ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και Βουλευτής Αττικής