3 Ιανουαρίου, 2017

Η υπηρεσία ασύλου είναι υποστελεχωμένη

Γιώργος Τσαούσης

Ο Γιώργος Τσαούσης, Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι, συζήτησε με τη δημοσιογράφο Φένια Κλιάτση για το ζήτημα του προσφυγικού αλλά και την πολιτική επικαιρότητα, στην εκπομπή "Μέσα σε Όλα" της ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

Με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου του Ποταμιού στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Μυρσίνης Ηλείας και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της δημοσιογράφου, ο κ. Τσαούσης περιέγραψε όσα ο ίδιος διαπίστωσε εκεί, κάνοντας λόγο για 'πρότυπη δομή' αλλά και ιδιαίτερη μνεία στο σχολείο που λειτουργεί με επιτυχία εντός του χώρου. Σχολιάζοντας στη συνέχεια δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 'αγνούμενους' πρόσφυγες-μετανάστες, ανέφερε ότι "δεν ξαναεμφανίστηκαν, ύστερα από την καταγραφή, 13.000 άνθρωποι, 8.000 από την ενδοχώρα και 5.000 από τα ελληνικά νησιά, οι οποίοι είτε κινούνται ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα είτε έχουν καταφέρει να φτάσουν σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης". Συνδέοντας μάλιστα την τελευταία αυτή επιμέρους πτυχή με την ανησυχία των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ που οδήγησε στην πρόταση για επαναφορά του Κανονισμού 'Δουβλίνο', ο Υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού τόνισε ότι "όσοι μετά τις 15 Μαρτίου 2017 εμφανίζονται και ελέγχονται σε χώρες της ΕΕ και δεν έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, θα επιστρέφουν στην Ελλάδα", περιγράφοντας στη συνέχεια συνοπτικά τις διαδικασίες που ο Κανονισμός αυτός προβλέπει και σημειώνοντας ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται προς μία αναθεώρησή του".

Στην ερώτηση της κ. Κλιάτση, αν "αυτή είναι η πολιτική της Ευρώπης για το προσφυγικό", με αφορμή δημοσίευμα του Spiegel που αναφέρεται σε αποστολή δύναμης της FRONTEX στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων ώστε να μην προωθούνται οι πρόσφυγες στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο Γιώργος Τσαούσης τόνισε ότι "αυτοί που θα εισέλθουν στην Ελλάδα από το Μάρτιο του 2017 και μετά, εάν μάλιστα λειτουργήσει ξανά κανονικά ο Κανονισμός 'Δουβλίνο', θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα μας" ενώ ξεχώρισε ως σημαντικά ζητήματα, σε μία ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής, την αποσυμφόρηση των νησιών για οικονομικούς αλλά και εθνικούς λόγους και τη δημιουργία δομών φιλοξενίας σε ολόκληρη την Ελλάδα με συγκεκριμένα κριτήρια και συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες. Όσον αφορά το εξωτερικό, το στέλεχος του Ποταμιού σημείωσε ότι "η Ελλάδα πρέπει να πιέσει ώστε οι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ να πάρουν τους ανθρώπους που υποσχέθηκαν, η αναξιοπιστία όμως της ελληνικής κυβέρνησης έχει οδηγήσει στο να μην έχουμε τη συνεργασία που θα έπρεπε".

Στη συνέχεια, στην ερώτηση "αν μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός προσφύγων-μεταναστών", ο Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι απάντησε κατ' αρχήν ότι "υπάρχουν οι μέθοδοι ώστε να ταυτοποιηθούν, ακόμη κι αν δεν έχουν ατομικά έγγραφα" ενώ συμπλήρωσε ότι "η Υπηρεσία Ασύλου είναι υποστελεχωμένη, υπάρχουν όμως άνθρωποι στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα που μπορούν, με μία ταχύρυθμη εκπαίδευση, να ανταποκριθούν και να αναλάβουν τέτοια καθήκοντα, αρκεί να το θέλουμε". Σε επόμενη μάλιστα παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι "το βλέπαμε να έρχεται από το 2015", ο κ. Τσαούσης επεσήμανε ότι "μέχρι και τις αρχές του 2016 η κυβέρνηση 'βολεύτηκε' με το πέρασμα προς τα Σκόπια, όμως μετά η Ειδομένη έκλεισε αλλά ο κόσμος παρέμεινε στην Ελλάδα" και συμπλήρωσε ότι "αν είχαμε μία άλλη στρατηγική από τότε δε θα είχαμε φτάσει σ'αυτό το σημείο σήμερα".

Αναφορικά τώρα με τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση, ο Γιώργος Τσαούσης είπε κατ' αρχήν ότι "όσοι δε συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα θα πρέπει, αναγκαστικά, να ακολουθήσουν την οδό της επιστροφής, οπότε θα έχουμε ένα ξεκαθάρισμα που θα βοηθήσει πολύ", συνεχίζοντας ότι "η αναδιανομή, όχι όμως μόνο ως μετατόπιση του βάρους αλλού, είναι πολύ σημαντική και ως ένα βήμα πριν τη μετεγκατάσταση" κι επίσης, σε σχέση με την πίεση που πρέπει να ασκηθεί στους ευρωπαίους εταίρους μας, ότι "με δεδομένο κιόλας ότι και οι πρόσφυγες, σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, δε θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, πρέπει να πιέσουμε ώστε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία". Είπε επίσης ότι "δε θα υποδείξουμε εμείς στην κυβέρνηση τον τρόπο με τον οποίο θα δεσμεύσει τις άλλες χώρες της ΕΕ, οφείλει όμως να τον βρει".

Τέλος, στο ερώτημα περί εκλογών, ο κ. Τσαούσης τόνισε ότι "η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει αδιέξοδα σε πολλούς τομείς, δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει την εξουσία", συμπληρώνοντας ότι, σε σχέση και με την περαιτέρω παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, "τα βάρη είναι δυσβάσταχτα για τους έλληνες πολίτες, η ανεργία σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες κοινωνικές παροχές" και "η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει μία άλλη στάση, προλαβαίνει αυτό να το κάνει ακόμη και σήμερα".

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

* Ο Γιώργος Τσαούσης είναι υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι.